Top 10 meeste inversies op een Flying Coaster

Een Flying Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. De bezoekers hangen in een harnas op hun buik. Tijdens de rit veranderd deze positie en komen de inzittende soms op hun rug te liggen. Hierdoor lijkt het alsof je kan vliegen. Wij zochten uit wat de 10 Flying Coasters in de wereld zijn die het meest overkop gaan en brachten ze samen in deze top 10.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

#14-8: Superman, F.L.Y., Harpy, Galactica & Crystal Wing (2 inversies)

Aangezien er 7 Flying Coasters evenveel inversies hebben is de top 10 iets uitgebreider geworden dan normaal. De 7 achtbanen delen samen de 8de plaats.

 

Galactica – Alton Towers:

Galactica werd in 2002 gebouwd door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard. De achtbaan opende onder de naam Air in het Engelse pretpark Alton Towers. De achtbaan was de eerste Flying Coaster in de wereld die gebouwd werd door B&M en is tot nog toe de enige Flying Coaster in Europa. Tijdens de rit gaan de bezoekers 2 keer overkop via volgende elementen: Fly To Lie, Lie To Fly en een In-Line Twist. Galactica kreeg in 2016 virtual reallity brillen waardoor het parcours van 840 meter in een andere wereld beleeft kan worden. Tijdens de rit wordt er een snelheid van 75 km/u bereikt en is 20 meter hoog.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Over Georgia:

Superman Ultimate Flight in Six Flags Over Georgia werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en was de eerste B&M Flying Coaster van Amerika. Het parcours van 840,9 meter heeft een Horsehoe element en de volgende twee inversies: een Pretzel Loop en een In-Line Twist. De achtbaan behaalt een snelheid van 82,1 km/u en heeft een hoogte van 32,3 meter. Het was de eerste achtbaan die de befaamde Pretzel Loop bevatte en deze werd meteen enthousiast onthaald door de fans. Het station bevat 2 in- en uitlaadstations om de capaciteit te verhogen.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Great Adventure:

Superman Ultimate Flight werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. Het parcours van 840,9 meter heeft een Horsehoe element en de volgende twee inversies: een Pretzel Loop en een In-Line Twist. De achtbaan behaalt een snelheid van 82,1 km/u en heeft een hoogte van 32,3 meter.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Great America:

Superman Ultimate Flight werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. Het parcours van 852,8 meter heeft een Horsehoe element en de volgende twee inversies: een Pretzel Loop en een In-Line Twist. De achtbaan is zeer gelijkend op de twee andere Superman achtbanen maar heeft licht afwijkende statistieken. De snelheid van 82,1 km/u en de hoogte van 32,3 meter, is wel hetzelfde gebleven.

 

Crystal Wing – Happy Valley:

Crystal Wing werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese Happy Valley pretpark nabij Beijing. Het was de allereerste Flying Coaster op Aziatische bodem en daarnaast werd deze zeer mooi gethematiseerd. Net zoals de voorgaande 3 B&M Flying Coasters in deze lijst, heeft de achtbaan de Superman lay-out. Dit wil zeggen dat de rollercoaster een snelheid behaalt van 82,1 km/u en 32,3 meter hoog is. Het parcours van 852,8 meter heeft een Horsehoe element en de volgende twee inversies: een Pretzel Loop en een In-Line Twist.

 

Harpy – Xishuangbanna Sunac Land:

Harpy werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Xishuangbanna Sunac Land. Het parcours van 885 meter bevat naast het Horseshoe element ook nog volgende twee inversies: een Pretzel Loop en een In-Line Twist. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en heeft een hoogte van 40 meter.

 

F.L.Y. – Phantasialand:

Na de bouwwerken, die vijf jaar duurde, opende in 2020 F.L.Y. in het Duitse pretpark Phantasialand. Het gaat om een nieuw prototype van de Flying Coaster die gebouwd werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan heeft een lengte van 1236 meter en bereikt een snelheid van 78 km/u. De achtbaan is de eerste gelanceerde Flying Coaster ter wereld en de langste Flying Coaster in de wereld. Het parcours bevat een darkride gedeelte en ook 2 Corkscrews. Wat deze achtbaan heel erg speciaal maakt is dat bakjes 90° gedraaid worden in het station waardoor de bezoekers veel gemakkelijker kunnen instappen dan bij andere Flying Coasters. Pas tijdens de rit draaien de karretjes van een zittende naar een vliegende houding wat ook veel aangenamer is voor de passagiers. F.L.Y. kan rijden met 4 treinen waardoor er een capaciteit van 1400 personen per uur bereikt kan worden.

