Sfeerverslag: Movieland – 17 september 2020

Gisteren bezochten we Gardaland. Je weet wel, dat ene pretpark aan het Gardameer waar al die toeristen naartoe gaan. Wat de meeste mensen niet weten, is dat er nog een pretpark aan het Gardameer ligt, op amper een steenworp afstand van het alom bekende Gardaland. Het park heet Movieland en is onderdeel van Caneva World, een resort met naast een pretpark ook een groot waterpark, een dinershow en een klein uitgaansgebied. Wij focusten ons tijdens onze septembertrip door Italië echter alleen op het pretpark en gingen kijken of al die toeristen wel de juiste keuze maken.

 

Op 17 september trokken Themeparkfreaks Benjamin, Jasper, Lennert en ikzelf naar Movieland. Gisteren konden we vanuit de uitkijktoren van Gardaland al een glimp opvangen van het park, maar vandaag was het tijd om het park echt te ontdekken. We kwamen ’s morgens aan op een uitgestorven parking en ook aan de ingang van Movieland was er op enkele enthousiaste personeelsleden na niemand te bespeuren.

De ingang ziet er erg fris uit en heeft de typische Hollywood-uitstraling. Net achter de ingang bevindt zich de klassieke studioboog die we ook kennen uit Movie Park Germany of de Universal-parken. Vlak ervoor bevindt zich echter een pad naar rechts, waar twee attracties staan die geografisch gezien een beetje buiten het park liggen en daardoor aan het waterpark grenzen. Eén van deze attracties is Diabolik, de topachtbaan van het park. Het is een Vekoma Invertigo waarbij je kan kiezen of je voorwaarts of achterwaarts plaatsneemt, al is het verschil qua ritbeleving uiteindelijk minimaal. Ik verkies deze rit persoonlijk boven die van een klassieke boomerang, al is het toch niet één van mijn favoriete attracties in het park. Dat heeft niets met de achtbaan zelf te maken, maar wel met de hoeveelheid unieke attracties die Movieland te bieden heeft.

De eerste daarvan is Pangea, waarvan ik op voorhand totaal geen idee had wat het was. We stapten met vier personen in een truck en zonder al te veel uitleg vertrokken we op avontuur. Jasper nam plaats achter het stuur, Benjamin ernaast en Lennert en ik zaten achterop. Tijdens de rit ga je over een hobbelig parcours, op zoek naar allerlei soorten dinosaurussen. Dankzij de bescheiden gordel wordt het op de achterbank al snel een heuse thrill ride en hou je je beter goed vast. Het meest interessante aan deze attractie is echter dat je effectief zelf moet gas geven en sturen. Je bepaalt min of meer hoe snel je gaat en hoe je je bochten neemt, al zit er wel een limiet op. Je kan dus de bosjes inrijden, maar het systeem – dat overigens niet zichtbaar is – zal het snel corrigeren zodat je niet te ver van de hoofdroute afwijkt. Op een bepaald moment nam de chauffeur bij ons zijn bocht nogal breed en gingen we ergens tegenaan rijden, maar het systeem schakelde automatisch de truck in achteruit, zodat we enkele meters terug konden rijden en onze bocht beter konden nemen. Het is dus een heel interessant ritsysteem waarmee je echt een auto kan besturen, terwijl het toch geschikt is voor iedereen, zelfs kinderen. Los daarvan is er onboard geluid en muziek, een leuke storyline en is de thematisering erg goed gedaan. Alleen maar positieve punten voor Pangea dus!

 

We begaven ons opnieuw naar het inkomplein en liepen door de studioboog verder het park in. Daar ligt een korte main street waar een showtje bezig was. Vanwege de taal begrepen we er echter weinig van en besloten we na enkele ogenblikken het park verder te gaan ontdekken. Er lag hier nog een kleine autorit, maar onze aandacht ging vooral naar de Hollywood Action Tower. Deze Intamin first generation drop tower is uniek in Europa en totaal niet te vergelijken met de bekende vrijevaltorens van deze fabrikant. In deze attractie word je verticaal naar omhoog getakeld, schuif je enkele meters naar voren en val je daarna naar beneden op een andere track dan die waar je op naar boven bent gekomen. Je belandt uiteindelijk op je rug liggend en remt dan pas af, waarna het karretje weer recht wordt gezet zodat je kan uitstappen. Het is een heel unieke ervaring en hoewel hij niet zo intens is als modernere Intamin vrijevaltorens, vond ik deze minstens even leuk. Het thema is overigens gelijk aan de veel bekendere drop toren uit verschillende Disney-parken. Het gekende muziekje komt terug bovenaan in de toren, maar voor de rest is er van thema niet veel te merken. En hoewel de variant uit onder andere Walt Disney Studio’s vele malen beter is, vond ik dit een heel toffe attractie die we meteen een tweede keer gedaan hebben.

