Top 10 langste houten achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 langste houten achtbanen in Europa.

 

#10: Balder – Liseberg (1070,0 m)

Balder werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan is 1070 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Balder behaald op de first drop van 70 graden een snelheid van 90 km/u. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is. Balder is de 7de snelste houten achtbaan van Europa en met een hoogte van 36 meter is het ook de 5de hoogste houten achtbaan van Europa.

 

#9: Troy – Toverland (1077,2 m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 50 seconden. De rollercoaster heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux.

 

#8: Cú Chulainn – Tayto Park (1094,2 m)

Cú Chulainn werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. De achtbaan werd gebouwd in het Ierse pretpark Tayto Park dat gebouwd is rond het chips merk Tayto. Cú Chulainn is 1094,2 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 45 seconden. De rollercoaster is 32,2 meter hoog en heeft een snelheid van 90 km/u. Er was veel onduidelijkheid over deze achtbaan, er gingen geruchten dat deze een inversie (corkscrew) zou hebben, maar uiteindelijk bleek het om een Over-Banked Curve van 115° te gaan.

 

#7: Bandit – Movie Park Germany (1099 m)

Bandit werd in 1999 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in het Duitse pretpark Movie Park Germany. De achtbaan is 1099 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. Bandit behaald een snelheid van 50 km/u en is 27,8 meter hoog.

 

#6: Magnus Colossus – Terra Mitica (1149,7 m)

Magnus Colossus werd gebouwd in 2000 door de achtbaanbouwer Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Terra Mitica. De achtbaan is 1149,7 meter lang en een ritje duurt ruim 2 minuten. Magnus Colossus heeft een snelheid van 92 km/u en heeft een daling van 36 meter, bij opening was het de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Deze rollercoaster is sinds 2016 buiten werking en momenteel is het niet duidelijk of deze ooit nog zal heropenen.

 

#5: Anaconda – Walygator Park (1200,0 m)

Anaconda werd gebouwd in 1989 door de Amerikaan William Cobb die een jaar later overleed. De achtbaan is gebouwd in het Franse Walygator Park dat ooit nog tot de Walibi groep behoorde onder de naam Walibi Lorraine (en er voor als Walibi Schtroumpf). Anaconda is 1200 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. De rollercoaster heeft een hoogte van 36 meter en was 12 jaar lang de hoogste houten achtbaan van Europa.

 

#4: Tonnerre de Zeus – Parc Astérix (1232,6 m)

Tonnerre de Zeus werd in 1997 gebouwd door het voormalige Amerikaanse bedrijf Custom Coasters International in het Franse pretpark Parc Astérix. Tonnerre de Zeus is 1232,6 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 5 seconden, bij opening was dit de langste houten achtbaan van Europa. De achtbaan behaald een maximale snelheid van 83,7 km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Tonnerre de Zeus is 29,9 meter hoog en bevat een tunnel en twee grote helixen.

 

#3: Wildfire – Kolmården (1265,0 m)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Zweedse pretpark Kolmården. De houten achtbaan is 1256 meter lang en een ritje duurt 2 minuten. De achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. De rollercoaster is met een snelheid van 115 km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wildfire is 56 meter hoog, wat het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld maakt en de hoogste van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies heeft, dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen. Wildfire is ook de enige houten achtbaan van Europa met inversies. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#2: Colossos – Heide Park Resort (1344,0 m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De rollercoaster werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De houten achtbaan is 1344 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 25 seconden. Colossos Kampf der Giganten behaalt een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. De rollercoaster heeft een hoogte van 50 meter en bevat een drop van 61 graden. Tussen 2016 en 2019 lag de achtbaan er 3 jaar uit wegens grote onderhoudswerken.

 

#1: Coaster Express – Parque Warner Madrid (1394,2 m)

Coaster Express werd in 2002 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De houten achtbaan is 1394,2 meter lang en daarmee al 17 jaar lang de langste houten achtbaan van Europa, een ritje duurt 2 minuten. Coaster Express heeft een hoogte van 36,6 meter en een snelheid van 80 km/u. Tijdens de lange rit heeft de achtbaan 2 helixen van meer dan 500 graden.

 

 

De toekomst:

De laatste nieuwe achtbanen in deze lijst zijn Cú Chulainn die gebouwd werd in 2015 en Wildfire die gebouwd werd in 2016. Voorlopig zijn er nog geen toekomstige projecten bekend die deze lijst zouden kunnen binnenkomen. De laatste drie jaar zijn er vooral familievriendelijke houten achtbanen gebouwd in Europa, deze zijn meestal iets minder lang waardoor er geen nieuwe baan meer in de lijst kwam. Magnus Colossus is momenteel al sinds 2016 buiten werking en de kans lijkt vrij groot dat deze voorgoed gesloten, dit zal ook mogelijks de top 10 gaan beïnvloeden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.