Top 10 langste achtbanen van Frankrijk

De langste achtbanen van België en Nederland kennen we ondertussen, maar hoe zit het met de achtbanen van Frankrijk? We zochten uit welke de langste achtbanen van Frankrijk zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Pégase Express – Parc Astérix (928 m)

Pégase Express in Parc Astérix werd gebouwd in 2017 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een lengte van 928 meter en een ritje duurt maar liefst 3 minuten. Hiermee is Pégase Express niet alleen een van de langste familieachtbanen ter wereld, de rollercoaster heeft ook een bijzondere lange ritduur. De achtbaan behaalt een snelheid van 52 km/u en is 21 meter hoog. Pégase Express heeft twee lanceringen en twee liftheuvels, bezoekers gaan tijdens de rit zowel voorwaarts als achterwaarts over het parcours.

 

#9: Goudurix – Parc Astérix (950 m)

Goudurix werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse fabrikant Vekoma en bevindt zich eveneens in Parc Astérix. De achtbaan is 950 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 20 seconden. Goudurix heeft een maximale snelheid van 90 km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 7 keer overkop, hiermee evenaarde Goudurix bij opening het wereldrecord van meeste inversies op een achtbaan. Goudurix bleef 6 jaar lang de Europese recordhouder, tot Dragon Khan in PortAventura Park het record verbrak.

 

#8-6: Star Wars – Disneyland Park, Yukon Quad – Le Pal & OzIris – Parc Astérix (1000 m)

OzIris in Parc Astérix, Yukon Quad in Le Pal en Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission in Disneyland Park zijn even lang en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Park:

Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan staat in Disneyland Park, gelegen in het Disneyland Paris Resort. De gelanceerde achtbaan heeft een lengte van 1000 meter en een ritje duurt ruim 2 minuten. Hyperspace Mountain heeft een hoogte van 32 meter en behaalt een snelheid van 70,8 km/u. De achtbaan is volledig overdekt en de treinen zijn voorzien van muziekboxen. Tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

OzIris – Parc Astérix:

OzIris werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevindt zich in Parc Astérix. Tijdens de rit van 1000 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. De Inverted Coaster haalt een maximale snelheid van ongeveer 90 km/u en is 35 meter hoog. OzIris koste 20 miljoen euro, 12 miljoen voor de achtbaan zelf en 8 miljoen euro voor het thema rond de baan.

 

Yukon Quad – Le Pal:

Yukon Quad is de nieuwe achtbaan van 2018 voor Le Pal en is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een lengte van 1000 meter en bezoekers zullen plaats nemen op treintjes in de vorm van Quads. Yukon Quad behaalt een snelheid van 90 km/u door middel van een dubbele Tire Propelled Launch (lancering door middel van banden) en is 12 meter hoog.

 

#5: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney Studios Park (1037,2 m)

Rock ‘n’ Roller Coaster werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan staat in Walt Disney Studios Park, gelegen in het Disneyland Paris Resort. De achtbaan is 1037,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 10 seconden. Rock ‘n’ Roller Coaster behaalt een snelheid van 91,7 km/u en is 24,4 meter hoog. De gelanceerde achtbaan is volledig indoor gebouwd. Tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop. De zitjes van de treinen zijn uitgerust met een onboard sound systeem.

 

#4-3: Anaconda – Walygator Parc & Monster – Walygator Parc (1200 m)

Anaconda en Monster in Walygator Parc zijn beiden even lang en delen daarom samen de 3de plaats.

 

Anaconda – Walygator Parc:

Anaconda in Walygator Parc werd gebouwd in 1989 door de Amerikaanse fabrikant William Cobb. De houten achtbaan heeft een lengte van 1200 meter en een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. Anaconda heeft een maximumsnelheid van ongeveer 90 km/u en is 36 meter hoog.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Ook deze achtbaan bevindt zich in Walygator Parc. De Inverted Coaster heeft een lengte van 1200 meter en een rit duurt 2 minuten en 28 seconden. Monster behaalt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 6 keer overkop.

 

#2: Tonnerre de Zeus – Parc Astérix (1232,6 m)

Tonnerre de Zeus in Parc Astérix werd gebouwd in 1997 door de Amerikaanse fabrikant Custom Coasters International. De houten achtbaan heeft een lengte van 1232,6 meter en een ritje duurt 2 minuten en 5 seconden. Tonnerre de Zeus heeft een maximale snelheid van 83,7 km/u en is 29,9 meter hoog. Het parcours bevat een tunnel en een 575° Helix.

 

#1: Big Thunder Mountain – Disneyland Park (1500 m)

Big Thunder Mountain werd gebouwd in 1992 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De baan staat in Disneyland Park, gelegen in het Disneyland Paris Resort. De achtbaan heeft een lengte van 1500 meter en is daarmee de 5de langste achtbaan van Europa. De rit duurt maar liefst 3 minuten en 56 seconden en hiermee heeft Big Thunder Mountain de 10de langste ritduur van alle rollercoasters in de wereld. De achtbaan is 22 meter hoog en behaalt een snelheid van 65 km/u. Big Thunder Mountain heeft maar liefst 3 lifthills en 3 tunnels onder de grond. De rollercoaster kan met 5 treinen tegelijk rijden en heeft daarmee de waanzinnige capaciteit van 2424 personen per uur.

 

 

De toekomst:

Lange achtbanen worden niet zo vaak gemaakt. Toch mocht Frankrijk zowel in 2017 als in 2018 telkens een nieuwe achtbaan verwelkomen in deze top 10. In 2017 opende Pégase Express in Parc Astérix, die momenteel op de 10de plaats staat, en in 2018 opent Yukon Quad in Le Pal, die op een gedeelde 6de plaats staat.

In de toekomst zal er opnieuw een lange achtbaan bijkomen in Frankrijk. Parc Astérix zal in 2023 namelijk een multi-launch coaster openen die gebouwd zal worden door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De rollercoaster moet 1.075 meter lang worden en een ritduur hebben van 1 minuut en 40 seconden. Hiermee kan de rollercoaster binnenkomen op een 5de positie.

 

Deze lijst werd opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.