Top 10 snelste hybride achtbanen ter wereld

Het was de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction die in 2011 de hybride achtbaan op de kaart zette met tal van projecten waarbij oude houten achtbanen omgevormd werden naar moderne hybride achtbanen met houten draagconstructie en stalen track. Maar dit type achtbaan bestond al veel langer zonder echt op te vallen. Daarom besloten we om uit te zoeken wat de snelste hybride achtbanen ter wereld zijn en goten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 nemen we enkel de stalen hybride achtbanen op. Dit wil zeggen achtbanen met een houten draagconstructie en stalen track. De achtbanen met een stalen draagconstructie en houten track hebben we buiten beschouwing gelaten.

 

#10: Twisted Colossus – Six Flags Magic Mountain (91,7 km/u)

Twisted Colossus in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Deze achtbaan heeft een Quasi Möbius lay-out wat wil zeggen dat deze bestaat uit twee tracks die tegen elkaar in duel gaan maar waar het einde van de eerste track verbonden is aan het begin van de tweede track zonder dat er een tweede instapstation is, waardoor er een lange rit ontstaat. Hierdoor race je de eerste helft van de rit tegen de trein die voor je vertrok en race je in de tweede helft van de rit tegen de trein die achter je vertrok.

Twisted Colossus ontstond uit de voormalige oude dubbele houten achtbaan Colossus die in 1978 gebouwd werd door Amerikaanse bedrijf International Amusement Devices. De snelheid van 99,8 km/u werd aangepast naar 91,7 km/u. De hoogte van 38,1 meter werd aangepast naar 36,9 meter. De lengte veranderde van twee keer 1318,3 meter naar één lang parcours van 1521 meter en er werden tot slot 2 inversies en een High Five element toegevoegd aan het parcours.

 

#9: Untamed – Walibi Holland (92 km/u)

Untamed in het Nederlandse pretpark Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Untamed ontstond uit de voormalige oude houten achtbaan Robin Hood die gebouwd werd in 2000 door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar een snelheid van 92 km/u terwijl de hoogte van 32 meter veranderde naar 36,5 meter. De lengte van 1035 meter werd aangepast naar 1085 meter en er werden verschillende elementen toegevoegd waaronder 5 inversies en 14 airtime-momenten. De first drop kreeg een hoek van 80°, veel steiler dan de originele drop.

 

#8: Medusa Steel Coaster – Six Flags Mexico (93,3 km/u)

Medusa Steel Coaster in het Mexicaanse pretpark Six Flags Mexico werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de voormalige oude houten achtbaan Medusa die gebouwd werd in 2000 door de Amerikaanse fabrikant Custom Coasters International.

De snelheid van 88,5 km/u werd opgetrokken naar 93,3 km/u terwijl de hoogte van 32 meter aangepast werd naar een hoogte van 29,9 meter. Het parcours van 955,9 meter werd aangepast naar een lengte van 914,4 meter en op het parcours werden 3 inversies toegevoegd.

 

#7: Gemini – Cedar Point (96,6 km/u)

Gemini in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 1978 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. Het is een duellerende achtbaan die bij opening zowel de snelste, hoogste alsook langste duellerende achtbaan ter wereld was. De achtbanen hebben een snelheid van 96,6 km/u en zijn 38,2 meter hoog. Beide tracks zijn 1199,4 meter lang en hebben een drop van 55°.

 

#6: New Texas Giant – Six Flags Over Texas (104,6 km/u)

New Texas Giant in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas werd gebouwd in 2011 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Texas Giant die in 1990 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Dinn Corporation.

De snelheid van 99,8 km/u werd opgetrokken naar 104,6 km/u terwijl de hoogte van 43,6 meter naar 46,6 meter veranderde. Het parcours van 1499,6 meter werd aangepast naar 1280,2 meter en de drop van 53° werd aangepast naar 79°. De rollercoaster bevat geen inversies maar wel een Over-Banked Curve van 95°.

