Valentijn in GaiaZOO

Valentijn. De dag van de liefde! Maar hoe zit het eigenlijk met de romantiek bij de dieren? Bij de meeste culturen leven mensen in paartjes samen, eventueel met hun kinderen. In de dierenwereld komen koppeltjes ook vaak voor, maar er zijn nog veel meer “groepen” waarin dieren samen leven. Bij de dieren van GaiaZOO kun je al deze ‘liefdesrelaties’ ontdekken. Bosrendieren leven in harems; één dominant mannetje leidt een groep van meerdere vrouwtjes. Europese nertsen zijn solitair; man en vrouw zoeken elkaar alleen op voor de voortplanting. Voorbeelden van diersoorten die met meerdere mannen en meerdere vrouwen samenleven zijn de berberaap en de stokstaarten. Hoewel het erg onlogisch lijkt, is zelfs het leven in groepen met dieren van hetzelfde geslacht (de zogenaamde ‘single seks groepen’) mogelijk. Denk maar aan de groep vrouwelijke struisvogels die in GaiaZOO leeft. Hier leeft geen haan bij. De struisvogeldames zitten dus met Valentijn zonder date. De dierverzorgers van de Limburgse dierentuin geven uitleg.

 

Vogels
Bij vogels bestaan ook allerlei ‘liefdesrelaties’. Kraanvogels en ooievaars vormen bijvoorbeeld koppels voor het leven. Jaar op jaar keren ze na de winterperiode, waar ze met duizenden soortgenoten tezamen in warmer oorden vertoeven, naar dezelfde broedplek terug. Het mannetje arriveert soms zelfs eerder dan het vrouwtje om de nestlocatie vast klaar te maken. Heel toevallig werd deze week voor het eerst weer een wilde ooievaar op het ooievaarsnest in GaiaZOO gespot; terug van zijn zuidelijke overwinteringsplek.


Haremgroepen en koppels

Gorilla’s, muskusossen en bosrendieren leven in een harem. Eén dominant mannetje leidt een groep van meerdere vrouwtjes. Om de leiding over de vrouwen te winnen, moeten mannetjes vaak flink met elkaar op de vuist. Gorilla’s doen dit vooral door imponeren en met borstroffels. Maar bij muskusossen en rendieren gaat het er in de bronstperiode hard aan toe.

Natuurlijk zijn er ook nog dieren die in koppels of familiegroepjes samenleven. Zo leven de bongoman en vrouw bijvoorbeeld samen als een koppeltje.

 

Solitair

Braziliaanse tapirs en lynxen zijn in de natuur solitair; man en vrouw zoeken elkaar alleen op voor de voortplanting. Maar in dierentuinen kunnen deze diersoorten vaak wel het hele jaar door samen leven. De Europese nertsen leven gescheiden van elkaar en worden alleen voor de voortplanting bij elkaar gezet. Veelvraten hebben een bijzonder verhaal. De voortplanting vindt plaats in de zomer, maar het duurt enkele maanden voordat de bevruchte eicel verder groeit, waardoor de jongen in de winter ter wereld komen. De eerste weken is de vacht van jonge veelvraten sneeuwwit, daarna verkleurt deze langzaam via lichtbruin naar de volwassen vachtkleur. Veelvraten worden altijd halverwege februari geboren. Zij vieren hun verjaardag dus meestal rond…. Valentijnsdag!

 

GaiaVLOG
De dierverzorgers van GaiaZOO vertellen je alles over de verschillende relaties bij de dieren in GaiaZOO in de ValentijnVLOG. Kijk mee op www.GaiaZOO.nl/Blog