Top 10 best bezochte waterparken in Europa

In onze wekelijkse top 10 bekijken we deze keer wat de 10 best bezochte waterparken in Europa zijn van het afgelopen jaar (2018). Hieronder vindt je het volledige overzicht.

 

#10: Aqualand (675 K)

Aqualand is gelegen te Keulen in Duitsland. Aqualand is eveneens een waterpark, wellnesscentrum en ontspanningsplaats voor jong en oud, hier is het mogelijk om water-fitness te beoefenen en alle andere mogelijke activiteiten die met water te maken hebben. Naast de sauna, zonnebanken en gelaatsverzorging mogelijkheden is er ook een gedeelte met waterglijbanen. Het waterpark heeft 7 grote glijbanen, de belangrijkste slides zijn de Space Taifun, Looping, AQUAconda en de Boomerang. Twee jaar geleden bouwde het waterpark maar liefst 2 nieuwe grote waterslides. AQUAcanyon is een slide waar je het gevoel hebt van een berg te glijden en AQUAracer zijn twee slides waar je tegen hoge snelheid naast elkaar naar beneden racet.

 

#9: Miramar (680 K)

Miramar is gelegen in Heidenberg in Duitsland en is zowel een wellness centrum saunaparadijs als waterpark. In het wellness centrum kan je genieten van aquafitness, medische wellness en watergymnastiek. In het sauna paradijs zijn er 5 verschillende soorten sauna types die je kan uitproberen maar ook een heerlijke massage behoort tot de mogelijkheden. Tevens zijn er naast de lasershow ook nog verschillende waterslides te vinden. Hiervan is de Looping glijbaan de spectaculairste.

 

#8: Lalandia (682 K)

Lalandia is gelegen in Billund in Denemarken, niet zo ver van het bekende Legoland park in dezelfde stad. Lalandia mocht in het afgelopen jaar 682.000 bezoekers ontvangen, dat is een stijging van 0,3% ten opzichte van 2017. Het waterpark heeft een wildwater rivier en een tornado slide als belangrijkste glijbanen, maar daarnaast vindt je ook een golfslagbad en een Cave Pool waar bezoekers langs de koraalriffen kunnen zwemmen. In hetzelfde complex is er ook nog een binnenspeeltuin, een klimmuur, een winterwereld, een fitness plaats, een bowling ruimte en een grote sportzaal.

 

#7: Aqualand Moravia (720 K)

Aqualand Moravia is gelegen in de Tsjechische stad Pasohlávky, niet zo ver van de Oostenrijkse grens. Het waterpark mocht vorig jaar 720.000 bezoekers ontvangen wat 3,3% meer is dan het jaar voordien. Aqualand Moravia beschikt over een wellness, massage ruimte, SPA, sauna’s en een zout kamer. Daarnaast heeft het waterpark maar liefst 14 verschillende baden die zich telkens op verschillende functies hebben. Zo zijn er indoor en outdoor baden, maar ook baden gericht op baby’s, kinderen, ontspanning, heet water, een bad met en nachthemel, enzoverder. Op glijbanen gebied heeft Aqualand Moravia 12 grote glijbanen te bieden. Zo is er een snelle glijbaan, een wave glijbaan, verschillende bandenglijbanen met kleuren verlichting, race glijbanen, tol glijbaan, trechter glijbaan en nog een aantal andere speciale glijbanen.

 

#6: Nettebad (758 K)

Nettebad is gelegen in Osnabrück in Duitsland en mocht vorig jaar 758.000 bezoekers ontvangen. Dat is een lichte stijging van 1,9% ten opzichte van 2017, toch daalt het waterpark een plaatsje op de Europese lijst. Nettebad heeft naast de gekende wellness en ontspanningsfaciliteiten ook 4 grote waterglijbanen. Sloop is de spectaculairste slide van het park, hier vallen de bezoekers door middel van een valluik naar beneden.

 

#5: Tikibad (800 K)

Het Tikibad is het grootste waterparadijs van Nederland en is gelegen in Duinrell. Het Tikibad mocht vorig jaar 800.000 bezoekers ontvangen en scoort daarmee maar liefst 14,3% beter dan het jaar er voor. Het Tikibad stijgt zo van de 6de naar de 5de plaats in de lijst. Het waterpark heeft 14 grote glijbanen in allerhande formaten, maar de meeste zijn vooral spectaculair en snel. Het leuke aan het waterpark is dat het niet een of twee leuke slides heeft, maar dat ze eigenlijk allemaal heel leuk zijn. Een van de uniekere slides is de Pelikaanduik waarbij je op het einde van de slide een aantal meters boven het water uitkomt met als gevolg een vrijeval in het water maakt.

