2017 was een goed jaar voor Diergaarde Blijdorp

Met de kerstvakantie nog voor de boeg, kan Diergaarde Blijdorp nu al terugblikken op een succesvol jaar. De Diergaarde hoopt uit te komen op ruim 1,4 miljoen bezoekers en 5% meer omzet dan in 2016. Een mooie eindscore omdat er in 2017 geen grote nieuwe (bouw)projecten zijn geopend. Een goed begin ook voor Erik Zevenbergen die per 1 augustus 2017 is aangesteld als directeur van de Diergaarde.

 

De Diergaarde bestaat dit jaar 160 jaar en dat is gevierd met veel aandacht voor historie. Op Valentijnsdag werd Indische neushoorn Karuna geboren en later in het jaar maar liefst twee okapi’s, Gerrit en Mboshi genoemd. Andere bijzondere geboortes waren o.a. bij de witkruinmangabeys (twee jongen), de kleine panda’s (tweeling), giraffen, kuifherten, colobusapen, toco toekans, manoels, servals, koeneusroggen en buissnavelvisjes. Een aantal diersoorten keerde weer terug in de Diergaarde zoals de slanke lori’s (bijzondere halfapen) en prachtige gifkikkertjes. We namen afscheid van een paartje hoogbejaarde wolven. De Victoria Amazonica, of reuzenwaterlelie, bloeide maar liefst op twee locaties: in de monumentale Victoriaserre maar ook in het vlinderparadijs Amazonica.

 

Projecten

Het Oceanium werd verder gemoderniseerd en gericht op meer publieksbeleving en educatie. Na het kleurrijke koraalgebied kregen nu de Greenpeace-expo, de steurenhoek en de ijsschotsen naast de pinguïns een facelift. Hierbij zijn eigentijdse middelen ingezet zoals interactieve projecties en 3D-techniek. De bizonprairie is voorzien van een stevige kraal en een goede drainage en de olifanten kregen een nieuwe zandvloer in hun binnenverblijf dankzij een actie van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. De publieksruimte in de gorillahal kreeg een opfrisbeurt en de gorilla’s werden voorzien van een weegplateau. In de monumentale Rivièrahal is binnenspeeltuin Biotopia uitgebreid met o.a. een hangbrug. Ook onderging de ‘Terraszaal’ een ware metamorfose van zelfbedienings- naar bedieningsrestaurant met een duurzaam assortiment èn in een nostalgisch decor.

 

Awards

In 2017 werd Blijdorp voor de tweede keer op een rij uitgeroepen tot de mooiste dierentuin van de Benelux door Zoosite, een onafhankelijke dierentuininformatie-website. Ook de geboorte van Maleise tapir Penang (aug. 2016) behaalde een Award voor Leukste Geboorte in een EAZA-dierentuin (Europese dierentuin-vereniging). Het restaurant ‘Poort van Azië’ ontving een Diamond Themepark Award voor ‘Beste attractiepark-restaurant van België & Nederland’ en het okapiverblijf voor ‘Mooiste dierenverblijf van Nederland’.

 

Online

Ook de online activiteiten bleven niet onopgemerkt bij het publiek. De website kreeg de 2e prijs voor de ‘Website van het Jaar’ verkiezing. De neushoornwebcams waren erg populair. Zij werden in de maand rond de neushoornbevalling maar liefst 1,2 miljoen keer bekeken. De vlogs van verzorgers over de neushoorn, okapi en reuzenwaterlelie waren ook erg in trek. Op 19 juni behaalden we een mijlpaal met 100.000 Facebookfans. De handige Blijdorp-app werd uitgebreid met een routeplanner en Engelstalige versie.

 

Vooruitblik 2018

Wij zien 2018 vol vertrouwen tegemoet. In januari verwachten wij de geboorte van een zwarte neushoorn, een historisch moment. Als alles goed gaat is dit de tweede geboorte van een zwarte neushoorn in Blijdorp èn in Nederland. In de zomer van 2018 openen wij een nieuw verblijf voor gelada’s, een uit Ethiopië afkomstige expressieve apensoort. En we gaan verder met de ontwikkeling van het Oceanium. Hier komt een natuurbehoudscentrum en veel aandacht voor het unieke dieren- en plantenleven op de eilanden Komodo, Madagaskar en Galapagos. Daarnaast zal de financiering van het onderhoud en de restauratie van de rijksmonumenten, in het bijzonder de Rivièrahal, de komende jaren veel aandacht vragen. Gelukkig wordt het monumentale entreehek begin 2018 weer in de oude staat teruggeplaatst. Op 12 juni van dit jaar raakte het ernstig beschadigd door een auto.

 

Foto dierverzorger Kim Hartog: Mboshi in het binnenverblijf