Uitgetest: Objectif Mars – Futuroscope

Objectif Mars is de eerste achtbaan van het moderne Franse themapark Futuroscope. De attractie kostte zo’n slordige 22 miljoen euro en staat volledig in het teken van een ruimtetraining. We zouden de Themeparkfreaks niet zijn als we niet stonden te popelen om deze nieuwigheid uit te proberen. Op 18 juli 2020 was het voor ons dan eindelijk zover en onze ervaringen delen we maar al te graag in deze Uitgetest.

 

Objectif Mars is een prestigieus project en liet alvast enige tijd op zich wachten. Het station van de achtbaan, alsook het stukje darkride waar bezoekers doorheen gaan, werd opgebouwd in het paviljoen Solido. Dit paviljoen sloot al op zondag 27 augustus 2017 definitief de deuren. In de Solido-koepel was het Explorarium gevestigd, een IMAX 3D-bioscoopattractie. In november 2018 gingen de bouwwerken van start voor de eerste achtbaan van Futuroscope. De officiële inhuldiging van Objectif Mars was initieel voorzien op 28 maart 2020, maar daar besliste het coronavirus anders over. De opening werd door de pandemie namelijk uitgesteld tot 13 juni 2020.

De definitieve naam van de nieuwe attractie werd tijdens een online stemming gekozen, via de site van de pretparkgroep Compagnies des Alpes. Deze groep exploiteert naast Futuroscope ook de meeste Walibi-pretparken, Bellewaerde en Parc Astérix. Er kon gekozen worden tussen vier voorstellen: Mars Challenge, Mars G Force, Mars 2040 en het uiteindelijk verkozen Objectif Mars.

Objectif Mars is een heel bijzondere achtbaan die opgeleverd werd door de Zwitserse fabrikant Intamin. Deze Franse nieuwigheid is zelfs een wereldprimeur rollercoaster. De treinen van deze rollercoaster hebben draaiende karretjes en het circuit kent een Vertical Drop Track-element. Bij dit laatste speciale element wordt de track waarop een trein met inzittenden geparkeerd staat zo’n vier à vijf meter naar beneden gekieperd. Het is de eerste keer dat een dergelijk element geïnstalleerd werd op een spinning coaster.

Bezoekers van de attractie worden ondergedompeld in de sfeer van een ruimtetrainingscentrum. Tijdens de rit wordt de fysieke weerstand van inzittenden opgemeten, door hen gecontroleerd bloot te stellen aan zonnevlammen, elektromagnetische velden en gewichtloosheid.

 

 

De rit
Een kleine schattige robot, die je te zien krijgt via projecties of televisieschermen, loodst je doorheen het hele trainingscircuit. Van zodra de trein aankomt in de eerste ruimte, die na het station volgt, kondigt onze nieuwe virtuele vriend aan dat we zullen blootgesteld worden aan zonnevlammen. Drie grote vlammenwerpers vullen het plafond op met wolken van vuur. Het wordt er niet zo warm als bij het gemiddelde optreden van Rammstein, maar ook dit vuurspektakel mag best gezien worden.

Na de vuurpracht rijdt de trein verder en we worden blootgesteld aan een echt elektromagnetisch veld. Hier gaan de gondels van de trein trouwens voor het eerst aan het draaien.

De track helt plots over naar rechts, de gondels veranderen gecontroleerd van richting en onze ruggen worden neergedrukt in de rugleuning. Via televisieschermen krijgen we de cockpit van een ruimteschip te zien. De aardige robot kondigt dan ook meteen aan dat de stap naar de volgende fase aangebroken is.

De trein rijdt naar buiten, de gondels gaan nogmaals gecontroleerd aan het spinnen en we worden op de eerste bandenlancering geduwd.

Na de lancering bereikt de achtbaan een topsnelheid van 55km/u en ook haar eerste hoogtepunt. Vanaf hier worden de draaiende gondels aan hun lot overgelaten en gaan ze dus niet meer gecontroleerd spinnen. De trein rijdt daarna neerwaarts doorheen een tunnel onder de ingang van de attractie. Daarna rijdt hij over de uitgang van de attractie langs het gebouw heen, om dan via een grote bocht nogmaals over het pad van de uitgang te rijden richting een tweede tunnel. In de tunnel krijgt de trein een tweede boost, eveneens aangedreven door een bandenlancering.

Ook na deze tweede lancering rijdt de trein nog eens over een heuvel om vervolgens opnieuw een grote bocht te maken richting het stationsgebouw. Eenmaal de trein volledig het stationsgebouw is binnengereden en tot stilstand is gekomen, worden de gondels weer gecontroleerd in dezelfde richting geplaatst. De trein is aangekomen op een doodlopend spoor. Opnieuw horen we de stem van onze robotvriend die aankondigt dat we een laatste ultieme test zullen ondergaan, namelijk de gewichtloosheid tijdens een vrije val. Hier valt de track dan ook plotsklaps naar beneden en de trein wordt al vrij snel weer in het station binnengereden.

Conclusie
Objectif Mars biedt niet veel soelaas voor grote thrillseekers, maar als familiale attractie is deze achtbaan toch best pittig. Bezoekers die 1,10 meter groot zijn mogen in gezelschap van een volwassene al een ritje maken in deze attractie. Vanaf 1,20 meter mogen bezoekers al helemaal alleen deze attractie uitproberen.

Op videobeelden of op foto’s ziet de ervaring er alvast minder sensationeel uit dan wat ze in werkelijkheid weet aan te bieden. Zowel het stukje darkride als de rit zelf zijn heel knap en vermakelijk opgesteld. We hebben het hier over een amusante en unieke attractie die geschikt is voor bijna de hele familie.

We zijn overigens erg benieuwd naar de toekomst van dit ambitieuze park. Zo kondigde het onlangs aan dat het tijdens de komende tien jaar nog eens tweehonderd miljoen euro zal gaan investeren. Hopelijk is Objectif Mars nog maar een heerlijk voorsmaakje van wat er komen zal.