Nieuwigheden en uitzonderlijke geboortes in Pairi Daiza

Pairi Daiza opende de deuren voor het eerst in 1994. Deze zaterdag 31 maart zal het Park dus haar 25ste seizoen ingaan. In die 25 seizoenen is de tuin veel groter geworden en huisvest men nu fauna en flora van over de hele wereld. Er zijn ondertussen meer dan 7.000 dieren van 600 verschillende diersoorten op een domein van 65 hectaren terug te vinden.

 

De verwachtingen van de bezoekers zijn ook meegegroeid. Men wilt nu leren, ontdekken en versteld staan en elke keer opnieuw nieuwe dingen beleven. Daarom, stelt Pairi Daiza in 2018 een ‘bezoekersbelevenis 2.0’ voor.

 

Een unieke verlichting voor unieke belevenissen

Deze winter werden niet minder dan 450 lichtpunten geïnstalleerd in de verschillende werelden van Pairi Daiza. Een volledig unieke installatie. De lichtpalen werden ontworpen zodat ze zich helemaal integreren in het landschap en de natuurlijke verlichting van de maan zo goed mogelijk nabootsen voor het comfort van bezoekers en dieren. Vanuit diezelfde plaatsen worden vanaf nu ook gebouwen en bomen verlicht op een traject van 7km.

 

Maar, zeg niet zo maar lichtpalen…

Zachte muziek en geluiden van de natuur uitzenden, alsook dienen als wifi verdelers, dat kan allemaal met deze op maat gemaakte en unieke ontwikkeling van het Belgisch bedrijf Schreder, wereldleider is stadsverlichting. Vanaf dit jaar kan men in Pairi Daiza de dieren dus ook ’s nachts komen observeren zonder ze te storen!

Op de hoofdwegen in Pairi Daiza werd er deze winter een optische vezel geïnstalleerd. Dit maakt het mogelijk om een uitgebreid informaticasysteem uit te werken voor onze bezoekers. Op termijn zullen bezoekers zo extra en interactieve informatie (onder andere voor pedagogische informatie) voor spektakels en ontdekkingen tijdens hun wandelingen door het Park kunnen verkrijgen.

 

Pairi Daiza onder het maanlicht dat is:

 • 450 lichtpalen, waarvan 230 interactief
 • Op een parcours van 7km
 • 40 km kabels om de installatie te kunnen waarmaken

 

langere openingsuren

Pairi Daiza blijft dit jaar meer dan 100 dagen open tot 21u (weekends en feestdagen van eind april tot eind september en tijdens Halloween) of 23u (op vrijdagen en zaterdagen in juli en augustus).

 

Nieuwe belevingen om het leven van de dieren te ontdekken

De teams van Pairi Daiza hebben deze winter extra hun handen uit de mouwen gestoken om nieuwe activiteiten te ontwikkelen met hun dieren. Voor het welzijn van de bewoners enerzijds, omdat beweging en ontdekking ook voor dieren goed is. Anderzijds, om de dorst naar kennis over diersoorten van de bezoekers te lessen.

 

Een aantal van de nieuwigheden zijn:

 • Nieuwe pedagogische presentaties en wandelingen voor de dikhuiden! Pairi Daiza huisvest dankzij de 20 aanwezige olifanten, de grootste groep dikhuiden in Europa. Naast hun territorium van ruim 3,5 hectare werden nieuwe paden aangelegd zodat een nog grotere wandeling in het domein mogelijk is. Een nieuwe route werd ook aangelegd, zodat de dames hun poten kunnen strekken in een 12 hectare groot bos aan de rand van het park. Altijd willen weten wie onze dikhuiden allemaal zijn? Waar ze van houden? Hoe hun leven in groep georganiseerd is? Vanaf dit jaar nodigen hun verzorgers u graag uit voor een uitermate interessante ontmoeting!
 • Op verschillende andere plaatsen in Pairi Daiza komen bezoekers voor verrassingen te staan met schapen, papegaaien, enz. De band tussen verzorgers en dieren was nog nooit zo overduidelijk.

 

Tuinen in verandering

Ook de planten en de bloemen zien er bij elk seizoen helemaal anders uit, dit jaar ontwikkelden de teams projecten rond seizoensgebonden tuinarchitectuur.

