Jonge pantervrouw werpt twee welpjes bij Burgers’ Zoo

In Koninklijke Burgers’ Zoo zijn in de nacht van zaterdag 26 mei 2018 twee welpjes geboren bij de Sri Lanka panters. Beide jongen hebben de kritieke fase van hun eerste tien levensdagen inmiddels succesvol doorstaan. Op 1 januari 2018 kreeg de relatief jonge pantervrouw voor het eerst jongen: eveneens een tweeling, die de kritieke fase helaas niet heeft overleefd. Ondanks deze teleurstellende gebeurtenis was de dracht goed verlopen en had het vrouwtje belangrijke ervaring opgedaan die hoop voor de toekomst bood. Bij roofdieren komt het zowel in de natuur als in dierenparken voor dat het moederdier haar jongen opeet, wanneer de jongen bijvoorbeeld lichamelijke gebreken vertonen. Voorlopig zijn de panterwelpen alleen nog online via een webcam te volgen en laten ook de dierverzorgers de dieren volledig met rust totdat moeder zelf haar welpen aan de buitenwereld wil tonen: www.burgerszoo.nl/panter.

 

 

Terug op het oude nest!

De vader van de tweeling werd zelf ook in Arnhem geboren. Burgers’ Zoo speelt namelijk een succesvolle rol in de fok met deze bedreigde ondersoort van de panter, die in het wild alleen op Sri Lanka voorkomt. De Sri Lanka panterman die op 11 augustus 2008 in Burgers’ Zoo ter wereld kwam, verhuisde op ruim driejarige leeftijd naar de Franse dierentuin van Saint-Martin-la-Plaine. Destijds was zijn vader namelijk de fokman in Arnhem en was er geen onverwant vrouwtje in Burgers’ Zoo, waarmee dit jonge mannetje op termijn een fokstel zou mogen vormen. Inmiddels is de oude fokman echter overleden en in 2012 kon Burgers’ Zoo een genetisch onverwant vrouwtje van Dierenpark Emmen krijgen.

 

Moeder is aan zet

Nu de pantertweeling de eerste tien levensdagen succesvol heeft doorgebracht, is het nog altijd belangrijk dat de dieren vooral veel rust krijgen. Dankzij de installatie van een webcam kunnen niet alleen de mensen thuis, maar ook de dierverzorgers en biologen de ontwikkelingen nauwlettend – doch op gepaste afstand – blijven volgen. Moeder bepaalt zelf wanneer ze de tijd rijp acht om voor het eerst met haar jongen uit het kraamverblijf te komen.