Pretpark- en rodeltrip: Dag 10 – Tsjechische pretparken

Het is winter, de meeste pretparken zijn gesloten, en we kijken halsreikend uit naar de pretparkbezoekjes die ons komend seizoen te wachten staan. Omdat onze fotopagina vernieuwd is, leek het ons het ideale moment om het archief in te duiken en jullie mee te nemen naar een aantal bekende (en iets minder bekende) plekken die we bezocht hebben tijdens onze reis in 2016. Toen trokken we 14 dagen lang doorheen Oost-Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

 

Op deze dag staken we de grens over van Oostenrijk naar Tsjechië. Op de planning stonden de enige twee pretparken van Tsjechië en daarmee zouden we ook ineens alle achtbanen van het land op ons palmares kunnen zetten. De rodelbaan van Praag zouden we ook meepikken, omdat we er dan toch waren.

 

Merlin’s Kinderwelt

We starten de dag bij Merlin’s Kinderwelt, een park dat echt vlak naast de grens met Oostenrijk ligt, en met vlak naast de grens bedoel ik echt vlak naast de grens. Het grote voordeel is dat je er alle attracties met zowel Tsjechische munten als euro’s kan betalen. We hoefden dus nog geen Tsjechisch geld af te halen. In het park bevinden zich twee achtbanen en een butterfly.

Merlin’s Kinderwelt was tot op dat moment nog het enige pretpark in Europa met een Chinese achtbaan in haar assortiment. Ondertussen is daar al verandering in gekomen. Deze Chinese kinderachtbaan, die de naam Space Roller Coaster heeft gekregen, verkies ik ook meteen tot slechte kinderachtbaan die ik ooit gedaan heb. Langs de andere kant is het ook echt wel een kunst om een achtbaan met maximaal 2 meter hoogteverschil zo hard te kunnen laten rammelen. Maar goed, mijn eerste Chinese achtbaan was daarmee dus wel een feit en dat vond ik stiekem wel leuk om te kunnen afvinken van mijn lijstje. De andere achtbaan in het park is waarschijnlijk ook van Chinese makelij, maar daar is de bouwer helaas niet van bekend. Dit is trouwens een aangedreven achtbaan met de naam Sliding Caterpillar.

 

 

 

Lunapark

Lunapark in Praag… Ja, hoe ga ik dit park omschrijven? Wel, het is eigenlijk een soort kermis die er heel het jaar blijft staan. Als je er langskomt, dan lijkt het wel alsof de attracties er al van in de oertijd staan en je vraagt je af of de exploitanten er nog wel bezoekers over de vloer krijgen. Coaster-Count leerde mij dat dit toch nog het geval zou zijn, dus begaven we ons ook maar naar dit park.

Soms wordt de vaste kermis aangevuld met extra kermisattracties, en dan kan ik best geloven dat het er nog wel charmant kan zijn, maar op normale dagen staan er maar twee achtbanen. De eerste is een soort bayern curve en heeft de naam Jurassic Park gekregen. De tweede achtbaan is van het type zyklon / galaxi en heeft de naam Horská Dráha gekregen.

Toen we bij deze achtbaan aankwamen was het even zoeken naar een operator. Niet veel later kwam deze aangewaggeld met in de ene hand een halve liter bier en in de andere hand een moersleutel. Zo kwam deze oudere man vanonder de attractie en dit in een vuil besmeurd werkpak. Het hielp ook niet echt dat de achtbaan van ongeveer 15 meter hoog eruitzag alsof deze elk moment in elkaar kon storten. Ik ga er geen doekjes om winden dat ik voor de eerste keer in mijn leven echt schrik had om in een achtbaan te stappen. Niet vanwege de snelheid of de intensiteit, maar gewoon simpelweg omdat ik echt schrik had voor mijn leven. Heel de lift hill lang zat ik met knikkende knieën in het karretje, hopende dat dit niet het allerlaatste ritje van mijn leven zou worden. Toen de first drop kwam, en ik het allerergste verwachtte, volgde tot mijn grootste verbazing een soepele rit en zelfs stiekem wel een aangename rollercoaster ervaring. Toch was ik enorm blij toen ik uit deze achtbaan kon stappen. Later besloot ik ook om nooit nog van mijn leven in een achtbaan te stappen als deze er zo slecht zou uitzien. Een paar maand later ontdekte ik ook dat de achtbaan al in 1973 gebouwd werd door S.D.C. en dat de achtbaan al dus meer dan veertig jaar oud was!

 

 

 

Bobova Draha

In Bobova Draha staat een rodelbaan van de Duitse fabrikant Wiegand. Het gaat om het type met een grote metalen goot waarin je naar beneden glijdt. De rodelbaan is gebouwd in 2003 en is 1.300 meter lang.