Uitgetest: Fønix – Fårup Sommerland

Fårup Sommerland opende dit jaar haar gloednieuwe achtbaan Fønix. Een achtbaan die pretparkfans doet watertanden als men de statistieken en vooral de baan zelf op foto’s ziet voorbij komen. Wij trokken dan ook zo snel we konden naar het park om deze aanwinst uit te gaan testen.

 

Fårup Sommerland verbaasde heel wat pretparkfans met de aankondiging een nieuwe achtbaan van formaat te bouwen. Hiervoor deed het park beroep op het Nederlandse bedrijf Vekoma. Benjamin Bloemendaal stond in voor het ontwerp van de baan en liet zich dan ook gaan en zorgde voor heel wat spannende elementen. Fønix is voor Vekoma de allereerste achtbaan van het type Wildcat. De achtbaan heeft een topsnelheid van 95 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 905 meter gaan de bezoekers door drie inversies namelijk een Tophat Inside, Corkscrew en Heartline Roll. Verder beleef je 14 airtimemomenten.

Met een investering van ruim 13 miljoen euro werd Fønix meteen ook de duurste attractie die het park ooit bouwde. Rond de achtbaan werd ook een volledige zone aangelegd met ook een horecapunt waar je koffie en belegde broodjes kan krijgen.

Fønix weet de bezoekers al warm te maken voor een ritje vanaf je de wachtrij in loopt, waarin je de treintjes meermaals van kortbij ziet passeren. De baan gaat zelfs tijdens een Corkscrew inversie doorheen het stationsgebouw.

 

 

Onze ervaring

Toen we plaatsnamen in het treintje van Fønix voelden we meteen dat dit niet zomaar de volgende Vekoma achtbaan is, maar dat we vertrokken waren voor een pittige ervaring. Een eerste pluspunt was meteen dat de stoeltjes best nog big boy friendly waren. We bestegen de 40 meter hoge lifthill en net voor de drop krijg je nog een mooi uitzicht over de groene omgeving.

Wanneer het treintje de first drop afdaalt weet je meteen dat de snelheid er goed in zit. Toch heb je even een trager momentje in de eerste inversie, een Loop Stall (ook wel Tophat Inside genoemd) waarin je ongeveer 2.5 seconden ondersteboven blijft hangen, wat een zalig gevoel van hangtime oplevert.

Wat dan volgt zijn een opeenvolging van airtimeheuvels en snelle richtingswissels, waarbij je echt heel wat airtime ervaart en de snelheid er goed blijft in zitten. Je vliegt nog doorheen een Heartline Roll en een kurkentrekker dwars door het dak van het stationsgebouw.

Ons oordeel

Fønix is een achtbaan geworden die behoort tot de beste van Europa en zelfs op wereldgebied mogelijk een plekje weet te veroveren bij de favorieten. Fønix is niet meer wat we vroeger van Vekoma zouden verwachten, maar echt een totaal nieuwe generatie achtbaan.

We waren dan ook meteen van onze sokken geblazen door de soepelheid en snelheid van deze baan. Ook het thema vonden we mooi uitgewerkt en perfect passen in de groene omgeving. Om kort te zijn is Fønix gewoon een topaanwinst voor dit park en we raden iedereen dan ook aan het park te bezoeken wanneer ze de kans hebben.

Een klein minpuntje

Eén klein minpuntje vonden we de riemen van het beugelharnas. Niet dat deze pijnlijk waren of iets dergelijks, maar ze deden misschien net wat te veel van waarvoor ze ontworpen werden, je op je plaats houden. Wat we hiermee bedoelen is het feit dat de vele airtimemomenten wel zorgen dat je uit je stoeltje getild wordt, maar de riemen je te veel tegenhouden en je weer in dat stoeltje duwen. Bij treintjes zonder deze riemen, zoals bijvoorbeeld Intamin ze bouwt krijgt je een iets groter gevoel van vrijheid en vooral een gevoel van wow ik vlieg werkelijk uit mijn stoeltje.

Grootste minpunt

Oei, het grootste minpunt zal je nu wel denken? Ja er was een zeer groot minpunt aan deze achtbaan en dat is dat deze zo ver van onze deur gebouwd werd en niet in een park dichterbij, zodat we wekelijks talloze ritjes zouden kunnen maken. Laten we hopen dat Fønix snel een broertje of zusje krijgt in de Benelux.