Marc Coucke wil Alpine Coaster bouwen in Adventure Valley Durbuy

Het attractiepark Adventure Valley Durbuy, gelegen in de Belgische provincie Luxemburg, heeft onlangs een bouwvergunning aangevraagd voor de bouw van een Alpine Coaster. Dit zal de eerste Alpine Coaster van Wallonië worden en de eerste op een natuurlijke helling in België.

 

Adventure Valley Durbuy is een avonturenpark gelegen in het bekende Waalse dorpje Durbuy gelegen in de Belgische Ardennen. Het park werd enkele jaren geleden overgekocht door de Belgische zakenman, ondernemer en investeerder Marc Coucke, die al heel wat investeringen in het avonturenpark en Durbuy deed.

 

Bouwvergunning:
Daar komt nu een nieuwe investering bij want Marc Coucke wil de eerste Alpine Coaster van België bouwen op een natuurlijke helling in Adventure Valley Durbuy. Een Alpine Coaster is een rodelbaan op rails, zoals vaak te zien is in skigebieden, met een afdaling vanop een berg op basis van zwaartekracht. De inzittenden kunnen de snelheid regelen met behulp van een hendel, zodat ze kunnen remmen wanneer het te snel gaat.

In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Polen en Tsjechië staan enorm veel van deze soort attracties. Ook Nederland heeft momenteel 1 kleine Alpine Coaster in Landgraaf en sinds 2017 heeft ook België een Alpine Coaster in het West-Vlaamse pretpark Bellewaerde. Dit is echter de eerste Alpine Coaster die gebouwd werd op een artificiële helling en hier kunnen de bezoekers zelf niet remmen. De Alpine Coaster in Adventure Valley Durbuy moet dus de eerste echte Alpine Coaster van België worden.

Volgens de eerste informatie zal de Alpine Coaster een parcours bieden van 825 meter lang en zal deze maximaal 8,2 meter boven het terrein uitkomen. De attractie komt op een terrein van 3 hectare bij Rue de Gibet, tussen het Parc des Macralles en het Bois de Chaplis. Ondertussen is zelfs de bouwvergunning al aangevraagd en kunnen buurtbewoners de plannen tot 21 januari inkijken bij de gemeente.

 

Buren zijn bezorgd:
Opvallend is dat het plaatselijke dagblad L’Avenir het project aankondigt als een achtbaan. Ook veel buurtbewoners hebben een enorm gebrek aan kennis over dergelijke attracties en denken dat een Alpine Coaster hetzelfde is als een achtbaan. L’Avenir meldt dat veel buurtbewoners nu bezorgd zijn. Voor sommigen is het een “megalomaan delirium” dat niet past in het idee van een ecopark.

De vereniging Pays de Durbuy, die zich in het bijzonder inzet voor de bescherming van het milieu, is van mening dat het dossier te onvolledig is om een idee te krijgen van de totale overlast en impact op het milieu. Adventure Valley Durbuy stelt de buurtbewoners echter gerust. Een Alpine Coaster is namelijk iets helemaal anders dan een achtbaan en zal dus ook helemaal niet zo veel lawaai en overlast veroorzaken. De sleetjes glijden immers zeer stil over het parcours naar beneden.

Adventure Valley Durbuy biedt momenteel volgende activiteiten aan: accrobranche, klimmen, speleologie, extreme jumps en kajak- en mountainbikeverhuur.

 

Bonnen: L’Avenir, Star Parc