SEA LIFE Blankenberge laat 500ste zeehond vrij

Gisteren heeft SEA LIFE Blankenberge haar 500ste zeehondje vrijgelaten. De zeehond werd op 3 februari gevonden in Nieuwpoort, de gemeente die het dier ook heeft geadopteerd. Na een verblijf van ongeveer twee maanden in het zeehondenopvangcentrum, werd Nona vandaag vrijgelaten in de haven van Nieuwpoort.

 

Opname Nona

Nona werd op 3 februari opgemerkt op het strand van Nieuwpoort. De voorbijgangers merkten dat het dier in slechte gezondheid verkeerde en lichtten de dierenverzorgers van SEA LIFE Blankenberge in. De grijze zeehond had hoge koorts, was enorm uitgeput en had een gezwel nabij de nek die meteen geopereerd moest worden.” Nona is ongeveer 6 maanden oud. Omdat het nog een jong dier is, is de huid rond haar nek heel vlot genezen. Het gezwel was hoogstwaarschijnlijk een gevolg van een beet.”, vertelt hoofddierenverzorger Manu Potin.

 

Adoptie Nieuwpoort

De gemeente Nieuwpoort adopteerde de zeehond en koos ook de naam. “We openden een enquête voor de inwoners van Nieuwpoort, hierin konden zij de naam van het dier zelf kiezen. Nona bleek uiteindelijk de favoriet.”, vertelt Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort. “Ik vind de grote reactie die hierop kwam een teken dat Nieuwpoort veel belang hecht aan de dieren.  Als men aan Nieuwpoort denkt, denkt men ook meteen aan de zeehonden die hier komen rusten.”, gaat hij verder.

 

Zorg zonder overheidssteun

“De doorsnee kost van het opvangen van een zeehond bedraagt 3.500 tot 5.000 euro. We zijn dan ook erg dankbaar voor de steun van 1000 euro vanuit gemeente Nieuwpoort en de giften van al onze adoptieouders, gezien we voor onze activiteiten geen overheidssteun genieten.”, vertelt Nicola Hamilton, general manager bij SEA LIFE Blankenberge.

 

Vrijlating

Om 10.30u werd Nona vandaag in de haven van Nieuwpoort vrijgelaten. In de haven worden frequent zeehonden gespot. De dieren komen vaak naar deze plaats om uit te rusten en te genieten van de vis die er aanwezig is. De vrijlating verliep goed en Nona speelde na enkele momenten al met de andere aanwezige zeehonden.

 

Wat te doen bij het opmerken van een zeehond op het strand?

  1. Houd afstand (10meter) en probeer het dier niet aan te raken.
  2. Kijk of het dier verwond is. Zie je wondjes? Bel de politie of het zeehondopvangcentrum.
  3. Ligt het dier in de vorm van een banaan, lekker opgekruld? Dan is het vast aan het uitrusten. Dit kan wel 3 uur duren, indien het geen stress ervaart van omstaanders.
  4. Ligt het dier helemaal plat? Bel de politie of het zeehondenopvangcentrum (0477 34 58 90).