Top 10 meeste inversies op spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke achtbanen met draaiende karretjes het meest overkop gaan tijdens een ritje en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond hun verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coasters opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

#13-4: Gekion Live Coaster, Stunning Roller Coaster, Super Roller Coaster, Invincible Whirlwind, Dazzling Roller Coaster & Pharaoh (1 inversie)

Gekion Live Coaster in Tokyo Joypolis, Stunning Roller Coaster in Shengming Universal City, Super Roller Coaster in China Dinosaurs Park, Invincible Whirlwind in Lotus World, Super Roller Coaster in Great Xingdong Tourist World, Spinning Coaster in Dalad Xiangshawan Tourist Area, Dazzling Roller Coaster in Wenzhou Paradise, Spinning Coaser in Visionland, Spinning Coaster in Xuzhou Paradise en Pharaoh in Anjo World hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Gekion Live Coaster – Tokyo Joypolis:

Gekion Live Coaster in het Japanse pretpark Tokyo Joypolis werd gebouwd in 2012 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. Het is de allereerste achtbaan ter wereld met draaiende karretjes die een inversie bevat en tot nog toe ook de enige die Gerstlauer bouwde. De spectaculaire indoorcoaster bevat op het 300 meter lange parcours een lancering door middel van banden en een inversie, een zogenaamde In-Line Twist (1 inversie). De achtbaan is 5 meter hoog en bereikt een snelheid van 38 km/u. De achtbaanrit start met een interactief darkride gedeelte waarbij de inzittenden naar objecten moeten schieten.

 

Super Spinning Coaster ZXC-4D – Golden Horse:

De andere 9 achtbanen die allemaal op een gedeelde 4de plaats staan zijn van hetzelfde model en gaan we daarom maar 1 keer bespreken. Het gaat namelijk om de Super Spinning Coaster van het type ZXC-4D die gebouwd werden door de Chinese fabrikant Golden Horse. Deze achtbanen hebben een hoogte van 17,9 meter en op het parcours van 392 meter is er 1 inversie terug te vinden, het gaat om een Heartline Roll (1 inversie).

De eerste achtbaan van dit model dat gebouwd werd is Stunning Roller Coaster in 2017 in het Chinese pretpark Shengming Universal City. Niet veel later opende Super Roller Coaster in China Dinosaurs Park, Invincible Whirlwind in het Chinese Lotus World volgde aan het begin van 2018 en hetzelfde geldt voor Super Roller Coaster in Chinese pretpark Great Xingdong Tourist World. In 2019 volgde dan de opening van Spinning Coaster in het Chinese Dalad Xiangshawan Tourist Area, Dazzling Roller Coaster in het Chinese pretpark Wenzhou Paradise, Spinning Coaser in het Chinese Visionland en Spinning Coaster in het Chinese pretpark Xuzhou Paradise. Dit jaar staat de opening van Pharaoh in het Filipijnse pretpark Anjo World op de planning.

 

#3: Time Traveler – Silver Dollar City (3 inversies)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden in een first drop van 90 graden waar het een snelheid van 81 km/u bereikt. Tijdens de rit van 920,5 meter gaan de bezoekers door 3 inversies, dit was bij opening een wereldrecord. Het gaat om een Dive Loop (1 inversie), een 29 meter hoge Looping (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversies). In totaal is de achtbaan 30,5 meter hoog en tijdens de rit van bijna 2 minuten kruist de track zichzelf 14 keer en zijn er 2 lanceringen.

 

#2: Steel Taipan – Dreamworld (4 inversies)

Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan zal 4 inversies bevatten, namelijk een Looping (1 inversie), een Twisted Horseshoe Roll (2 inversies) en een In-Line Twist (1 inversie). Steel Taipan zal door middel van een triple launch een snelheid van 105 km/u behalen en er zullen krachten tot 3,8 G te voelen zijn. De achtbaan is tevens 39 meter hoog en 1200 meter lang. Enkel het laatste karretje van elke trein zal kunnen draaien.

 

#1: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (5 inversies)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De Extreme Spinning Coaster bevat 5 inversies en pakte bij opening meteen het wereldrecord. Op het parcours van 920 meter gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: een Heartline Roll (1 inversie), een Banana Roll (1 inversie), een Looping (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie) en een gloednieuw element, de Double Inverting Dive Loop (1 inversie). De spinning coaster bereikt door middel van 2 lanceringen een snelheid van 90 km/u en is 33 meter hoog. De achtbaan was een investering van 15 miljoen euro.

 

 

Toekomst:

Dit is een zeer jonge top 10, geen enkele achtbaan in deze lijst is 10 jaar oud. Het is ook de eerste keer dat we deze lijst kunnen maken maar sinds 2017 gaat de bouw van spinning coasters met inversies razendsnel vooruit.

Ook dit jaar is weer een belangrijk jaar voor deze top 10. Niet alleen komen er 3 nieuwe achtbanen bij in de top 10, het wereldrecord werd verbroken en we krijgen een nieuwe nummer 1 en 2.

De eerste nieuwkomer is de Spinning Coaster van het Filipijnse pretpark Anjo World die 1 inversie zal bevatten. De tweede nieuwkomer is Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld die maar liefst 4 inversies zal hebben. De derde nieuwkomer van 2021 is The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne die het wereldrecord brak met 5 inversies.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan Time Traveler in Silver Dollar City en The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Steel Taipan in Dreamworld, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bij komen op korte tijd.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com).