Burgers’ Zoo legt worp bedreigde panter vast

Op donderdag 2 september werd in Koninklijke Burgers’ Zoo een Sri Lanka panter geboren. Het jonge roofdier heeft de eerste kritieke levensfase inmiddels succesvol doorstaan. Op een video is de worp van het jong in het speciaal hiervoor ontworpen kraamverblijf te zien. In Europa zijn nu 58 Sri Lanka panters: 27 mannetjes, 30 vrouwtjes en de kersverse Arnhemse aanwinst. 

 

 

Lang in het ongewisse

Koninklijke Burgers’ Zoo kent een succesvolle geschiedenis voor wat betreft de fok met de bedreigde Sri Lanka panter. Dierverzorgers en biologen konden op basis van ervaring en statistische gegevens de uitgerekende datum bepalen. Toch hield het 12-jarige vrouwtje het team lang in het ongewisse: pas de laatste dagen voor de worp konden subtiele veranderingen in gedrag worden waargenomen. 

 

Moeder en jong bepalen zichtbaarheid

De dierverzorgers laten moeder en jong zoveel mogelijk met rust. Moeder en jong bepalen zelf wanneer ze de veiligheid en beschutting van het kraamverblijf willen verlaten. Pas op een leeftijd van zes weken zal het jong voor het eerst door mensenhanden gehanteerd worden, wanneer het panterjong ingeënt wordt tegen katten- en niesziekte en een ontwormingskuur krijgt. Op dat moment zal ook pas het geslacht bekend worden. 

 

Toekomst Europese dierentuinpopulatie is rooskleurig

Ondanks het feit dat de Sri Lanka panter in het wild bedreigd wordt en experts schatten dat er nog minder dan duizend dieren op Sri Lanka voorkomen, ziet de toekomst van de Europese dierentuinpopulatie er rooskleurig uit. De fok verloopt voorspoedig en met het oog op de toekomst is er de laatste jaren ruimschoots voldoende aanwas bijgekomen. Om die reden zijn diverse dieren reeds van anticonceptiemiddelen voorzien.