 

De volgende attractie op het programma was Magma 2.1. Benjamin, die hier al eerder geweest was, omschreef deze attractie als ‘de Studio Tram Tour, maar dan beter’. En hoewel er zeker waarheid in die beschrijving zit, doet het deze attractie absoluut geen eer aan. Magma volgt inderdaad het concept van een studio tour, maar is uitgewerkt op een manier dat het een ware thrill ride is die mij compleet omverblies. Om het te snappen verklap ik een paar zeer leuke effecten, maar wie zoals ik verrast wil worden slaat de volgende alinea beter over.

Allereerst raas je pijlsnel langs metershoge rotswanden, terwijl je niet vastzit. Het hobbelige parcours levert soms wat bruuske airtime op en dan zijn we nog niet langs het eerste obstakel gepasseerd. Dat is namelijk een vrachtwagen die een gigantische lading water over jou en je gezelschap giet. Als je aan de juiste kant zit en niet nat wordt, kan ik je verzekeren dat dat later in de rit nog wel gebeurt, want het is niet het enige watereffect! Daarnaast wordt er een aardbeving gesimuleerd terwijl jij in een bunker zit en je voertuig op een bewegend platform staat, zijn er de nodige vuureffecten, kantelende bruggen en veel meer. Als finale rijd je over een brug die inzakt terwijl je er bovenop rijdt, zodat je met een grote plons in het water belandt. Als je daarna terug uit het water probeert te rijden, bolt de truck er achteruit opnieuw in.

Na al deze overtuigende effecten is het moeilijk om niet omvergeblazen – en zeiknat – uit de attractie stappen. Het is volgens mij de enige attractie waar ik zo hard in het verhaal zat dat ik effectief een lichte schrik had dat er iets zou mislopen, ook al weet ik goed genoeg dat het allemaal opgezet spel is. Ik kon dan ook niet anders dan concluderen dat dit qua totaalbeleving één van de beste attracties is die ik ooit mocht ervaren. Wat een topper!

Android 3D is de volgende attractie en is een kruising tussen een 4D-film en een simulator. Daarnaast staan er ook enkele grote robots in de zaal, die mij doen denken aan Terminator, de attractie die vroeger in dit gebouw zat. Volgens Benjamin is de attractie dan ook nog voor het grootste deel gelijk aan zijn voorganger. Het is een vermakelijke attractie, maar geen topper in dit park.

We lopen verder door het park en komen aan bij Kitt SuperJet. Zonder te weten waar ik me aan kon verwachten stapte ik de wachtrij in. Al snel zag ik dat het ging om een ritje in een speedboot, opnieuw een unieke attractie, al heb ik dit toevallig vorig jaar ook gedaan in Serengeti Park. Ik herinner me het als een erg leuke, ongecontroleerde rit waar je niet nat in werd. Movieland doet er echter graag een schepje bovenop. Hier doet de bestuurder van de boot er namelijk alles aan om af en toe een flinke golf de boot in te laten komen. Daarnaast zijn er ook diverse watereffecten en ga je op een gegeven moment indoor, waar je aan de hand van leuke effecten nog natter wordt. Droog kom je hier dus niet uit, wel was ik opnieuw erg onder de indruk. Het is een enorm leuke en unieke attractie die perfect past in dit park.

Voor zij die het liever wat rustiger aandoen is er ook Kitt MiniJet, een rustig boottochtje voor kinderen. U-571 was normaal de volgende attractie, maar deze was voorlopig nog gesloten, we begaven ons dan maar naar het achterste deel van het park. Dit deel staat in het teken van de prehistorie en past niet helemaal bij de rest van het park. We vinden er enkele ‘normale’ attracties, zoals een octopus. We besloten om hem uit te proberen, maar veel stelt de rit helaas niet voor.

In dit gebied bevindt zich ook de tweede achtbaan van het park, Bront’O’Ring. Het is een enorm kleine achtbaan die echt bedoeld is voor kinderen, al wilden wij er uiteraard in voor de credit. Helaas was hij voorlopig dicht. Bij navraag ging hij later open, dus vulden we onze tijd met een ritje in de log flume. Geen bijzonder exemplaar, maar wel leuk om eens een ritje op te maken. Vlak ernaast staat ook een schommelschip, wat we ook uitprobeerden. De laatste attractie in dit gebied is de familieachtbaan Brontojet, al is deze helaas al heel het jaar buiten werking. Aangezien het een klassieke coaster van de legendarische bouwer Schwarzkopf is, zou ik deze graag opnieuw geopend zien, al zag hij er erg vervallen uit en leek het er helaas niet op dat Movieland nog iets met deze baan zal doen.

