Nieuwe achtbaan Bobbejaanland zal 4 keer overkop gaan

Bobbejaanland is begonnen met de voorbereidende werken voor de bouw van een spectaculaire rollercoaster die het park volgende zomer zal openen. Het gaat om een triple launch coaster die de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts zal lanceren. Ondertussen is bekendgemaakt dat de achtbaan vier keer overkop zal gaan.

 

Het Belgische pretpark Bobbejaanland, gelegen in Lichtaart in de Vlaamse provincie Antwerpen, gaat een spectaculaire achtbaan bouwen. Het gaat om een infinity coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. Het wordt de tweede hoogste achtbaan van België en mogelijks de snelste van het land. De attractie moet in 2019 geopend worden.

De nieuwe achtbaan zal twee spikes bevatten, waarbij er in totaal drie lanceringen zullen verwerkt zitten. Hierbij zullen de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts het parcours afleggen. Tijdens de rit zullen de inzittenden vier keer overkop gaan. We overlopen even het ritverloop van de achtbaan.

 

Ritverloop:

Wanneer de trein het station zal uitrijden, komt deze via een wisseltrack op een lanceerstrook terecht. Hierna zal een eerste voorwaartse lancering volgen tot op het eerste gedeelte van de helling van een top hat. Hierna zal de trein weer achteruit gaan, tot die weer aan de lanceerstrook komt. Hier zal de trein achterwaarts gelanceerd worden op een 43 meter hoge spike, het hoogste punt van de achtbaan. Deze spike zal steiler dan 90 graden worden, waardoor de bezoekers in hun beugel zullen hangen. Op dit moment zijn de bezoekers met hun gezicht loodrecht naar beneden gericht en kijken ze recht de diepte in.

Wanneer de trein tot stilstand is gekomen op de spike, zal deze weer naar beneden vallen tot de trein het lanceerplatform bereikt heeft. Hierna volgt de derde en laatste lancering tegen een snelheid van meer dan 100 km/u, waardoor het waarschijnlijk de snelste achtbaan van België zal worden. De huidige snelste achtbaan van België is Pulsar in Walibi Belgium, deze haalt een snelheid van 101 km/u.

Na de derde lancering komt de trein in de eerste inversie van ruim 40 meter hoog. Hierna volgt een drop richting de tweede inversie. Het is niet helemaal duidelijk welk element dit juist zal worden, maar het lijkt alvast erg op een dive loop.

Na de eerste dive loop gaat het parcours verder naar de derde inversie, vermoedelijk eveneens een dive loop en hierna wordt meteen de vierde inversie ingezet. Dit is hoogstwaarschijnlijk een looping. Na al deze inversies komt de trein op een recht stuk, om vervolgens op een tweede spike te komen.

Deze spike is zwaar overhangend en de trein zal hier dan ook tot stilstand komen. Wanneer dit is gebeurd, zal de achtbaantrein weer achteruit bollen richting het rechte stuk track waar deze door magneetremmen tot stilstand zal worden gebracht. Vervolgens wordt het tweede stukje wisseltrack verplaatst, waardoor de trein van het parcours kan en via een zeer scherpe bocht tegen lage snelheid weer het station zal inrijden.

De achtbaan wordt 600 meter lang, waardoor het ruim de langste triple launch coaster van de Benelux zal worden. Dit is de helft langer dan Gold Rush in Attractiepark Slagharen, de huidige recordhouder. Omdat sommige delen van de track meermaals worden bereden door het heen en weer lanceren van de trein, zal de totale afgelegde afstand 830 meter zijn. Ook dit is meer dan bij Gold Rush.

 

Statistieken:

Het hoogste punt van de rollercoaster wordt dus de 43 meter hoge overhangende spike. Het tweede hoogste punt wordt de ruim 40 meter hoge eerste inversie. Tijdens de rit, die 90 seconden zal duren, zal er een snelheid van meer dan 100 km/u behaald worden.

De achtbaan bevat drie lanceringen (LSM), twee voorwaarts en één achterwaarts. Daarnaast zijn er twee spikes en twee wisseltrackelementen. Verder vinden we nog vier inversies terug. De totale achtbaanlengte wordt 600 meter, maar door de verschillende lanceringen zal de trein in totaal 830 meter per rit afleggen.

De rollercoaster beschikt over twee treinen van telkens twaalf personen. De treintjes zullen bestaan uit drie rijen van vier personen. Dit zal een capaciteit opleveren van 670 tot 680 personen per uur. Bezoekers met een minimumlengte van 130 centimeter mogen een ritje in de rollercoaster maken.

 

Locatie:

De achtbaan komt te liggen vlakbij de Sledgehammer, tussen de achtbaan Typhoon en de indoorattractie The Forbidden Caves. Er zullen geen attracties afgebroken worden om de ride te kunnen plaatsen. Er zullen ook geen belangrijke bomen verwijderd worden.