Nieuwe documentaire over achtbaanfabrikant Schwarzkopf in de maak

De achtbaanlegende Anton Schwarzkopf is ruim twintig jaar na zijn dood nog lang niet vergeten. Vele van zijn creaties zijn tot op de dag van vandaag nog operationeel en hebben de harten van menig pretparkfans veroverd. Dat is duidelijk ook het geval bij de Amerikaanse fanclub ACE: American Coaster Enthusiasts, want zij zijn momenteel bezig met een langspeel documentaire over Schwarzkopf die in 2024 moet uitkomen.

 

De gerenommeerde achtbaanlegende Anton Schwarzkopf overleed reeds in 2001 na enkele jaren aan de ziekte van Parkinson te lijden. Ruim twee decennia na zijn dood is Schwarzkopf, en de attracties die hij ontwierp en bouwde, nog lang niet vergeten. Vele klassieke Schwarzkopf-achtbanen en attracties zijn nog steeds terug te vinden over heel de wereld, maar elk jaar verliezen we er jammer genoeg ook enkelen. Het verhaal van Anton Schwarzkopf Junior kende vele ups en downs, met onder andere twee faillissementen. Daarentegen valt niet te ontkennen dat Schwarzkopf een innovatieve geest had die de toekomst van pretparkattracties heeft gemaakt tot wat hij nu is. Daarnaast heeft het merendeel van de achtbaanfans wel een zwakke plek voor de creaties van Anton Schwarzkopf. Mede daarmee heeft de American Coaster Enthusiasts (ACE) beslist om er een volledige documentaire aan te weiden, dat heeft de fanclub voorbije week bekendgemaakt. Hieronder is de allereerste teaser-video voor de documentaire “The Legacy of Schwarzkopf” te zien.

 

ACE kondigt de documentaire aan met een mix van verschillende klassieke achtbaantreinen die de fabrikant doorheen de jaren fabriceerde en enkele grote en bekende achtbaancreaties. Zo zien we onder andere beelden van de klassieke Revolution in Six Flags Magic Mountain, de Shuttle Loop Montezuma’s Revenge in Knott’s Berry Farm en uiteraard de grootste kermisachtbaan ter wereld: Olympia Looping. Zoals de titel van de documentaire al aangeeft, gaat ACE voornamelijk focussen op wat Schwarzkopf nu betekent heeft voor de pretparkindustrie en hoe de ziel van Anton Schwarzkopf in deze huidige wereld verder leeft. Fans moeten wel nog wat geduld hebben voordat ze de volledige documentaire kunnen bekijken, naar alle verwachting komt deze uit tegen eind 2024.

 

The Legacy of Arrow Development

Deze Schwarzkopf-documentaire komt er in navolging van de immens populaire docu over de voormalige achtbaanfabrikant Arrow Development. Arrow wist een enorme stempel op de achtbaanindustrie te drukken met onder andere de introductie van buisvormige achtbaanrails en bloksecties om de veiligheid en capaciteit van attracties te verhogen. De Arrow-documentaire werd uitgebracht in februari 2016 en is inmiddels reeds 1,45 miljoen keer bekeken.

 

Bron en foto: American Coaster Enthusiasts