Kondaa in Walibi Belgium uitgetest door Themeparkfreaks

Drie jaren lang keken wij als achtbaanfanaten uit naar de opening van Kondaa in Walibi Belgium, de snelste en hoogste achtbaan van de Benelux en de eerste achtbaan in België die gebouwd werd door de Zwitserse topconstructeur Intamin Amusement Rides. Ik was dan ook erg blij toen ik Kondaa op donderdag 6 mei, twee dagen voor de officiële opening, exclusief mocht uittesten. Wat ik van het eindresultaat vind, wil ik dan ook graag met jullie delen.

 

Toen ik tien jaar geleden mijn eerste ritje op de mega coaster Goliath in Walibi Holland maakte, was ik meteen dolenthousiast over deze achtbaan. Mijn grootste droom was dan ook om een dergelijke achtbaan in België te hebben. De kans dat we echter ooit zo’n grote achtbaan in België zouden krijgen leek toen wel erg klein te zijn. Het waren namelijk tijden waarin weinig nieuwe attracties geopend werden in de Belgische pretparken.

Alles veranderde toen Walibi Belgium in 2016 startte met de uitrol van een gigantisch masterplan om het volledige pretpark om te vormen naar een gethematiseerd themapark vol nieuwe attracties, zowel voor jong als oud. Dat ze heel wat over hadden om Walibi naar een hoger niveau te tillen, werd al snel duidelijk, door de voorstelling van het meer dan 100 miljoen euro kostende meerjarenplan dat in de zomer van 2017 werd voorgesteld voor het grote publiek.

De blikvanger van dit plan en meteen ook de grootste hap uit het budget was een mega coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die maar liefst 25 miljoen euro zou kosten. De achtbaan werd voorgesteld als de snelste en hoogste achtbaan van de Benelux, waarmee deze nog hoger en sneller zou worden dan Goliath in Walibi Holland. Vervolgens was het ruim drie jaar aftellen tot mijn droom in vervulling zou gaan!

 

Statistieken:

Kondaa is een mega coaster met een lengte van 1200 meter, wat het in één klap de langste achtbaan van België maakt en daarmee het 20 jaar oude record van Weerwolf verbreekt. Het hoogste punt bevindt zich op 50 meter hoogte, waarna een steile drop van maar liefst 80° volgt. Dit is dus bijna loodrecht naar beneden.

Met deze gigantische hoogte is Kondaa niet alleen de hoogste achtbaan van België, hij is ook hoger dan elke achtbaan uit Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Tijdens deze indrukwekkende first drop wordt er een snelheid gehaald van 113 km/u, wat het meteen ook de snelste achtbaan maakt van België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk tezamen.

Een ritje op Kondaa duurt één minuut en half en tijdens de rit zijn er maar liefst 15 airtime momenten. Dit zijn momenten waarop je negatieve G-krachten ervaart, wat een gevoel van gewichtloosheid en de zogenaamde kriebels in de buik geeft. Er zijn ook verschillende speciale elementen, zoals een outward banked airtime hill, een naar buiten gekantelde bocht, en de allereerste non inverting cobra roll ter wereld.

Op het parcours rijden 2 treinen die elk bestaan uit 6 karretjes. Deze karretjes zijn telkens voorzien van 2 rijen van 2 personen, waardoor er 24 personen per trein kunnen plaatsnemen. Dit levert een capaciteit op van 1080 personen per uur.

 

Ritervaring:

Je achtbaanritje start met een kettingliftheuvel van 45° die je tot een hoogte van 50 meter brengt. Ongeveer in het midden van de liftheuvel wordt de snelheid waarmee de trein omhoog wordt getakeld stevig verhoogd, waardoor je sneller dan de meeste andere achtbanen bij de top van de liftheuvel komt. Hier krijg je een erg mooi uitzicht over het volledige park en de wijde omgeving.

Erg veel tijd om van het uitzicht te genieten krijg je niet. Je komt immers meteen in volle actie terecht met de spectaculaire first drop van 80°, bijna verticaal in vrijeval naar beneden dus! Wie de grootste kick wil beleven kan hier best helemaal achteraan de trein plaatsnemen. Je wordt dan immers met volle kracht over de top van de heuvel getrokken, wat enorme airtime met zich meebrengt. Vervolgens raas je met een verschrikkelijk hoge snelheid van 113 km/u naar beneden!

Je billen raken pas je stoel weer aan op het moment dat de trein 50 meter lager de eerste drop beëindigd en meteen op de tweede grote heuvel terecht komt. Deze is evenmin niet voor angsthazen weggelegd, want de tweede heuvel is 38 meter hoog. Wie vooraan in de trein zit wordt over de heuvel gekatapulteerd en wie achteraan de trein zit wordt over de heuvel getrokken op het moment dat het voorste deel van de trein al weer volop naar benden aan het razen is. Het resultaat is net zoals bij de first drop een gigantische portie airtime van het beste niveau! Op dit moment wordt er zelfs -1,3G behaald.

Na de eerste twee sensationele drops volgt de tweede heuvel die ons meteen tot het verste punt van het parcours brengt, tot vlakbij de achtbaan Calamity Mine. Deze heuvel is een outward banked airtime hill van 30 meter hoog, wat wil zeggen dat de track naar buiten gekanteld is, iets wat niet zo vaak gedaan wordt op achtbanen en meteen voor leuke variantie zorgt na de voorgaande heuvel.

