De dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 9 september 2020 de twee zes weken oude leeuwenwelpen gechipt, ontwormd en geënt tegen katten- en niesziekte. Moeder waakt zeer alert over haar jongen en het jonge mannetje en vrouwtje maakten bij de medische controle een kerngezonde indruk. De jonge dieren zijn voorlopig nog niet zichtbaar voor bezoekers.
Net als de kat thuis
Hoewel in eerste instantie vooral de verschillen opvallen tussen leeuwen en huiskatten, zijn er ook opmerkelijke overeenkomsten. Zo krijgen de leeuwenwelpen dezelfde ontwormingskuur als kittens op vergelijkbare leeftijd en zijn de wilde soortgenoten eveneens vatbaar voor katten- en niesziekte waar de huis-, tuin- en keukentijger gevoelig voor is. Ook de chip die een leeuwenwelp krijgt, is vergelijkbaar met het materiaal waarvan de huiskat wordt voorzien.
Tweede ronde
Als de welpen negen weken oud zijn, krijgen ze een tweede enting tegen katten- en niesziekte, zodat ze daarna immuun zijn voor deze veel voorkomende ziekte bij katachtigen. Niet lang na de tweede enting zullen de welpen voor het eerst kennis mogen maken met het grote buitenverblijf voor de schermen en met de andere volwassen leeuwen. In Burgers’ Safari leven momenteel twee leeuwinnen en één leeuw, die de vader van de jongen is.
Zorgen om de leeuwen in het wild
De leeuwenfok in dierenparken verloopt voorspoedig. De twee welpen zijn welkom in Arnhem om in de toekomst de huidige leeuwengroep verder uit te breiden. In het wild gaat het echter niet goed met de leeuwenpopulatie. Illegale jacht en de handel in lichaamsdelen voor met name de Aziatische markt laten de aantallen drastisch dalen. Ook komen de roofdieren steeds vaker in conflict met de oprukkende menselijke bevolking, met name als ze als bedreiging voor het vee worden gezien. De iconische ‘koning der dieren’ wordt hierdoor helaas steeds minder een vertrouwd gezicht op de Afrikaanse savannes.