De lente is aangebroken in AquaZoo. In de dierentuin in Leeuwarden hebben twee moeraswallaby’s, twee Afrikaanse pinguïns en één tammarwallaby het levenslicht gezien.
Vooral de geboorte van de tammarwallaby is bijzonder. Wereldwijd zijn er in de afgelopen twaalf maanden slechts dertien jongen van deze soort geboren in dierentuinen. AquaZoo is momenteel zelfs de enige dierentuin in Europa waar een pasgeboren tammarwallaby te zien is. “Dat is natuurlijk heel erg bijzonder. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen bezoekers vanaf 19 mei de jongen komen bekijken”, zegt hoofd dierverzorging William Kreijkes.
Nederlands tintje
De tammarwallaby, die leeft in het zuiden van Australië, is te herkennen aan zijn grijsbruine vacht met grijsgeelgekleurde buik. “De tammarwallaby is de eerste kangoeroesoort die werd gezien door Westerse ontdekkingsreizigers. Er zit zelfs nog een Nederlands tintje aan: de Nederlander François Pelsaert zag de tammarwallaby op 15 november 1629 voor het eerst”, weet Kreijkes.
Bij de Afrikaanse pinguïns werden twee eieren uitgebroed. Deze diersoort, die voorkomt in zuidelijk Afrika, wordt bedreigd. Kreijkes: “Dit komt doordat er wordt geboord naar olie en gas in het leefgebied van deze dieren. Daarnaast vindt er overbevissing plaats, waardoor er minder voedsel voor de pinguïns overblijft. Omdat de populatie van de Afrikaanse pinguïn afneemt, is er een fokprogramma voor deze dieren. We zijn blij dat we daaraan mee kunnen werken, om zo te zorgen voor een gezonde populatie van deze diersoort in dierentuinen.”
Curator van het fokprogramma
Er werden ook nog twee moeraswallaby’s geboren in AquaZoo. Voor het park extra speciaal, omdat Kreijkes de curator is van het fokprogramma van deze dieren. “Dat betekent dat ik goed kijk welke dieren het beste gekoppeld kunnen worden om zo gezonde jongen te krijgen. Wij hebben die kennis in huis en het is mooi dat dat resultaat zichtbaar is in ons park”, aldus Kreijkes.
De moeraswallaby komt voor in Oost-Australië. Zoals de naam al verraadt, leeft deze wallaby vooral in moerassen. Hij leeft daarnaast ook in mangroves en open bossen. De moeraswallaby heeft een donkerbruine tot zwarte vacht. De buik is geel tot oranje van kleur.