ZOO Planckendael ringt recordaantal ooievaars jongen

Jaarlijks keren de ooievaars weer trouw terug naar hun nesten in en rond ZOO Planckendael waar zij hun nesten bouwen en claimen om te paren. Op 1 juni organiseerden de verzorgers hun eerste rondgang met de hoogtewerker om de jonge dieren te ringen. Wij gingen mee de hoogte in om een kijkje te gaan nemen.

 

Elk jaar in juni gaan de vogelverzorgers van ZOO Planckendael de aanwezige ooievaarsnesten af om te kijken hoeveel jongen er aanwezig zijn. Terwijl ze dit doen worden de jongen geringd. Nieuw dit jaar is dat ze eerder dronevluchten boven de nesten hebben georganiseerd. Zo kunnen ze ons nu al vertellen dat er over 74 nesten al 147 jongen zijn geteld. Dit jaar zijn er in totaal 86 nesten aanwezig. Dit zijn er 4 meer dan vorig jaar. Dit zorgt voor een recordaantal aan jongen!

De hogere aantallen kunnen te wijten zijn aan het feit dat dit jaar een drogere periode is dan andere jaren. Als de kuikens de eerste dagen nat worden krijgen ze het minder warm en is de kans op sterfte groter. Ook bij hevige regenval kunnen de nesten onder water komen te staan waardoor de jongen uiteindelijk letterlijk baden in hun eigen nest. Het is niet onlogisch dat de dieren het in deze situaties moeilijker krijgen om te overleven.

 

Jaarlijkse gewoonte

De timing van het ringen is zeer belangrijk. Wanneer de dieren nog te klein zijn, kunnen de ringen van de poten vallen. Wanneer ze te groot zijn vliegen ze weg. De dieren krijgen aan hun rechterpoot een ring zodat ze herkend kunnen worden. De eerste twee cijfers staan voor het jaar waarin ze geringd zijn en de laatste twee cijfers staan voor het hoeveelste dier dat is geringd. Ook aan hun linkerpoot krijgen ze nog een ring. Deze ring is hun persoonlijke ID en het zijn de officiële ringen die worden gebruikt in België. Via de ring kunnen de verzorgers de dieren makkelijk herkennen en krijgen ze zeer veel informatie over onder andere hun trektochten.

Wanneer we boven aankomen aan een nest zien we dat de jongen zich heel plat op het nest leggen. Ze houden hun voor dood om zich te beschermen tegen roofdieren. De ouders blijven trouw in de buurt vliegen om te kijken of alles in orde is. Aangezien dit een jaarlijkse gewoonte is voor de ooievaars laten de ouders makkelijk toe om bij hun nesten te komen. Al zullen ze ook weer blij zijn als ze snel naar hun jongen kunnen terugkeren.