 

#7-5: Tatsu, Manta & Acrobat (4 inversies)

Tatsu in Six Flags Magic Mountain, Manta in SeaWorld Orlando en Acrobat in Nagashima Spa Land hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Tatsu – Six Flags Magic Mountain:

Tatsu werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. De achtbaan pakte bij de opening zowel het record voor snelste, hoogste en ook langste Flying Coaster in de wereld en kreeg daardoor meteen een legendarische status. Tatsu was ook de eerste B&M Flying Coaster die 4 keer overkop gaat. Tijdens de rit van 1097,9 meter gaan de bezoekers doorheen volgende elementen: een Corkscrew, een Zero-G Roll, een Horseshoe, een Pretzel Loop en een In-Line Twist. De Flying Coaster behaalt een snelheid van 99,8 km/u en is 51,8 meter hoog. De achtbaan was een investering van 21 miljoen dollar en is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen, hierdoor kunnen er 1600 personen per uur een ritje maken in de achtbaan.

 

Manta – SeaWorld Orlando:

Manta werd gebouwd in 2009 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando. Het parcours van 1023,8 meter bevat de volgende 4 inversies: een Pretzel Loop, een In-Line Twist, een Corkscew en een afsluitende In-Line Twist. De Flying Coaster behaalt een snelheid van 90,1 km/u en heeft een hoogte van 42,7 meter. Manta heeft een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen waardoor er 1500 personen per uur een ritje kunnen

 

Acrobat – Nagashima Spa Land:

Acrobat werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. Het parcours van 1021 meter bevat de volgende 4 inversies: een Pretzel Loop, een In-Line Twist, een Corkscew en een afsluitende In-Line Twist. De achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u en heeft een hoogte van 40 meter. De Flying Coaster heeft een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

#4-1: Starry Sky Ripper, Nighthawk, Flying Dinosaur & Batwing (5 inversies)

In deze top 10 hebben we niet een nummer 1, maar 4 achtbanen die de eerste plaats delen.

 

Batwing – Six Flags America:

Batwing werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Amerikaanse pretpark Six Flags America. De achtbaan heeft een lengte van 1018 meter en tijdens de rit gaan de bezoekers 5 keer overkop. Na de lifthill waarbij de bezoekers op hun rug liggen worden de karretjes meteen van liggende naar vliegende positie gebracht via het Lie To Fly element. Hierna volgt een Horseshoe en daarna worden de inzittende weer van vliegende positie naar liggende positie gebracht via het Fly To Lie element. Vervolgens gaat de trein door een Looping om dan weer een Lie To Fly element door te gaan, gevolgd door een In-Line Twist, een tweede In-Line Twist en een afsluitende Fly To Lie element. Batwing heeft een hoogte van 35,1 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 80,5 km/u.

 

Nighthawk – Carowinds:

Nighthawk werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Amerikaanse pretpark California’s Great America en opende daar onder de naam Stealth. De achtbaan was de eerste Flying Coaster in de wereld waarbij bezoekers het parcours zowel op hun rug als buik aflegde en zorgde voor een revolutie in de achtbaanwereld. Eind 2003 werd de achtbaan daar afgebroken om tegen het nieuwe seizoen van 2004 te openen in het Amerikaanse pretpark Carowinds. Nighthawk ging meteen 5 keer overkop en zette daarmee de lat erg hoog voor toekomstige banen om het inversie record te verbreken. In de loop van de geschiedenis werden er nog 4 andere Flying Coasters bij gebouwd met 5 inversies, maar geen enkele baan kon het record verbreken. Tijdens de rit van 843,1 meter lang gaan de bezoekers door de volgende elementen: Lie To Fly, Horseshoe, Fly To Lie, Looping, Lie To Fly, Double Corkscrew en een Fly To Lie element. De rollercoaster behaalt een snelheid van 82,1 km/u en heeft een hoogte van 35,1 meter.