Na deze heuvel kom je in de allereerste non inverting cobra roll ter wereld terecht. Dit is eigenlijk een element dat gelijkaardig is aan de klassieke cobra roll, die we onder andere terugvinden op de achtbaan Cobra aan de andere kant van het park, maar in tegenstelling tot de klassieke cobra roll ga je bij dit element niet overkop. Het element is niet het spectaculairste moment van de achtbaan, maar het biedt alweer leuke variatie in het parcours en maakt de achtbaan helemaal anders dan andere mega coasters in de wereld. De beleving van dit element verschilt ook sterk als je vooraan of achteraan in de trein zit, dus test ook zeker beide kanten goed uit!

Na de non inverting cobra roll volgt een kleine airtime heuvel waar krachten tot -1,25G worden bereikt. Ook hier is vooraan de trein of achteraan de trein een groot verschil. Hierna volgt een bochtig gedeelte waarna je uitkomt bij een -115° overbanked turn. Dit element loodst de trein terug in de richting van waar je kwam. Verschillende airtime heuvels volgen, net zoals een kleine stengel dive, die we eveneens kennen van Goliath in Walibi Holland.

Ook het laatste deel van het 1200 meter lange parcours is allesbehalve saai, met verschillende kleine heuveltjes, waardoor de snelheid tot het einde van de rit hoog blijft. Afsluiten doe je op een gekantelde heuvel die ook hier weer de achtbaan anders maakt dan alle andere mega coasters die bestaan. Met een snelheid van maar liefst 74 km/u komt de achtbaantrein in de zachte eindremmen terecht.

Het moet gezegd worden dat de achtbaan enorm soepel is gedurende de volledige rit en dit zowel vooraan als achteraan in de trein. De hoeveelheid airtime op de achtbaan is enorm en er zijn maar liefst 15 momenten waar je gewichtloos bent, maar de airtime wordt nooit echt agressief. Daarnaast is de rit zowel vooraan als achteraan in de trein een aanrader en geeft het duidelijk twee verschillende ervaringen.

Door het feit dat de achtbaan enorm soepel is, een zeer sensationele rit weggeeft zonder agressief te zijn en dat een ritje zowel vooraan als achteraan de trein zeer leuk is, is de herhalingswaarde van de achtbaan enorm hoog. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat Kondaa, net zoals vele andere grote achtbanen, even de tijd nodig heeft om volledig warm te worden. Er is dan ook een groot verschil in snelheid te merken tussen het eerste ritje van de dag en het laatste ritje, wanneer de achtbaan al een hele dag gedraaid heeft.

 

Themagebied:

Kondaa is gelegen in het themagebied Exotic World, dat in 2018 gecreëerd werd met de bouw van de achtbaan Tiki-Waka. In dit themagebied vind je naast Tiki-Waka attracties zoals de Tiki Trail, Challenge of Tutankhamon, Octopus en Salsa Y Fiesta. Voor de bouw van Kondaa werd dit themagebied uitgebreid met een nieuw gedeelte waar naast Kondaa ook de kinderattractie Kondalaa terug te vinden is.

Met de themagebieden Karma World, Fun World en Exotic World laat Walibi Belgium zien welke richting ze uit willen. Het leuke is dat niet alleen de attracties gethematiseerd zijn, maar ook de volledige zone, waardoor je echt in een andere wereld terecht komt. Ook voor de uitbreiding van Exotic World werd er veel werk gestoken in de thematisering.

Ook het nieuwe restaurant, de souvenirshop, een nieuwe sanitaire blok, de toegangsbruggen over het water en het stationsgebouw zijn erg leuk gethematiseerd en vormgegeven. In het midden van het pleintje rond Kondaa en Kondalaa is er nog het groot skelet van het monster te zien, waar je onderdoor kan lopen. Wat ook opvalt is dat niet alleen de buitenkant van het stationsgebouw van Kondaa gethematiseerd is, maar ook de binnenkant. Zelfs het platfond, dat door de meeste parken vergeten wordt, werd hier aangepakt.

 

Conclusie:

Kondaa is een fantastische uitbreiding voor Walibi Belgium. Hiermee heeft het park een sterke troef in handen die niet alleen pretparkfans uit Wallonië en Vlaanderen naar het park zal trekken, maar ook vanuit onze buurlanden en de rest van Europa. De positionering van de rollercoaster is ideaal, aan de achterkant van het park, aan de autoweg en ver van de buren. Ideaal voor de verspreiding van de bezoekers in het park.

Met Kondalaa laat Walibi opnieuw zien aan de ganse familie te denken, zowel de oudere gezinsleden als de jongere, zowel thrillseekers als bezoekers die meer van rustigere attracties houden. Met de nieuwe themagebieden wordt Walibi steeds meer van een attractiepark naar een echt themapark, waarin bezoekers in een andere wereld terecht komen, omgevormd.

Kondaa is een fantastische achtbaan die de nodige sensatie oplevert. Wie instapt, zal getrakteerd worden op een onvergetelijke rit. Het is een echte aanrader die je zelf zeker moet ontdekken! Ook voor wie Walibi Belgium al enkele jaren niet meer bezocht heeft, loont het de moeite om het pretpark dit jaar opnieuw te bezoeken. Dit dankzij de vele nieuwigheden en themagebieden die er de afgelopen 5 jaren geopend zijn, waardoor een bezoekje van toen niet meer vergeleken kan worden met een bezoekje nu.

 

Verslag: Jonathan Sansens