 

 • Tientallen nieuwe en zeldzame bomen werden deze winter al geplant. Trochonendrons, zelkovas, glédistias,… deze bomen en planten klinken niet enkel heel exotisch, ze brengen dat extra wereldse ‘je ne sais quoi’ in het landschap van Pairi Daiza.
 • De Tulpenroute brengt deze lente als eerste extra kleur en geur aan de voet van de toren van Cambron. Meer dan 100.000 bloemenbollen werden deze winter geplant en vortex of geen vortex, bloeien doen ze al !
 • De Iristuin en haar duizenden irissen in de Chinese moerassen zullen, nog voor de zomer, hun mooiste kleuren tonen. Ook nieuw in 2018: de Tuin van de Heilige bergen. De Heilige bergen zijn herkenbaar door hun specifieke vorm en roodachtige stenen. In de Chinese traditie is deze bergketen een pelgrimsoord. Er werd zelfs van de keizers verwacht dat ze minstens één keer in hun leven een offer zouden brengen aan de Heilige bergen.

 

Animaties naargelang de seizoenen

Om van ieder bezoek een unieke ervaring te maken vermenigvuldigd Pairi Daiza dit seizoen de animaties. Happy Nest om de lente te vieren, het Kleurenfeest, het Zomerfeest, Halloween, enz. Het creatief en artistiek team zet dit jaar de bloemetjes buiten met artiesten en kunstenaars van over de hele wereld.

 

Vanaf opening, op zaterdag 31 maart : Happy Nest ! Belgische en Franse kunstenaars creëerden voor de gelegenheid gigantische nesten. Hangnest, cocon nest, gehaakt nest, farniente nest, zacht nest, buidelnest,… artistieke installaties die het minutieus werk van de dieren uitvergroten! Leg er u gerust even bij neer! Eieren (klein en groot) en de duizenden tulpen zullen de lokroep van de Lente ook niet missen.

 

Halloween gaat dit jaar verlengd door ! Op algemene aanvraag wordt Halloween dit jaar 9 dagen lang gevierd (i.p.v. 7 in 2017). Wie origineel uit de hoek wil komen, kan nu al beginnen denken aan een gepast kostuum!

 

Een vuurtoren in Cambron-sur-Mer

Deze lente huldigt Pairi Daiza haar vuurtoren op het strand van Cambron-sur-Mer in. Deze nieuwe architecturale parel van 16m hoog biedt een volledig nieuw perspectief op het park en op de zeehonden en pinguïns die hun intrek hebben genomen op het strand van Pairi Daiza. Een echte vuurtoren met dat tikkeltje meer… weinig andere vuurtorens dienen namelijk ook als verblijf voor zeehonden!

 

De volledig gerenoveerde Oasis en droge serre

Verscheidene installaties werden deze winter volledig onder handen genomen. De Oasis (7.000 m2) en de droge serre kregen een volledige make-over en verwachten dit seizoen een reeks nieuwe bewoners; waaronder vogels (kolibries, neushoornvogels, zilverneushoornvogel, grote Beo’s), knaagdieren (chinchilla’s), reuzenvleermuizen, de dwergzijdeaapjes, de aldabra-reuzenschildpadden, de nevelpanter,…

 

Pairi Daiza vs. het uitsterven van diersoorten

Volgens een onderzoek dat in juli 2017 gepubliceerd werd door Amerikaanse en Mexicaanse onderzoekers in “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS), ondergaat de Aarde vandaag de zesde massa-extinctie van dieren uit haar geschiedenis. Een “biologische vernietiging” die zich niet meer voorgedaan heeft… sinds het uitsterven van de dinosaurussen 66 miljoen jaar geleden! De wetenschappers die de evolutie van 27.600 diersoorten (zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën die op de vijf continenten voorkomen) analyseren, stelden het volgende vast: 32% van de gewervelde dieren zien hun populaties vandaag afnemen aan een tomeloos tempo (de helft van de diersoorten zou over 40 jaar uitgestorven kunnen zijn), en 40% van de zoogdieren zag hun verspreidingsgebied met 80% afnemen sinds het begin van de 20ste eeuw.

Gezien deze dramatische situatie blijven de beschermings- en kweekprogramma’s van Parken en Dierentuinen meer dan ooit van enorm groot belang. Voor extreem bedreigde soorten vormt dit soms de enige garantie op overleving.

In 2018 neemt Pairi Daiza en haar verzorgers opnieuw actief deel aan een vijftigtal Europese programma’s, onder leiding van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Nieuwe bedreigde diersoorten zijn reeds aangekomen in het Park of worden in de loop van het seizoen verwacht. We verwachten eveneens enkele nieuwe baby’s.

