Moeilijke Maleise beren maken mirakel mogelijk in Burgers’ Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo maakt vandaag bekend dat er in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei 2019 twee Maleise beren zijn geboren in een speciaal ontworpen kraamverblijf. Maleise beren komen net als bij alle berensoorten naakt, blind en hulpeloos ter wereld. Om die reden heeft het Arnhemse dierenpark de eerste kritieke dagen afgewacht en moeder en de tweeling volledig met rust gelaten. Geboortes van Maleise beren zijn erg zeldzaam in de Europese dierentuinen en zeer welkom voor het Europese fokprogramma. Voor Nederland is het zelfs een primeur.

 

 

Europese hoofdbrekens
Uit de stamboekgegevens van het Europese fokprogramma voor de Maleise beer blijkt dat er in totaal 38 Maleise beren in de Europese dierenparken leven die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria): 12 mannen en 26 vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de Maleise berenpopulatie in Europa ligt daarbij behoorlijk hoog en er is dus een duidelijk overschot aan vrouwen. Voor veel diersoorten verlopen de Europese fokprogramma’s zeer voorspoedig, maar bij Maleise beren is dit helaas niet het geval.

 

Stimulerende werking op de hormoonhuishouding
Op vrijdag 30 november 2018 is een Maleise berenman vanuit Zoo Edinburgh (Schotland) naar Arnhem afgereisd in de hoop dat zijn komst een stimulerende werking zou hebben op de hormoonhuishouding van de twee reeds aanwezige berinnen. Beide vrouwen kwamen op 22 april 2008 vanuit de dierentuin van Keulen (Duitsland) naar Burgers’ Zoo. De man uit Schotland is 15,5 jaar oud.

 

Een lastige opdracht is toch volbracht
Uit een vruchtbaarheidsonderzoek door Duitse specialisten van IZW uit Berlijn (Institut für Zoo- und Wildtierforschung) op 12 januari 2018 is echter gebleken dat één van beide berinnen vrijwel onvruchtbaar is. De andere berin heeft ongeveer vijftig procent kans op een succesvolle dracht. De leeftijd van beide vrouwtjes speelt hierbij een rol. De komst van de viriele man heeft zijn uitwerking niet gemist: nadat dierverzorgers al snel diverse paringen hadden geobserveerd, zijn er na een dracht van drie maanden in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei 2019 ook daadwerkelijk twee jongen geboren.