Dubbele geboorte van sterk bedreigde orang-oetans verwacht in Pairi Daiza

Pairi Daiza is blij aan te kondigen dat het binnenkort niet één, maar twee orang-oetangeboortes verwacht. Dat orang-oetan Sari tegen het einde van het jaar zal bevallen was al bekend, maar nu blijkt dat haar soortgenote Sinta eveneens zwanger is. Als alles goed verloopt, zal Pairi Daiza dus de komende maanden twee geboortes meemaken van deze diersoort, die in de natuur zwaar bedreigd wordt door de mens. De bevalling van Sinta is voorzien voor april.

 

Pairi Daiza neemt haar taak als het aankomt op conservatie van bedreigde diersoorten ter harte. Eén van de soorten die op onze planeet het meest te lijden heeft onder menselijke aanwezigheid is zonder enige twijfel de orang-oetan. Stroperij, ontbossing en global warming hebben er toe geleid dat de populatie orang-oetans in het wild de laatste 75 jaar met 80% afgenomen is. De huidige populatie wordt geschat op 14.000 exemplaren. Onnodig te zeggen dat deze hoog-intelligente en bijzondere dieren aan dit tempo binnenkort volledig verdwenen zijn. Voor de orang-oetan is het vijf voor twaalf.

Daarom zijn internationale conservatieprogramma’s zoals dat in Pairi Daiza uitermate belangrijk voor het voortbestaan van deze diersoort, die zijn DNA voor 97% deelt met ons, mensen. Door het bewaren en het versterken van het genetische kapitaal van de orang-oetan, door middel van voortplanting, verkleinen we het risico op totale uitsterving. Bovendien fungeren de orang-oetans in Pairi Daiza als ware ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild. Hun aanwezigheid werkt ook als hefboom voor belangrijke projecten ter bescherming van orang-oetans in de natuur, zoals het herbebossingsproject van de Pairi Daiza Foundation in Indonesië, waar intussen al 11.000 nieuwe bomen aangeplant werden Alle info daarover vindt u hier: https://www.pairidaiza.eu/nl/de-habitat-van- de-orang-oetans-borneo-herstellen

Al dit intensieve conservatiewerk van Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation krijgt voor de tweede keer op korte tijd een geweldige boost, want nadat we in augustus al de zwangerschap van ons 16-jarige orang-oetanvrouwtje Sari hadden aangekondigd, mogen we nu ook bekendmaken dat haar 26-jarige soortgenote Sinta een jong verwacht. De gelukkige vader is het 15-jarige mannetje Gempa. De zoölogische teams van Pairi Daiza – zowel dierenartsen als verzorgers – staan beide zwangere vrouwtjes de komende weken en maanden dagelijks bij en volgen de zwangerschappen van nabij op, om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. De zwangerschap van een orang-oetan duurt, net zoals bij een mens, ongeveer 9 maanden.

Als beide geboortes goed verlopen, worden de orang-oetanfamilies in Pairi Daiza uitgebreid tot 7 leden. Naast de zwangere Sari en Sinta kunnen bezoekers namelijk ook hun respectievelijke mannetjes Ujian en Gempa, net als Sari’s eerste jong Berani, in Pairi Daiza bewonderen.