Holiday World start met gigantische werken aan houten achtbaan Raven

Het Amerikaanse pret- en waterpark Holiday World, gelegen in Santa Claus in de staat Indiana, is begonnen met een megaproject rond hun houten achtbaan Raven. Het is de bedoeling om de ruw geworden achtbaan opnieuw fantastisch te maken. Het hele gebeuren werd gedoopt tot “The Raven Evermore Project”.

 

Holiday World, in de Amerikaanse staat Indiana, koos haar naam en thema niet zomaar uit. Het pret- en waterpark is immers gelegen in het dorpje Santa Claus, wat ‘Kerstman’ betekend in het Nederlands. Daarom besloot de oprichter om het park te thematiseren naar vier belangrijke feestdagen en vakanties in Amerika, vandaar dus de naam Holiday World.

De vier themagebieden zijn Halloween, Thanksgiving, de nationale feestdag “The Fourth of July” en natuurlijk Kerstmis. Goed, genoeg vertelt over Holiday World zelf, want wie onlangs door Santa Claus in Indiana is gereden heeft het kunnen zien, er is iets groots op til in Holiday World!

 

The Raven Evermore Project:

Holiday World plaatste enige tijd geleden, duidelijk in het zicht van de voorbijgangers, op haar parking verschillende houten trackonderdelen van de achtbaan Raven die gebouwd werd in 1995 door de Amerikaanse fabrikant Custom Coasters International. De achtbaan bereikt een snelheid van 77,2 km/u en is 24,4 meter hoog. In totaal is deze 853,4 meter lang. In 2005 werd een tweede trein op het parcours toegevoegd.

 

Na 25 jaar dienst waren de afgelopen jaren al erg veel opmerkingen gekomen van de fans dat de houten achtbaan Raven ruw geworden was, te ruw, onaangenaam zelfs. En in een park waar ook nog twee andere houten achtbanen staan met kleppers als The Legend en The Voyage (bij opening in 2006 zowel de derde snelste en derde hoogste houten achtbaan ter wereld), valt het dan eens zo hard op en verwachten bezoekers ook gewoon meer.

Holiday World heeft nu gehoor gegeven aan de luide roep van de fans om Raven een grote make-over te geven. Daarom maakte het park van Raven het nieuwe grote project dat het The Raven Evermore Project doopte. Het park wil voornamelijk volgend jaar pas echt in detail gaan over de werken, maar wou nu toch ook al graag een toelichting geven over het grote gebeuren.

 

The Lake Turn:

In The Lake Turn, de bocht aan het water, is de volledige houten constructie van de achtbaan verwijderd. Alle trackdelen, steunbalken, loopplanken en natuurlijk de acht lagen hout zullen over een traject van ongeveer 530 voet, zo’n 161,5 meter, vervangen worden.

 

Voordat de sloop begon, bevatte deze bocht nog wat van het oorspronkelijke hout dat gebruikt werd bij de bouw van de attractie in 1995, waarmee een deel van het hout dus al 25 jaar oud was. Het herbouwen van deze bocht wordt een totale “gamechanger” voor The Raven.

 

Houten achtbanen zijn bijzonder omdat ze een beetje leven. Ze krimpen of zetten uit naar gelang het weer. Afhankelijk van de tijd van het jaar, de tijd van de dag, hoeveel treinen er rijden en waar je zit, kan de ervaring totaal anders zijn. Daarom zijn houten achtbanen zeer onderhoudsintensief en in principe dienen ze naast het permanente onderhoud, om de vijf of tien jaar een volledige make-over te krijgen.

 

25% wordt vervangen:

Het is moeilijk te zien, maar als je goed kijkt zie je vers hout op de baan hieronder. Aan de bovenste twee lagen wordt nog eens voor 120 voet (36,6 meter) aan track gewerkt. In totaal is dat meer dan 650 voet (198,1 meter) dat er dit seizoen vervangen wordt, wat voor The Raven betekent dat bijna 25% van de rit vernieuwd wordt.

 

Maar er is nog een verrassing aan dit project, laat het park weten. Alleen zullen we als fans nog even geduld moeten hebben om te weten wat dit juist zal zijn. Daar zal begin volgend jaar meer duidelijkheid over komen.

 

Bron & foto’s: Holiday World