De laatste grote attractie die nog op het programma stond was U-571, een unieke simulator waar opnieuw heel wat waterpret aan te pas komt. Het begint namelijk al in de voorshow, waar er enkele grote waterexplosies plaatsvinden. Daarna mag je in de simulator, die zo goed gethematiseerd is dat het een echte duikboot zou kunnen zijn. Je neemt zijwaarts plaats en na enkele ogenblikken gaat het uiteraard mis. De boot begint te zinken en er stroomt water in langs alle kanten. Puur qua attractie is het een bewegende cilinder waarin je bakken water over je heen krijgt, maar het is zo goed uitgevoerd dat je helemaal in het verhaal zit. Alweer een heel unieke attractie die perfect past in Movieland.

We besloten dat het tijd was om even op te drogen en maakten ook een ritje in de Panorama Tram. Deze neemt je mee over een groot stuk van het park, wat zorgt voor leuke uitzichten. Daarnaast word je ook af en toe stilgezet en wordt de geschiedenis van het park op televisieschermen getoond.

Aan de voorkant van het park lagen nog enkele kleine attracties waar we deze morgen in ons enthousiasme voorbijgelopen waren. Het eerste is The Horror House, al was deze helaas gesloten vanwege de coronamaatregelen. Fantasmik is een verstopte attractie die we toevallig ontdekten. Het is een kleine walkthrough die voornamelijk gericht is op jonge kinderen. Ook Bandido – The Magic Ride ligt in de main street. Dit is een typische 4D-film die ik al in meerdere parken heb gezien. Leuke opvuller voor families, maar voor ons als fans niet enorm bijzonder.

Helaas was Bront’O’Ring nog steeds gesloten. We besloten aan de infobalie van het park te vragen of de achtbaan nog open ging en hoewel ze ons dat beloofden, was er weinig resultaat. Net wanneer we de hoop wilden opgeven, kwam er een operator naar ons die zei dat de achtbaan om 17:00 uur open zou gaan, één uur voor het park sloot. Hoewel ons dat heel gek leek, besloten we toch te wachten en onze tijd te vullen met onder andere een reride op Diabolik, Pangea, Magma en Kitt SuperJet.

Wonder boven wonder kwam er om stipt 17:00 uur toch een operator die Bront’O’Ring voor ons één ritje liet maken. Bijzonder was het allesbehalve, maar wel heel tof dat het park speciaal voor ons de achtbaan opstartte en wij op die manier onze credit konden aanduiden. De weinige andere gasten die nog in het park waren, zaten allemaal bij de U.S. Army Stunt Show, de grote show van het park die slechts één keer per dag speelt. Wij besloten deze ook nog te bekijken en hoewel ik niets buitengewoons gezien heb, is het zeker een vermakelijke show met veel afwisseling en een verhaal dat makkelijk te volgen is.

Onze dag in Movieland zit erop en damn, wat heb ik toch een geweldige tijd gehad hier. Ik wist niet veel over dit park toen ik ’s morgens door de poort wandelde en dat heeft ervoor gezorgd dat ik meermaals met open mond stond te kijken naar wat er gebeurde. Het is zonder twijfel het meest unieke pretpark dat ik ooit bezocht en eigenlijk verwondert het mij dat dit park niet bekender is. Het park is nog iets te klein om echt dagvullend te zijn, maar bijna elke attractie is een unieke ervaring die ongelofelijk goed is uitgevoerd en perfect past in het studiothema. Attracties als Magma, Kitt SuperJet en Pangea mogen van mij onmiddellijk naar Walt Disney Studios of Movie Park Germany komen. Voor wie nog twijfelt: laat dit pretpark zeker niet links liggen vanwege hun matige achtbaanaanbod. Ik zou zelfs aanbevelen dit park te verkiezen boven Gardaland als je maar één dag zou hebben. Hoe moeilijk het ook is om die B&M’s te skippen, soortgelijke banen kan je beleven in Nederland of Duitsland. Een tweede Movieland is er niet. Ik gun dit park dan ook het allerbeste en hoop dat ze nog veel mogen uitbreiden. Mij zien ze in elk geval terug als ik de volgende keer in Italië ben!