Staatssecretaris Mona Keijzer opent dinsdag grootste pretparkbeurs van Europa

Aanstaande dinsdag opent staatssecretaris Mona Keijzer de grootste beurs in Europa voor attractieparken en andere attracties. De Euro Attractions Show vindt elk jaar in een ander Europees land plaats, maar komt voor de derde keer naar Amsterdam. Dat is niet voor niets want Nederland speelt in de zeer dynamische attractieindustrie een belangrijke rol. De geweldige staat van dienst die deze leveranciers opgebouwd hebben wordt ook onderkend door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De staatssecretaris zal bij de openingshandeling onder meer geholpen worden door mascottes van diverse parken.

 

Zeven hallen vol attracties

Na 2009 en 2014 zal de EAS dit jaar van 25 t/m 27 september wederom in het RAI Exhibition Center in Amsterdam plaatsvinden. Waren er bij de laatste editie in Nederland slechts twee hallen in gebruik, de IAAPA, de wereldwijde overkoepeling van attractieparken en de toeleverende industrie en organisator van de beurs, heeft nu zeven hallen afgehuurd. Meer dan 500 exposanten zullen de  nieuwste producten en diensten voor de vrijetijdsindustrie aanprijzen. Dit varieert van toegangs- en informatiesystemen tot achtbanen en andere attracties, van opblaasbare attracties tot klimtoestellen, van show- en filmapparatuur tot bewegende poppen en van drankautomaten tot virtual reality-spellen.

De beurs is voor de deelnemers ook belangrijk vanwege de kennisuitwisseling. Speciaal hiervoor zijn er de netwerkevenementen en vóór, tijdens en na de beursdagen zijn er diverse workshops en presentaties.

 

Dynamische industrie

De enorme belangstelling voor de EAS is zeker terug te voeren op de huidige dynamiek in de industrie. Diverse ontwikkelingen dienen zich aan en aan de andere kant hebben parken in Europa en het Midden-Oosten (EMEA) voor de komende jaren een recordbedrag aan investeringen aangekondigd. Jacob Wahl, vice president van IAAPA EMEA: “Deze projecten, ter waarde van meer dan 3 miljard euro, hebben in de meeste gevallen tot doel de verblijfsduur te verlengen, nieuwe markten te bewerken en/of een jaarrond openstelling mogelijk te maken”. Zo heeft Warner Bros. World Abu Dhabi in de Emiraten het grootste indoor theme park ter wereld geopend. Walt Disney Company heeft aangekondigd in de periode 2018-2025 zo’n 2 miljard euro te investeren in de parken in Parijs. Europa-Park in Duitsland bouwt momenteel een ‘second gate’ in de vorm van waterpark Rulantica dat eind 2019 zijn poorten zal openen. Compagnie des Alpes heeft bekendgemaakt nieuwe accommodatie en attracties te bouwen bij de parken Parc Astérix en Futuruscope. Merlin Entertainment tenslotte blijft de komende tijd investeren in de parken in Italië en United Kingdom. Ook openen ze kleinere attracties zoals Legoland Discovery Center dit jaar in Nederland.

 

Nederlandse expertise

De verwachting is dat de EAS door zo’n 12.000 professionals uit de gehele wereld, maar met name uit Europa bezocht zal worden. Er is opnieuw voor Amsterdam gekozen vanwege de goede bereikbaarheid en het feit dat Nederland in de branche goed aangeschreven staat. Nederland kent niet alleen relatief veel pretparken en andere vrije voorzieningen, ook veel leveranciers zijn hier gevestigd. Jakob Wahl: “Nederland staat bekend om zijn dynamische leisure industrie met creatieve concepten en innovatieve producenten en leveranciers. Zij hebben in de sector een geweldige staat van dienst opgebouwd en leveren aan parken over de gehele wereld”.

Opvallend is ook de expertise die in Nederland aanwezig is over de branche. Als eerste opleidingsinstituut in Europa kent de Breda University (of Applied Sciences) een bachelor-opleiding voor managementfuncties in de internationale dagattractiemarkt. Ook bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg kunnen studenten uit de gehele wereld terecht om de fijne kneepjes van het Imagineeringsvak te leren. Dit is een discipline in vormgeving die voor vrijetijdsvoorzieningen zeer interessant is omdat hier het belevings- en betekenisaspect centraal staat.

Alle nieuwigheden, trends en ontwikkelingen in de leisure- en attractiewereld staan centraal op de EAS-beurs die voor de derde maal in Amsterdam plaatsvindt, van 25 tot en met 27 september 2018.  Meer informatie: www.IAAPA.org/EAS