 

#4: Tropical Islands (1,20 M)

Tropical Islands is gelegen in Krausnick in Duitse hoofdstad Berlijn en is het grootste indoor waterpark ter wereld. Het waterpark is gebouwd in een oude sovjet bunker die eigenlijk bedoeld was om zeppelins te bouwen. Tropical Islands is 24 uur per dag open en dit 7 dagen op 7. De bezoekersaantallen van het waterpark stegen in 2018 met 2,7%, goed voor een totaal van 1.200.000 bezoekers. Het waterpark wint een plaatsje op de wereldlijst en stijgt van de 20ste naar de 19de plaats.

Het park heeft buiten de wellness ook een regenwoud, mini golf en het gebouw is zelfs zo hoog dat je er een rondvaart kan maken met een luchtballon. Het waterpark heeft een aantal waterglijbanen uit edelstaal (waarvan ook rodelbanen gebouwd worden) en dit zorgt niet alleen voor een soepele afdaling, het glijd ook nog eens fantastisch goed waardoor hoge snelheden, op relatief ‘softe’ baantjes, behaald kunnen worden.

 

#3: Siam Park (1,21 M)

Siam Park is gelegen in Tenerife (Spanje) en is het mooiste waterpark van deze top 10. Vorig jaar behaalde het park 1.210.000 bezoekers, een stijging van 0,1% ten opzichte van het jaar voordien. Dit is een nieuw bezoekersrecord voor Siam Park. Op de wereldranglijst staat Siam Park op een 16de plaats.

Het park heeft gigantische grote beelden van mysterieuze wezens verspreid over het domein staan. Ook een aantal mega slides zijn terug te vinden zoals een water coaster slide met 4 trechters, een speedslide die door een haaien kooi gaat en verschillende banden glijbanen met zeer grote drops.

 

#2: Aquapalace (1,29 M)

Aquapalace is gelegen in Praag en is het best bezochte waterpark van Tsjechië. In 2016 mocht het waterpark voor het eerst de magische grens van de 1 miljoen bezoekers per jaar overschrijden. In 2017 deden ze daar nog eens 18,8% bij en in 2018 groeide de cijfers verder aan met 6,0%. Hiermee komt het totaal aantal bezoekers op 1.288.000 te staan, een absoluut record voor het waterpark. Het waterpark doet het de laatste jaren enorm goed want in 2014 behaalde Aquapalace nog 845.000 bezoekers. Op de wereldranglijst staat Aquapalace op een 14de plaats, een plaatsje beter dan in 2017.

Naast het sauna, Spa en wellness gedeelte, heb je natuurlijk ook het waterpark met verschillende slides. Het waterpark heeft veel slides, maar de meeste zijn familie gericht.

 

#1: Therme Erding (1,50 M)

Therme Erding is het best bezochte waterpark van Europa. Het is gelegen in Erding, niet zo ver van Munchen in Duitsland en het waterpark heeft buiten het gigantische indoor gedeelte, ook nog een outdoor gedeelte. Vorig jaar mocht het waterpark 1.500.000 bezoekers ontvangen, dat is maar liefst 13,6% meer dan het jaar voordien. Hierdoor stijgt het park van de 12de naar de 8ste plaats op de wereldranglijst! Op deze manier krijgen we voor het eerst een Europees waterpark in de top 10. De bezoekersaantallen van Therme Erding stegen op 4 jaar tijd met 50%, een bijzonder mooie prestatie.

Naast het indrukwekkend aanbod van wellness, spa, sauna’s, oases en meer, is er ook een gigantisch aanbod aan waterglijbanen, het meeste van heel Europa. Galaxy Erding (de benaming voor het avonturen gedeelte met de slides), heeft maar liefst 27 waterglijbanen voor in totaal meer dan 2,7 kilometer aan glijplezier. De glijbanen zijn opgedeeld in 3 niveaus: familie, actie en extreem.

Magic Eye, is met zijn 360 meter de langste gesloten waterglijbaan ter wereld. Op de Speed Racer slides kan je een één tegen één duel houden met gechronometreerde tijden. Op de Black Mamba worden de officiële Duitse kampioenschappen gehouden voor waterslide racing. Naast de vele indrukwekkende en leuke waterglijbanen houd het waterparadijs ook regelmatig grote evenementen waar live bands komen optreden. Deze kan je dan vanuit de cocktailbar in het water beluisteren terwijl je heerlijk achterover ligt in een water ligstoel met ontspannende broebels. Actie, spanning en ontspanning gegarandeerd. Vorig jaar opende het waterpark een glijbaan met Virtual Reality brillen, uniek in de wereld.

 

 

Na woord:

Opvallend is dat maar liefst 9 van de 10 best bezochte waterparken van Europa zich in Duitsland of haar buurlanden bevinden en dus veel minder in de warme landen zoals Italië, Spanje en Portugal. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat in die landen meer outdoorwaterparken te vinden zijn die niet het hele jaar open zijn en dat is bij indoorwaterparken wel het geval. De waterparken mochten goede cijfers noteren, waardoor de 10 meest succesvolle waterparken van Europa 6,7% meer bezoekers mochten ontvangen dan het jaar ervoor, dit is een grote algemene stijging.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 21 mei 2019 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2018 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.