Uitgelicht: SuperSplash – Plopsaland De Panne

Zet je schrap, grijp je vast en schreeuw het uit! Het kleine kind in je komt spontaan naar boven in de SuperSplash. Neem plaats in één van de drie boten en laat je 30 meter hoog brengen door een lift en beland na een val aan 70 km/u in het water.

 

 

2006 was het jaar waar iedereen naar uit keek. Een 30 meter hoge toren verscheen binnen 4 maanden aan de horizon van Plopsaland De Panne. Mack Rides nam initiatief om de water-achtbaan te vergezellen van een lift, wat een wereldwijde primeur was. De toren stelt een gigantisch kraaiennest voor van waaruit je glijdt naar de diepe zee. In thema van Studio 100-figuur Piet Piraat kies je een bootje uit: Steven Stil, Berend Brokkenpap en Stien Struis. Dan pas begint het avontuur over de zeven zeeën.

 

De rit

In de opstaphaven geniet je nog snel even van gezellige piratenmuziek, uiteraard van Piet Piraat en zijn kornuiten. Enkele meters vaart het bootje naar voren en brengt het je 20 meter al draaiend omhoog. Prachtige sterren zie je glinsteren aan de hemel, maar niet voor lang. Een luik gaat open waarbij je kort geniet van het prachtige uitzicht en nog snel roept Piet Piraat “schip ahoy, piraatjes”. Met een snelheid van 70 km/u raas je 30 meter naar beneden, onder water. Maar onder water blijven duurt niet lang meer, over een heuveltje dat voor heel wat airtime zorgt beland je kletsnat de vijver in met het bootje. Daarna maak je een rustige vaart over de vijver en vaar je weer het station binnen.

Je moet minimaal 0,96 meter groot zijn om SuperSplash te bezoeken. Vanaf 1,20 meter mag je zonder begeleiding op de attractie.

 

Onride

 

De bootjes

De bootjes zijn grote en brede sloepen met een lantaarn voorop. Elk bootje is gepersonaliseerd naar één van de vrienden van Piet Piraat: stuurvrouw Stien Struis, matroos Steven Stil en kok Berend Brokkenpap. De sloep heeft in totaal 16 zitplaatsen: 4 rijen van 4 zitjes.

 

Lift

De lift was voor bouwer Mack Rides een spannende klus. Het was voor het eerst ter wereld dat een waterachtbaan een lift krijgt die je naar de hoogste top brengt.

© Nick Jespers, PlopsaFansite

 

Concepttekeningen

©Piet De Koninck
©Piet De Koninck

 

Weetjes

  • De SuperSplash werd deels gebouwd op het oude Sprookjesbos van het toenmalige Meli-park, dat in de beginjaren van Plopsaland De Panne nog steeds te bezoeken viel.
  • De boten van SuperSplash werden getest in 2005 in de attractie Atlantica in Europa Park, het park van fabrikant Mack Rides.
  • De attractie heeft een totale oppervlakte van 15.000m².