Rode brulaap geboren in GaiaZOO

De Kerkraadse dierentuin GaiaZOO werd onlangs verblijd met de geboorte van een rode brulaap. Het is de eerste keer dat er een brulaap in de dierentuin wordt geboren. Met sterke handjes en een handige grijpstaart houdt het jong zich goed vast aan de moeder. Hoewel dit het eerste jong is van de vrouwelijke brulaap, zorgt ze ervoor als een ervaren moeder. Ze laat de pasgeborene ook al vol trots zien aan de doodshoofdapen, waar de rode brulapen hun verblijf mee delen.

 

 

Geboorte

Toen de dierverzorgers zaterdagochtend arriveerden, zagen zij op de buik van de vrouwelijke brulaap een jonge brulaap zitten. Enkele dagen eerder zagen ze aan het gedrag van het vrouwtje al dat de bevalling niet lang meer op zich zou laten wachten. Toch is het altijd een verrassing wanneer het jong daadwerkelijk geboren wordt. Brulapen hebben een draagtijd van ongeveer zes maanden. Na de geboorte houdt het jong zich meteen stevig vast aan zijn moeder. Ongeveer vier weken later verhuist hij naar haar rug. Of de jonge brulaap een mannetje of vrouwtje is, kan pas met zekerheid worden vastgesteld wanneer hij zelfstandig begint rond te klauteren.

 

Samen brullen

Rode brulapen danken hun naam aan hun harde, diepe gebrul, dat ze vooral in de ochtend laten horen. Via ‘brul-gevechten’ verdedigen brulapen hun territorium tegen indringers. De karakteristieke brul is tot wel twee kilometer ver te horen. Sinds 2017 leeft het koppeltje rode brulapen in GaiaZOO. Hun natuurgetrouwe doorloopverblijf, het Doodshoofdapen |Bos, delen zij met een groep van 14 Boliviaanse doodshoofdapen. Door de ruime opzet is daar nog genoeg ruimte voor uitbreiding van de groep brulapen. In het wild leven rode brulapen doorgaans met acht dieren samen. In een grotere groep kan er meer interactie plaatsvinden, wat goed is voor het welzijn van de brulapen.