Top 10 snelste achtbanen van de Benelux

Zou je graag snelle achtbanen uitproberen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 snelste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis!

 

Dit is de top 10 van 2019. Voor de top 10 van dit jaar klik hier. 

 

#10: Lost Gravity – Walibi Holland (87 km/u)

Lost Gravity werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan heeft een topsnelheid van 87 km/u en is 32 meter hoog. Lost Gravity is de 7de snelste achtbaan en de 6de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje op het 680 meter lange parcours gaan de bezoekers 2 maal overkop. De buitenste zitjes van de achtbaan hebben een vloerloze bodem.

 

#9-7: Xpress: Platform 13, Anubis: The Ride & Baron 1898 (90 km/u)

Xpress: Platform 13 in Walibi Holland, Anubis: The Ride in Plopsaland De Panne en Baron 1898 in de Efteling gaan allemaal even snel en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90 km/u in 2,8 seconden en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat 3 inversies.

 

Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld.

 

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Nederlandse pretpark de Efteling. De Dive Coaster behaald tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90 km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

#6: Untamed – Walibi Holland (92 km/u)

Untamed werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De rollercoaster werd gebouwd op de fundamenten van de oude achtbaan Robin Hood. Untamed haalt een topsnelheid van 92 km/u en is 36,5 meter hoog. Tijdens de rit van 1085 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. Dit is een wereld record bij hybride achtbanen. Het parcours start met een drop van 80 graden en bevat 14 airtime momenten.

 

#5-4: Gold Rush – Slagharen & Fēnix – Toverland (95 km/u)

Gold Rush in Attractiepark Slagharen en Fēnix in Toverland, gaan even snel en delen daarom samen een 4de plaats.

 

Gold Rush – Attractiepark Slagharen:

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 95 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd.

 

Fēnix – Toverland:

Fēnix in Toverland opende in 2018 en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 95 km/u en heeft een hoogte van 40 meter.  Fēnix is 813 meter lang en tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop.

 

#3: Pulsar – Walibi Belgium (101 km/u)

Pulsar werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50 km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de spike van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door een achterwaartse lancering. Hierbij wordt de snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot terug op de eerste spike van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter. Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar werd bij de opening meteen de snelste en hoogste achtbaan van België dit record kon de achtbaan 3 jaar lang vasthouden.

 

#2: Goliath – Walibi Holland (106 km/u)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan is 17 jaar lang de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux geweest, op dit moment blijft enkel het hoogte en lengte record over. Goliath behaald een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog. De achtbaan van 1214 meter bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops.

 

#1: Fury – Bobbejaanland (106,6 km/u)

Fury in Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 106,6 km/u en verbrak bij opening het 17 jaar oude snelheidsrecord van de Benelux. Fury is in totaal 43 meter hoog en bevat 4 inversies. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden afgelegd, wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts willen afleggen.

 

 

Nawoord:

Opvallend is dat 7 van de 10 besproken achtbanen in Nederland staan en daarvan staat 4/10 achtbanen in Walibi Holland. De laatste jaren is de top 10 volledig door elkaar geschud met in 2015 de opening van de Baron 1898, in 2016 opende zowel Pulsar en Lost Gravity, in 2017 opende Gold Rush, in 2018 Fēnix en in 2019 opende zowel Fury als Untamed. Op die manier kende we de afgelopen 5 jaar maar liefst 7 nieuwkomers in de top 10! Ook werd dit jaar het 17 jaar oude snelheids- en hoogte record van de Benelux verbroken en staat er voor het eerst sinds lang een Belgische achtbaan op de nummer 1 positie. Dat er zoveel nieuwe snelle achtbanen bijkomen op slechts 5 jaar tijd is heel uitzonderlijk, de 5 jaar daarvoor kwam er bijvoorbeeld geen enkele snelle achtbaan bij in de top 10.

 

De toekomst:

Voor de toekomst staat er een belangrijk nieuw project te wachten, want Walibi Belgium heeft grote plannen. Het pretpark heeft tijdens een persvoorstelling op 22 juni 2017 laten weten dat ze in 2021 de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux zullen openen. De megacoaster krijgt een snelheid van 113 km/u en wordt 50 meter hoog. De achtbaan zal 1200 meter lang worden en heel wat speciale elementen bevatten. Door de komst van deze achtbaan zal het snelheidsrecord van de Benelux voor de 2de keer in 3 jaar tijd verbroken worden, terwijl het daarvoor 17 jaar lang in handen bleef van de zelfde achtbaan. Ook Plopsaland De Panne heeft al een grote nieuwe achtbaan aangekondigd. Dit wordt een Extreme Spinning Coaster van Mack Rides die met een snelheid van 95 km/u ook in deze top 10 zal terecht komen.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.