 

#5: Hakugei – Nagashima Spa Land (107 km/u)

Hakugei in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan White Cyclone die gebouwd werd in 1994 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

De snelheid van 102 km/u werd opgedreven naar 107 km/u terwijl de hoogte van 42,4 meter naar 55 meter veranderde. Het parcours van 1700 meter werd aangepast naar een lengte van 1530 meter en er werden 3 inversies toegevoegd op het parcours. De first drop heeft een helling van 80° en er zijn krachten tot 4 G te voelen.

 

#4: Iron Rattler – Six Flags Fiesta Texas (112,7 km/u)

Iron Rattler in het Amerikaanse pretpark Six Flags Fiesta Texas werd in 2013 gebouwd als allereerste achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan werd omgevormd van de oude houten achtbaan Rattler die gebouwd werd in 1992 door het Amerikaanse bedrijf de Roller Coaster Corporation of America.

De snelheid van 104,6 km/u werd aangepast naar 112,7 km/u en de hoogte ging van 54,8 meter naar 54,6 meter. Het parcours van 1548,4 meter werd aangepast naar 995,5 meter en er werd een inversie en 4 Over-Banked-Curves toegevoegd aan de achtbaan. De first drop werd van 61,4° aangepast naar 81°.

 

#3: Steel Vengeance – Cedar Point (119,1 km/u)

Steel Vengeance in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Mean Streak die gebouwd werd in 1991 door de Amerikaanse fabrikant de Dinn Corporation.

De snelheid van de achtbaan werd opgedreven van 104,6 km/u naar 119,1 km/u en de hoogte van 49,1 meter werd aangepast naar 62,5 meter. Het parcours van 1654,1 meter werd aangepast naar 1749,6 meter en er werden 4 inversies toegevoegd aan het parcours. De drop van 52° werd aangepast naar 90°. Hiermee werd Steel Vengeance in een klap de snelste, hoogste, langste en steilste hybride achtbaan ter wereld die ook nog eens de meeste inversies had.

 

#2: Zadra – Energylandia (121 km/u)

Zadra in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Het was de allereerste hybride achtbaan van de fabrikant die ze van grond opbouwde. De rollercoaster heeft een snelheid van 121 km/u en een hoogte van 62,8 meter. Daarmee werd het bij opening meteen de snelste en hoogste hybride achtbaan wereldwijd. Op het parcours van 1316 meter zijn 3 inversies terug te vinden.

 

#1: Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa (122,3 km/u)

Iron Gwazi in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa werd gebouwd in 2021 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude duellerende houten achtbaan Gwazi die gebouwd werd in 1999 door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International.

De achtbanen behaalde vroeger een snelheid van 82,1 km/u, dit werd opgetrokken tot 122,3 km/u. De hoogte van 32,1 meter werd bijna verdubbeld naar 62,8 meter. Daarentegen werden beide tracks van elk 1069,2 meter vervangen door 1 parcours van 1242,1 meter. Er werden 2 inversies in het parcours gezet, 12 airtime-momenten en de drop werd 91° gemaakt. Hiermee werd de achtbaan meteen de snelste, steilste en hoogste hybride achtbaan in de wereld. Dit laatste record moet de achtbaan wel delen met Zadra in Energylandia.

 

 

Toekomst:

Ondanks dat de hybride achtbaan pas echt wereldwijde bekendheid kreeg in 2011 met de opening van de eerste achtbaan gebouwd door Rocky Mountain Construction, bestonden de hybride achtbanen al veel langer daarvoor. Dat bewijst bijvoorbeeld Gemini in Cedar Point, trouwens het enige pretpark in deze top 10 die er tweemaal in voorkomt.

Maar liefst 8 van de achtbanen in deze top 10 werden gebouwd in het vorige decennium wat aantoont dat we hier met een erg jonge top 10 zitten. Dit jaar kregen we met de opening van Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa een nieuwe nummer 1. Momenteel zijn er nog geen grote nieuwe hybride achtbanen aangekondigd, maar het lijkt een kwestie van tijd voor deze top 10 volledig door elkaar geschud zal worden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.