Uitgelicht: Vuoristorata – Linnanmäki

Vuoristorata is de oudste achtbaan van het Finse pretpark Linnanmäki. Deze achtbaan opende al in 1951 en was bedoeld als tijdelijke attractie. Toch weerstond ze de tand des tijds en blijft ze tot op heden één van de populairste attracties van het park.

Vuoristorata is een houten achtbaan die gebouwd werd naar het voorbeeld van Rutschebanen die in 1932 opende in het Deense park Bakken. Beide banen werden dan ook gebouwd door dezelfde aannemer. Valdemar Lebech was een Deen die instond voor de bouw van vier houten achtbanen.

De achtbaan werd gebouwd om de toeristen die de Olympische zomerspelen van Helsinki bezochten ook naar het park te lokken. De naam Vuoristorata staat voor Achtbaan in het Nederlands. Door de hoge populariteit is de baan tot op heden één van de belangrijkste attracties van het park. Doorheen de jaren werd de track compleet vernieuwd, maar de treinen blijven de originele exemplaren, waarop een remmer meerijdt.

Vuoristorata heeft een hoogte van 22 meter en een lengte van 960 meter, ze behaalt een snelheid van 60 km/h. Op de baan rijden vier treinen met telkens plaats voor 24 personen, een ritje duurt ongeveer 2,1 minuten.

Wie een ritje wil maken moet een minimumlengte hebben van 1,20 meter onder begeleiding, vanaf 1,40 meter zonder begeleiding.