 

Nieuwkomers

 • Vier Gangesgavialen zijn vanaf nu te zien in de Mersus Emergo. Deze bijzondere en indrukwekkende krokodilachtigen zijn geclassificeerd als ‘kritiek bedreigd’ op de lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature).
 • Een Javaanse panter, Pelangi, is deze winter aangekomen in Pairi Daiza. Deze zeldzame diersoort is ‘kritiek bedreigd’ op de lijst van de IUCN.
 • Een nieuw dwergnijlpaard, Norbert, is Quma gezelschap komen houden in het Paaldorp. Deze diersoort staat geclassificeerd als ‘in gevaar’ op de lijst van de IUCN.
 • De vrouwelijke Grijze Goral Liliane, is het mannetje Orval gezelschap komen houden in de Chinese Tuin. Deze diersoort is ‘kwetsbaar’ volgend de IUCN.
 • Over enkele weken verwelkomen we Tonkinlangoers. Een diersoort die volgens de IUCN ‘in gevaar’ is.
 • Enz…

 

Lang verwachtte geboortes en… aankomsten

Voortplanting is in het dierenrijk een ontegensprekelijk bewijs van het algemeen welzijn van dieren. Elke zwangerschap is voor bedreigde diersoorten bovendien een stap vooruit in de opgezette kweek- en beschermingsprogramma’s en is een ongelooflijke beloning voor het harde werk van al de verzorgers in het Park.

 

 • Bij onze Aziatische olifanten (er leven twintig dikhuiden in Pairi Daiza, de grootste Europese familie) zijn er TWEE dames in blijde verwachting: Farina en Aye Chan May. In het verleden werden er al drie olifantenkalfjes geboren in het Park. Deze diersoort is geclassificeerd als ‘in gevaar’ op de IUCN-lijst.
 • Een van onze vrouwelijke Sumatraanse orang-oetan, Sinta, is enkele weken zwanger. Net zoals bij de mens zijn de eerste weken van de zwangerschap de meeste kritieke (iedereen in Pairi Daiza houdt de vingers dus gekruist!). Dit is ongelooflijk goed nieuws voor deze diersoort die kritiek met uitsterven bedreigd is! Geboortes zijn bijzonder zeldzaam bij orang-oetans. De enige die in België geregistreerd werd dateert van 1973…

 

 Sinta en Gempa (de toekomstige papa) zijn afkomstig uit de dierentuinen van Stuttgart (Duitsland) en Praag (Tsjechische Republiek) en kwamen in 2016 aan in Pairi Daiza. Dit koppel werd samengesteld op basis van hun reacties op videobeelden van elkaar. Ze zagen elkaar voor het eerst in Pairi Daiza. Sinta is 23 jaar oud en heeft tot nog toe nog geen nakomelingen ter wereld gebracht. Men had niet verwacht dat er zo snel een nakomeling zou kunnen komen. Gempa heeft namelijk ontzettend veel geduld aan de dag moeten leggen om het hart van Sinta voor zich te winnen…

 

 • Bijna twee jaar na de geboorte van Tian Bao, de eerste baby Reuzenpanda die in België geboren werd, wachten de verzorgers in Pairi Daiza, samen met hun Chinese collega’s, op de eerste tekenen van loopsheid bij Hao Hao (de vrouwelijke Reuzenpanda die in Pairi Daiza woont)…
 • Deze winter werd er een baby Gouden Takin geboren in Pairi Daiza. Een uiterst zeldzame geboorte. Deze diersoort, die als ‘kwetsbaar’ geclassificeerd staat op de IUCN-lijst, dankt zijn overleving aan het werk van Europese dierentuinen, die uitgebreide kweek- en beschermingsprogramma’s ontwikkelden.
 • Enkele weken geleden werd er een baby Zwartvoetpinguïn geboren in Pairi Daiza (een diersoort die ‘in gevaar’ is volgens de IUCN).

 

Andere, minder bedreigde diersoorten, maken eveneens hun opwachting in Pairi Daiza voor het vijfentwintigste seizoen. Het gaat hier om Vosmangoesten, Azara’s agoeties, Blauwschapen, Chinchilla’s, Lyles Vleerhonden (vleermuizen), stokstaartjes, witgezichtsaki’s,…  Maar eveneens verschillende soorten Paradijsvogels en Japanse Makaken, die van jacuzzi’s kunnen genieten in hun nieuwe territorium!

Er werden ook baby’s geteld bij onze familie Sitatoenga’s (antilopen), Naakte Molratten, Franjeapen, Ringstaartmaki’s, …

 

Dinosaurussen, je moet het zien om te geloven

Paleontologen hebben er niet allemaal dezelfde verklaring voor, maar één ding is zeker: de verdwijning van de dinosaurussen op onze planeet, ongeveer 63 miljoen jaar geleden, was de vijfde massa-extinctie van diersoorten uit onze geschiedenis.

In 2018 stelt Pairi Daiza een grote Dinosaurus Expo voor, gemaakt door Billing Production (Texas, VS). Veertien indrukwekkende geanimeerde dinosaurussen (Tyrannosaurus, Brontosaurus, …) van enkele meters hoog zullen voor het eerst te bezichtigen zijn in België. Een unieke kans om veel te weten te komen over deze prehistorische heersers van onze planeet. Fascinerend voor jong en oud!