De ooievaars krijgen mooie cijfers in ZOO Planckendael

Ook dit jaar zijn onze ooievaars geslaagd met grootste onderscheiding! Alle jonge vogels zijn geringd en ZOO Planckendael mag mooie cijfers communiceren. Voor het derde jaar op rij zijn er meer dan 100 jongen geboren in het park! 103 kuikens werden geringd, wat het gemiddeld aantal jongen per nest op 2,3 brengt. Een prachtig cijfer! De grootste kolonie van België telt nu 235 vogels in 66 nesten.

 

Vanaf augustus trekken de ooievaars weer naar Frankrijk, Spanje en West-Afrika om te overwinteren. Ze vliegen gemiddeld 300 km per dag en maken daarbij gebruik van thermiek, opstijgende warme luchtbellen. Ze vertrekken niet naar de warmte of op vakantie, maar ze vliegen naar daar waar er voldoende voedsel voor hen is. Spijtig genoeg sterven nog altijd veel jonge vogels in hun eerste jaren op trektocht door elektrocutie via hoogspanningskabels.

 

 

Vanaf maart verwelkomt ZOO Planckendael ze weer met open armen om te nestelen. En de cirkel is weer rond…