Top 10 snelste Flying Coasters ter wereld

Een Flying Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de rollercoasters onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. De bezoekers hangen in harnas op hun buik. Tijdens de rit verandert deze positie en komen de inzittenden soms op hun rug te liggen. Hierdoor lijkt het alsof je kan vliegen. Wij zochten uit wat de 10 snelste Flying Coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#11-7: Superman: Ultimate Flight, Nighthawk & Crystal Wing (82,1 km/u)

Aangezien er 5 achtbanen zijn die allemaal even snel gaan, delen ze daarom samen de 7de plaats.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Over Georgia:

Toen Vekoma begin de jaren 2000 met de eerste Flying Coasters ter wereld naar buiten kwam, wou het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard niet langer achterblijven en besloten ze ook om Flying Coasters te gaan bouwen. De eerste B&M Flying Coaster was voor Europa met Air in Alton Towers (nu Galactica), maar de eerste B&M Flying Coaster van Amerika was Superman Ultimate Flight die in 2002 opende in Six Flags Over Georgia. De achtbaan behaalt een snelheid van 82,1 km/u en heeft een hoogte van 32,3 meter. Tijdens de rit van 840,9 meter gaan de bezoekers 2 maal overkop. Het was de eerste achtbaan die de befaamde Pretzel Loop bevatte en deze werd meteen enthousiast onthaald door de fans. Het station bevat 2 in- en uitlaadstations om de capaciteit te verhogen.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Great Adventure:

Superman Ultimate Flight werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. De Flying Coaster behaalt een snelheid van 82,1 km/u en heeft een hoogte van 32,3 meter. Tijdens de rit van 840,9 meter gaan de bezoekers 2 maal overkop.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Great America:

Superman Ultimate Flight werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De Flying Coaster is zeer gelijkend op de twee andere Superman achtbanen maar heeft licht afwijkende statistieken. De snelheid van 82,1 km/u en de hoogte van 32,3 meter, is het zelfde gebleven. Toch is het parcours met een lengte van 852,8 meter net iets langer dan de eerdere twee banen maar de zelfde 2 inversies zijn wel behouden.

 

Nighthawk – Carowinds:

De eerste en enige Vekoma Flying Coaster in deze lijst is Nighthawk uit het Amerikaanse pretpark Carowinds. De achtbaan werd in 2000 gebouwd in het Amerikaanse pretpark California’s Great America en maakte daar haar rondjes als Stealth. Eind 2003 werd deze baan afgebroken om voor het nieuwe seizoen in 2004 te kunnen openen op haar nieuwe locatie. Nighthawk was de aller eerste echte Flying Coaster waarbij bezoekers het parcours zowel op hun rug als buik aflegde. De Nederlandse fabrikant gaf hun Flying Coasters de naam Flying Dutchman en ontkende met dit nieuwe type achtbaan een grote revolutie in de achtbaan industrie. De rollercoaster behaalt een snelheid van 82,1 km/u en heeft een hoogte van 35,1 meter. Tijdens de rit van 843,1 meter lang gaan de bezoekers door maar liefst 5 inversies. De inzittenden gaan gedurende de rit 2 keer van liggende positie naar vliegende positie en omgekeerd.

 

Crystal Wing – Happy Valley Beijing:

Crystal Wing werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese Happy Valley pretpark nabij Peking. Het was de allereerste Flying Coaster op Aziatische bodem en daarnaast werd deze zeer mooi gethematiseerd. Net zoals de voorgaande 3 B&M Flying Coasters in deze lijst, heeft de achtbaan de Superman lay-out. Dit wil zeggen dat de rollercoaster een snelheid behaalt van 82,1 km/u en 32,3 meter hoog is. Tijdens de rit gaan de bezoekers 2 maal overkop langs het 852,8 meter rotsachtig parcours.

