Namen huldigt nieuwe kabelbaan in die bezoekers 103 meter hoger brengt

In de Waalse stad Namen is een gloednieuwe kabelbaan in gebruik genomen. Deze neemt bezoekers mee van het centrum van de stad over een traject van 650 meter naar de Citadel, die 103 meter hoger gelegen is, aan de andere kant van de rivier de Samber.

 

Tussen 1957 en 1997 was er al eens een kabelbaan in Namen aan de Samber, maar het transportsysteem werd afgebroken. Nu 24 jaar later heeft Namen een nieuw exemplaar ingehuldigd die bezoekers van de ene kant van de oever van de Samber naar de andere kant brengt. Hiermee worden meteen twee grote hindernissen overwonnen, want de kabel gaat niet alleen over de rivier, hij overbrugt ook het grote hoogteverschil van 103 meter.

De toeristische attractie die de bezoekers op een vlotte manier naar de Citadel brengt, kost 6,50 euro en daarmee kan je zowel naar boven als naar beneden reizen. Wie in de stad woont of de kabellift vaak denkt nodig te hebben kan opteren voor een jaarabonnement van 32,50 euro. Hiermee mag je het 650 meter lange parcours onbeperkt afleggen.

De kabelbaan is op dit moment uitgerust met twee treintjes waar telkens 3 cabines aanhangen. In elke cabine kunnen 6 personen plaatsnemen waardoor er 18 passagiers tegelijkertijd vervoerd kunnen worden. In de toekomst komen daar normaal nog 2 treintjes bij van ieder 3 cabines waardoor de capaciteit verdubbeld zal worden naar 400 personen per uur.

 

Bronnen: vrt.be, telepheriquedenamur.be

Foto’s: telepheriquedenamur