 

Starry Sky Ripper – Joyland:

Starry Sky Ripper werd gebouwd in 2011 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Joyland. Het parcours van 855 meter bevat volgende 5 inversies: een In-Line Twist, een Fly To Lie element, een Looping, een Lie To Fly element en een afsluitende Double Corkscrew. De Flying Coaster behaalt een snelheid van 88 km/u en is 40 meter hoog.

 

Flying Dinosaur Universal Studios Japan:

Flying Dinosaur werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Universal Studios Japan. De achtbaan evenaarde bij opening met een snelheid van 99,8 km/u het 10 jaar oude snelheidsrecord van Tatsu en pakte met een lengte van 1124 meter het lengte record. De Flying Coaster heeft naast de 360° Helix volgende 5 inversies: een In-Line Twist, een Fly To Lie, een Inside Raven Turn, een Pretzel Loop, een In-Line Twist en nog een afsluitende In-Line Twist. Flying Dinosaur heeft een hoogte van 46 meter en was een investering van 10 miljard yen wat omgerekend zo’n 77 miljoen euro is. De achtbaan is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

 

Vekoma en Bolliger & Mabillard:

Sinds 2000 zijn voornamelijk twee fabrikanten bezig geweest met het bouwen van Flying Coasters. De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde de eerste Flying Coaster waarbij de bezoekers zowel in liggende als vliegende positie het parcours afleggen. Het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard volgde de Nederlandse fabrikant en bouwde hun eigen Flying Coasters waarvan ze er een stuk meer verkochten. Vekoma bouwde 5 Flying Coasters tot nu toe, 3 van het type Flying Dutchman, 1 van het type Stingray en 1 een new generation Flying Coaster. B&M bouwde 11 exemplaren en noemde dit model gewoon hun Flying Coaster.

 

Toekomst:

Het record van meeste inversies werd al op het allereerste prototype gevestigd en dit record werd 4 keer geëvenaard, maar nooit verbroken. De top 10 werd verschillende keren gewijzigd met de komst van Harpy in Xishuangbanna Sunac Land en Acrobat in Nagashima Spa Land die beide openden in 2015. In 2016 opende Flying Dinosaur van Universal Studios Japan die het wereldrecord evenaart. In 2020 opende F.L.Y. in Phantasialand die ook deze top 10 wist binnen te komen. Momenteel zijn er nog geen andere projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

 

Verleden:

In het verleden waren er nog 2 andere achtbanen die in deze top 10 hadden kunnen staan mochten ze nog in werking zijn geweest.

 

Firehawk – Kings Island:

X-Flight werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma en opende in het Amerikaanse pretpark Geauga Lake. In 2007 verhuisde de rollercoasters naar het Amerikaanse pretpark Kings Island en draaide daar haard rondjes tot 2018 als Firehawk. De Flying Coaster had een lengte van 1018 meter en ging door volgende 5 inversies: Lie To Fly, Horseshoe, Fly To Lie, Looping, Lie To Fly, Double Corkscrew en een Fly To Lie element. Firehawk had een hoogte van 35,1 meter en behaalde tijdens de rit een snelheid van 80,5 km/u. Het stationsgebouw bevatte 2 in- en uitlaadstations om de capaciteit te verhogen.

 

Stingray – Giant Wheel Park of Suzhou:

Stingray werd gebouwd in 2009 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Chinese pretpark Giant Wheel Park of Suzhou. De Flying Coaster was de eerste en enige achtbaan van het type Stingray die ooit gebouwd werd en bood een compacte rit van 370 meter met 2 inversies. De rit startte met een Stinger Lift, dit is een lifthill die de bezoekers van liggende positie naar staande positie brengt om op de top van de lifthill de treintjes naar een vliegende positie te brengen. Daarna volgde een Horseshoe element, een Immelmann inversie en een afsluitende Stinger Curve die de bezoekers van vliegende positie weer naar liggende positie bracht. De Stinger Lift en Stinger Curve zijn unieke elementen die enkel op de deze achtbaan gebouwd werden. Tijdens de rit behaalde Stingray een snelheid van 75 km/u terwijl de achtbaan 31,6 meter hoog was.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.