Op stap in Zuid-Frankrijk deel 7: Een avond gevuld met lunaparken

Niemand had het op voorhand kunnen voorspellen, maar toen het coronavirus COVID-19 toesloeg in heel de wereld, had dit erg grote gevolgen voor alles en iedereen. Natuurlijk werd ook de pretparkwereld en haar fans hard getroffen. Zo zagen Themeparkfreaks Jos, Lennert en Jonathan hun reis naar Amerika in het water vallen en als alternatief trokken ze gedurende 12 dagen er op uit in het zuiden van Frankrijk.

 

Daar bezochten ze een aantal pretparken, kermissen en een heleboel typische Zuid-Franse lunaparken. Dit zijn kruisingen tussen pretparken en kermissen die enkel in de zomermaanden geopend zijn. Vaak staan er enkele grote vaste attracties die worden aangevuld met een heleboel tijdelijke attracties die in de lente en herfst over de Franse kermissen reizen.

Heel de Franse zuidkust is gevuld met deze lunaparken en kermissen, maar ook aan de westkust zijn er enkele te vinden. Deze zijn er in alle maten en vormen. Van hele kleintjes die zich voornamelijk richten op kinderen tot erg grote die de ene spectaculaire attractie na de andere aanbieden.

Voor u er zelf op uittrekt, willen we jullie waarschuwen dat ze enkel geopend zijn in de avond, meestal tussen 8 uur ‘s avonds en 1 á 2 uur ’s nachts. Achteraf bleek het allemaal erg logisch te zijn, want overdag ligt iedereen aan het strand omdat het gewoon veel te warm is om actief bezig te zijn. In de avond koelt het af naar heerlijk T-shirt weer, ideaal om te ontspannen in de lunaparken!

 

Na onze dag in Andorra reden we door naar de zuidkust van Frankrijk waar nog een druk gevuld avondprogramma stond te wachten met maar liefst 6 lunaparken en kermissen.

 

Luna Park d’Argelès-sur-Mer:

Luna Park d’Argelès-sur-Mer bevat twee rollercoasters. De eerste is de reizende achtbaan Cobra van Coppier die in de zomermaanden hier aanwezig is. Het is een familiecoaster geschikt voor het volledige gezin. De tweede achtbaan is Le Grand Huit, een achtbaan met de Zyklon lay-out die hier permanent blijft staan. Voorts waren hier verschillende thrillrides en kinderattracties terug te vinden.

Fete Foraine Saint Cyprien:

Fete Foraine Saint Cyprien trok onze aandacht vanwege de achtbaan Drachen. Dit is een echte Dragon Coaster die rondreist onder de Franse exploitant Jardon, maar zoals de naam het doet vermoeden heeft deze vroeger nog rondgereisd in Duitsland. Super groot was deze kermis niet, maar het bevatte wel een aantal thrillrides zoals een Afterburner en een schommelschip waarin je ook kan rechtstaan.

Récré Parc:

Onze volgende stop was Récré Parc. Een heel erg kleine zomerkermis waarbij je vanuit de kinderachtbaan alle attracties kon fotograferen. Een grote achtbaan denkt u dan misschien? Wel nee, het was net een heel kleintje! Naast de achtbaan is er nog een indoorspeeltuin, botsauto’s, een zweefmolen en een aantal speelkramen terug te vinden. Weinig tijd om foto’s te maken, want ik stond verkeerd geparkeerd op de overvolle parking. Credit scoren en wegwezen maar!

L’ile Aux Enfants:

L’ile Aux Enfants is een klein pretparkje dat, zoals de naam het doet vermoeden, gericht is op kinderen. Het bevat een vaste achtbaan die overduidelijk vanuit Amerika verdwaald is geraakt en in Europa is verzeild geraakt. De rollercoaster heeft de naam Western Train en werd gebouwd door Allan Herschell Company. Van deze fabrikant kan je veel baantjes terugvinden in Amerika, maar dit is de enige in heel Europa. Maar goed ook wat ons betreft, want deze gaf een verschrikkelijk ruwe rit weg, eentje van de categorie waarin je stomverbaasd bent dat een achtbaan die zo klein is, zo ruw kan zijn!

Luna Park Le Barcarès:

Luna Park Le Barcarès is een van de vaste lunaparken aan de zuidkust, maar zo goed als alle attracties reizen hier buiten de zomermaanden ook rond op de kermissen. Er staan twee achtbanen en een Bayern Kurve die uitgebaat worden door Kiener. Tot onze verbazing sprak de man zelfs enkele woorden Nederlands, het allerlaatste wat ik hier in het zuiden van Frankrijk verwacht had!

Verder staat hier de Mini Grand 8, een kinderachtbaan van het type Big Apple. De andere achtbaan is de gloednieuwe Wild Little Mouse, een spinning coaster met een 8-figuur als lay-out, maar die gebouwd is door een of andere vage Chinese fabrikant en daarmee een van de weinige Chinese achtbanen in Europa is. Ook het beugelsysteem was erg vaag en ik vraag me af of deze nog lang zal bestaan in Europa. De rit zelf was wel plezierig en de karretjes spinden uitbundig!

Parc d’attractions Myster Park:

Als zesde en laatste stop van de avond belandden we in Parc d’attractions Myster Park. Deze kermis bevat de achtbaan Le Dragon van Coppier, maar ook een aantal andere attracties zoals de Gravitron waarbij de operator bij de start van elke rit, haar kassa moest sluiten om mee in de Gravitron te kruipen, om van daaruit de attractie te kunnen besturen.