Eerste track geplaatst van record brekende achtbaan Kennywood

Het Amerikaanse pretpark Kennywood is bezig met de bouw van een spectaculaire achtbaan voor 2019. Deze achtbaan krijgt de hoogste inversie ter wereld en zal tegelijkertijd ook het 29 jaar oude Amerikaanse inversie record verbreken. Ondertussen werden de eerste trackdelen geplaatst waardoor de bouw een nieuwe mijlpaal bereikt heeft.

 

Kennywood heeft de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies gecontacteerd om een nieuwe record brekende achtbaan te bouwen, die de naam Steel Curtain zal dragen. De achtbaan krijgt een inversie een een hoogte van 60,05 meter wat het de hoogste inversie ter wereld maakt! Hiermee verbreekt Steel Curtain het inversie record van GateKeeper in het Amerikaanse pretpark Cedar Point die een Dive Drop heeft op 51,82 meter hoogte.

Maar dat is niet het enige record voor deze achtbaan. Steel Curtain krijgt maar liefst 9 inversies en verbreekt daarmee het 29 jaar oude inversie record van de Verenigde Staten van America. Geen enkele achtbaan in Noord-Amerika heeft meer inversies. Steel Curtain is ook de eerste en enige achtbaan in de wereld die exact 9 keer overkop gaat.

Op 23 juli kwamen de eerste trackdelen aan in het park. In augustus werd er hard gewerkt aan de funderingen en tegen het einde van de maand was het meer leeggepompt om 152 footers te kunnen plaatsen. Begin november werden de eerste supports geplaatst en ondertussen is ook de eerste track geplaatst.

 

Het huidige Amerikaanse inversie record werd gevestigd in 1990 met de opening van Viper in Six Flags Magic Mountain. De achtbaan heeft 7 inversies en verbrak bij opening het wereld record van meeste inversies op een achtbaan in de wereld. Sinds dien werden in Amerika nog verschillende achtbanen gebouwd met 7 inversies, maar nooit werd het record verbroken. Europa verbrak dat toenmalige wereldrecord 3 maal na elkaar. Eerst in 1995 met de opening van Dragon Khan in PortAventura Park die 8 inversies telt. Daarna werd in 2002 het record opnieuw verbroken met Colossus in Thorpe Park die 10 inversies telt. Het huidige wereld record werd in 2013 gevestigd met de opening van de Smiler in Alton Towers die maar liefst 14 keer overkop gaat.

Steel Curtain zal in totaal 67,06 meter hoog worden, de top zal bereikt worden via een kettinglift. De achtbaan zal een snelheid bereiken van 120,7 km/u. Tijdens de achtbaanrit van 1219,2 meter zullen de bezoekers dus 9 keer overkop gaan. Het ritje zal 2 minuten duren en krijgt een bijzondere lay-out die je in onderstaande video kan ontdekken.

 

De volledige bouwwerken kan je hier op de voet volgen.

 

Bron: Kennywood