Technopolis, JAVA Foodservice en Blenders steken kwetsbare jongeren hart onder de riem

Technopolis, JAVA Foodservice en Blenders schonken donderdag, precies 1 jaar na de start van de eerste lockdown, DoeDozen en gezonde fair trade snacks aan een 39-tal kwetsbare jongeren. Zij verblijven momenteel in het opvangcentrum voor vluchtelingen in de voormalige campus AZ Sint-Maarten op de Mechelse ring en hebben het door de coronacrisis nog moeilijker dan anders. Om hen steun te bieden in deze moeilijke tijden besliste Technopolis samen met JAVA Foodservice en Blenders om hen een ontspannende dag met een vleugje wetenschap te bezorgen. Op deze manier zet Technopolis ook haar missie om álle jongeren te bereiken, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen, kracht bij.
 

Vandaag mochten 39 kwetsbare jongeren tussen 14 en 18 jaar enkele fair trade boxen met gezonde snacks van JAVA Foodservice (Sligro Food Group Belgium) en twee DoeDozen XL (pakketten met experimenten) van Blenders (‘Zoem’ en ‘Op Drift’) in ontvangst nemen. Via de actie willen Technopolis, JAVA Foodservice en Blenders deze jongeren, 3 meisjes en 36 jongens die momenteel verblijven in het opvangcentrum voor vluchtelingen in de voormalige campus AZ Sint-Maarten op de Mechelse ring, een ontspannende dag met een vleugje wetenschap bezorgen. Zo kunnen ze samen een drijvende boomhut bouwen, gemotoriseerde insecten ineen knutselen en tegelijkertijd van een paar lekkere snacks smullen.

 

Lichtpunt in 1 jaar coronacrisis
 
Het is niet toevallig dat precies deze groep jongeren uitgerekend vandaag, precies één jaar na de start van de eerste lockdown, een hart onder de riem werd gestoken. Zoals bij vele andere jongeren slaat bij hen sinds de uitbraak van de coronacrisis de verveling toe door een gebrek aan activiteiten en spenderen ze meer tijd binnen. Jongeren met een onzekere verblijfsstatus hebben het echter nog zwaarder, omdat zij in een collectieve setting wonen waar privacy niet evident is. Daarnaast laten de huidige coronarichtlijnen het niet toe dat niet-begeleide minderjarigen tijdens schoolvakanties bij vrienden of kennissen logeren. Tot slot worden jongeren in het opvangcentrum ook nog eens geconfronteerd met heel wat meer onzekerheden over hun toekomst, omdat ze (al dan niet samen met hun ouders) op een antwoord op hun verzoek voor internationale bescherming wachten.

 

Technopolis, JAVA Foodservice en Blenders steken hart onder de riem
 
Onder normale omstandigheden besteedt Technopolis, zoals voorzien in de overeenkomst met JAVA Foodservice (vaste leverancier voor het restaurant en bedrijfsevenementen) jaarlijks 2500 euro aan een commerciële actie bv. in het restaurant van het doe-centrum. Een dergelijke actie leek onder de huidige omstandigheden niet nuttig, waardoor beide partners beslisten om het budget te gebruiken om kwetsbare jongeren op gezonde fair trade snacks te trakteren. Ook partner Blenders, met wie Technopolis de DoeDoos Zoem ontwikkelde, droeg maar al te graag een steentje bij door DoeDozen weg te schenken. Ook DoeDoos wil ieders verbeelding laten spelen.
 
Voor Technopolis vormt de weggeefactie de uitgelezen kans om haar missie om iederéén te bereiken met wetenschap kracht bij te zetten. Jongeren vormen de laatste jaren een belangrijke doelgroep en Technopolis streeft er actief naar om ook kwetsbare jongeren te bereiken.

 

We beseffen dat heel wat jongeren en zeker jongeren met een onzekere verblijfsstatus het erg zwaar hebben door de coronacrisis. We kunnen helaas niet al hun zorgen wegnemen, maar als we hen ondanks alles toch een ontspannende dag kunnen bezorgen, dan vind ik dat we dat moeten doen. Met de DoeDozen sporen we hen bovendien aan om te experimenteren en proberen we interesse voor wetenschap op te wekken. Want ja, ook zij verdienen het om op een laagdrempelige wijze te ontdekken hoe cool wetenschap kan zijn en te ontdekken of het iets voor hen kan zijn. Technopolis wil iederéén bereiken en dat zetten we met deze actie nog eens duidelijk in de verf. Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis.

 

Dat Technopolis het hart op de juiste plaats heeft, is duidelijk. Zo werd ook het marketingbudget van het Ijsboerke aan een goed doel besteed: vorige week kregen de verpleegkundigen van het Middelheim ziekenhuis gratis ijsjes.

 

Met de steun van Stad Mechelen en Rode Kruis-Vlaanderen

Voor de uitwerking van deze actie deden Technopolis, JAVA Foodservice en Blenders beroep op Stad Mechelen en Rode Kruis-Vlaanderen, die hen vervolgens in contact bracht met de jongeren.

 

De stad engageerde zich om de verzoekers om internationale bescherming, die verblijven in het tijdelijk opvangcentrum, een boeiend en zinvol verblijf te geven. Met diverse partners en burgers zijn er al verschillende kleine initiatieven opgezet (fietstochten, kampen, wandeluitstappen…). Het is hartverwarmend om te ervaren dat vele mensen zélf komen aankloppen. Zo ook Technopolis. Dankzij de DoeDozen en fair trade boxen, gevuld met gezond zoets, kunnen de jongeren even al spelend in de wetenschap duiken en er een ontspannen dag van maken. – Barbara Van de Perre, Vluchtelingencoördinator Stad Mechelen