 

#6: Harpy – Xishuangbanna Sunac Land (85 km/u)

Vanaf nu zijn het alleen nog maar achtbanen van B&M in de lijst, maar we nemen wel afscheid van het Superman model en gaan over naar een aantal custom lay-outs. Harpy werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Xishuangbanna Sunac Land. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en heeft een hoogte van 40 meter. Tijdens het 885 meter lange parcours gaan de inzittenden 2 keer overkop.

 

#5: Starry Sky Ripper – Joyland (88 km/u)

Met Starry Sky Ripper in Joyland blijven we in China. De achtbaan werd gebouwd in 2011 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Flying Coaster behaalt een snelheid van 88 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 855 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. Hierbij wordt eenmaal van vliegende naar liggende positie gegaan en eenmaal van liggende naar vliegende positie.

 

#4: Acrobat – Nagashima Spa Land (90 km/u)

Acrobat werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u en heeft een hoogte van 40 meter. Tijdens de rit van 1021 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. De Flying Coaster heeft een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

#3: Manta – SeaWorld Orlando (90,1 km/u)

We keren terug naar de Verenigde Staten van Amerika voor Manta die in 2009 gebouwd werd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in SeaWorld Orlando. De achtbaan behaalt een snelheid van 90,1 km/u en heeft een hoogte van 42,7 meter. Tijdens de rit van 1023,8 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. De Flying Coaster heeft een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen waardoor er 1500 personen per uur een ritje kunnen maken.

 

#2-1: Tatsu – Six Flags & Flying Dinosaur – Universal Studios Japan (99,8 km/u)

Tatsu in Six Flags Magic Mountain en Flying Dinosaur in Universal Studios Japan hebben een even grote snelheid en delen daarom samen de eerste plaats.

 

Tatsu – Six Flags Magic Mountain:

Tatsu werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. De achtbaan pakte bij de opening zowel het record voor snelste, hoogste en ook langste Flying Coaster in de wereld en kreeg daardoor meteen een legendarische status. Tatsu behaalt een snelheid van 99,8 km/u en is 51,8 meter hoog. Tijdens de rit van 1097,9 meter gaan de bezoekers doorheen 4 inversies. De achtbaan was een investering van 21 miljoen dollar en is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen, hierdoor kunnen er 1600 personen per uur een ritje maken in de achtbaan.

 

Flying Dinosaur – Universal Studios Japan:

Flying Dinosaur werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Universal Studios Japan. De Fluing Coaster evenaarde bij opening met een snelheid van 99,8 km/u het 10 jaar oude snelheidsrecord van Tatsu maar was met een hoogte van 46 meter wel minder hoog. Het lengte record pakte Flying Dinosaur dan weer wel af van Tatsu want de achtbaan is 1124 meter lang en hij gaat ook met zijn 5 inversies een keer meer overkop. De achtbaan gaat 1 keer van vliegende naar liggende positie en omgekeerd. De rollercoaster was een investering van 10 miljard yen wat omgerekend zo’n 77 miljoen euro is. De achtbaan is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

Vekoma en Bolliger & Mabillard:

Sinds 2000 zijn voornamelijk twee fabrikanten bezig geweest met het bouwen van Flying Coasters. De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde de eerste Flying Coaster waarbij de bezoekers zowel in liggende als vliegende positie het parcours afleggen. Het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard volgde de Nederlandse fabrikant en bouwde hun eigen Flying Coasters waarvan ze er een stuk meer verkochten. Vekoma bouwde 5 Flying Coasters tot nu toe, 3 van het type Flying Dutchman, 1 van het type Stingray en 1 new generation Flying Coaster. B&M bouwde 11 exemplaren en noemde dit model gewoon hun Flying Coaster.

 

Toekomst:

De snelste Flying Coaster in de wereld is al sinds 2006 Tatsu in Six Flags Magic Mountain maar in 2016 evenaarde Flying Dinosaur in Universal Studios Japan dit snelheidsrecord. Ook in 2015 kwamen er twee nieuwe Flying Coasters bij die de top 5 lieten veranderen. Momenteel is er nog geen nieuwe flying coaster bekent gemaakt die deze top 10 kan doen veranderen.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.