Bouwer in de kijker: Preston & Barbieri

Preston & Barbieri is een Italiaans bedrijf dat allerhande attracties bouwt. Het bedrijf is gelegen in Emilia-Romagna. Het bedrijf ontstond uit de samenvoeging van het bedrijf Preston en het bedrijf Barbieri Rides.

 

Geschiedenis

Barbieri Rides werd opgericht in 1954 door de broers Barbieri. Preston ontstond in 1986 uit een team van managers uit meerdere lokale bedrijven. Beide bedrijven waren gevestigd in Reggio Emilia. In 2000 werden de bedrijven samengevoegd en ontstond Preston & Barbieri.

In dit Italiaanse district waren meerdere bouwers gevestigd, die aandelen hadden in de geschiedenis van Preston & Barbieri. S.D.C. was een bedrijf dat gespecialiseerd was in het bouwen van botsauto’s. Hier werkte ook Barbieri Rides aan mee. Het bedrijf ging failliet in 1993 en de rechten voor zijn attracties werden opgekocht door C&S, S&MC en Zamperla. De bedrijven S&MC en L&T Systems werden opgericht door voormalige werknemers. L&T Systems ging failliet in 2009, de rechten van hun attracties werden opgekocht door Preston & Barbieri.

Preston & Barbieri werkte ook samen met andere bedrijven zoals D.P.V. Rides, die de familieachtbanen bouwden. 3DBA bouwde dan weer de Splash Battles.

Barbieri Rides bouwde in de beginjaren voornamelijk botsauto’s, maar breidde haar aanbod later uit. Een eerste achtbaan die het bedrijf bouwde was Grand Canyon in Bugok Hawaii, een pretpark in Zuid-Korea. Deze achtbaan is een soort shuttlecoaster, waarbij het treintje een helling op getrokken wordt en dan heen en weer gaat over de baan.

Preston bouwde in de beginjaren meerdere attracties, waaronder achtbanen. De eerste achtbaan van dit bedrijf opende in 1991 in het Amerikaanse park Lake Winnepesaukah. Dit was een zogenaamde Wacky Worm.

 

Een eerste achtbaan door het nieuw gevormde bedrijf Preston & Barbieri kwam er in 2002. Het was opnieuw een Wacky Worm, die gebouwd werd voor Sofia Land in Bulgarije, een park dat ondertussen de deuren gesloten heeft.

 

Attracties

Preston & Barbieri biedt een breed gamma aan attracties aan, van achtbanen tot waterattracties.

 

Achtbanen

Onder de achtbanen vinden we voornamelijk familieachtbanen terug. Deze achtbanen zijn bescheiden van grootte. Ook vinden we onder deze noemer de Wacky Worm terug.

Een ander opvallend type is de Double Race. Bij dit type wordt gebruikgemaakt van een Möbius-track. Dit betekent dat twee treintjes naast elkaar vertrekken, maar door de vorm van de lay-out eindigen ze aan de andere kant van het vertrekpunt. Een voorbeeld hiervan is Nitro in Dennlys Parc.

 

In zijn portfolio biedt deze bouwer ook de modellen die men overkocht van L&T Systems, zoals de Wilde Muis-achtbaan en een soort watercoaster. Hiervan zijn echter nog geen exemplaren gebouwd. Net als de Looping-achtbaan die men aanbiedt.

Botsauto’s

Een van de belangrijke attractietypes zijn de botsauto’s. Hiervan zijn meerdere uitvoeringen mogelijk, van kinderbotsauto’s tot heel grote.

 

Waterattracties

Log Flume: Onder de waterattracties vinden we drie types terug. De Log Flume, of boomstammetjes. Van dit type biedt men een volwassen versie aan, maar ook een voor kinderen.

Rapid River: Ook een Rapid River behoort tot de catalogus. Bij dit type ga je omhoog om via een bochtig parcours naar beneden te varen.

Splash Battle: Bij dit type attractie is het de bedoeling dat je doelen, maar vooral de inzittenden van andere bootjes gaat natspuiten.

Glijbanen: Als laatste bouwt men ook waterglijbanen.

Thrill Rides

Onder de noemer Thrill Rides vinden we enkele attracties terug die voor de nodige adrenaline zorgen.

 

Booster: De booster bestaat uit een grote arm waaraan twee bakjes bevestigd zijn. Wanneer deze aan hoge snelheid roteert, ga je ook ondersteboven.

Matterhorn: De Matterhorn is een soort snelle rupsmolen, waarbij de bakjes omhoogzwaaien tijdens de rit.

Tower: Een vrijevaltoren die je meeneemt naar hoge hoogte om daarna naar beneden te razen in vrije val. Dit type wordt ook in kleinere versies aangeboden.

Star Fire: Bij de Star Fire neem je plaats op een stoeltje dat gemonteerd zit op een ronddraaiende gondel. Deze gondels zitten bevestigd aan twee armen, die omhooggetild worden bij het draaien.

Jupiter: De Jupiter is een grote Frisbee. De ronde schijf waarin je plaatsneemt draait rond, terwijl de arm heen en weer zwiert en je omhoog brengt.

Familieattracties

Onder de noemer familieattracties vinden we heel wat soorten draaimolens terug.

 

Reuzenrad

Behalve alle bovenvermelde attracties bouwt men ook reuzenraden van heel klein tot heel groot.

 

Bronnen: Preston & Barbieri, Wikipedia, RCDB, Coasterforce

Foto’s: Preston & Barbieri