Top 10 langste houten achtbanen van de wereld

Veel lange achtbanen worden er niet vaak gemaakt maar vorig jaar kwam er nog een nieuwe houten achtbaan in deze lijst binnen, ook dit jaar is er opnieuw een wijziging. Wij zochten uit welke 10 houten achtbanen in de wereld de hoogste zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Hades 360 – Mt. Olympus Water & Theme Park (1446,6 m)

Hades werd gebouwd in 2005 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Mt. Olympus Water & Theme Park. De achtbaan heeft een lengte van 1446,6 meter, een ritje duurt ruim 2,5 minuten. Hades behaald een snelheid van 96,6 km/u en heeft een hoogte van 41,5 meter. In 2013 werd er een inversie toegevoegd aan de achtbaan en werd de naam toepasselijk veranderd naar Hades 360. Hades 360 heeft 2 tunnels van 243,8 meter die onder de parking van het park doorlopen.

 

#9: Wood Coaster – Knight Valley (1468,2 m)

Wood Coaster werd gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Chinese pretpark Knight Valley. De achtbaan is 1468,2 meter lang en een ritje duurt bijna 3 minuten. Wood Coaster behaald een topsnelheid van 98,5 km/u en is 44,8 meter hoog. De achtbaan heeft 90 miljoen Chinese yuan gekost, wat omgerekend ongeveer 12,2 miljoen euro is. Opvallend bij deze achtbaan is de onophoudelijke hoge snelheid die gedurende de volledig rit wordt aangehouden.

 

#8: Boss – Six Flags St. Louis (1539,5 m)

Boss werd gebouwd in 2000 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Custom Coasters International in het Amerikaanse pretpark Six Flags St. Louis. De achtbaan heeft een lengte van 1539,5 meter en een ritje duurt ongeveer 3 minuten. Boss is 37,2 meter hoog en haalt een snelheid van 106,7 km/u. De achtbaan was bij opening de snelste houten achtbaan ter wereld.

 

#7: Python in Bamboo Forest – Nanchang Wanda Park (1557,8 m)

Python in Bamboo Forest werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Custom Coasters International in het Chinese pretpark Nanchang Wanda Park. De achtbaan is 1557,8 meter lang en een ritje duurt ongeveer 2 minuten. Python in Bamboo Forest behaald een snelheid van 99,9 km/u en heeft een hoogte van 48,8 meter. Hierdoor is het de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van China.

 

#6: Jupiter – Kijima Kogen (1600 m)

Jupiter werd gebouwd in 1992 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Japanse pretpark Kijima Kogen. De achtbaan is 1600 meter en was bij opening de langste houten achtbaan van Azië. Een ritje op Jupiter duurt 2 minuten en 34 seconden.

 

#5: Shivering Timbers – Michigan’s Adventure (1640,7 m)

Shivering Timbers werd gebouwd in 1998 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Custom Coasters International in het Amerikaanse pretpark Michigan’s Adventure. De achtbaan is 1640,7 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 30 seconden. Shivering Timbers heeft een topsnelheid van 91,7 km/u en een hoogte van 37,2 meter.

 

#4: T Express – Everland (1641 m)

T Express werd gebouwd in 2008 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zuid-Koreaanse pretpark Everland. De achtbaan heeft een lengte van 1641 meter en is de 2de langste houten achtbaan van Azië. Een ritje op de achtbaan duurt ongeveer 2,5 minuten. T Express heeft een hoogte van 56 meter en een snelheid van 104 km/u. De achtbaan is zowel de hoogste en snelste en heeft de grootste en steilste drop van alle houten achtbanen in Azië.

 

#3: White Cyclone – Nagashima Spa Land (1700 m)

White Cyclone werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De achtbaan heeft een lengte van 1700 meter waardoor het al 23 jaar de langste houten achtbaan van Azië is. Een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 38 seconden. De achtbaan heeft een hoogte van 42,4 meter en een topsnelheid van 102 km/u. White Cyclone was 14 jaar lang de hoogste en snelste houten achtbaan van Azië. White Cyclone heeft mooie sfeerverlichting en wordt door velen aanzien als de mooiste achtbaan in donker, foto’s van deze prachtige baan kan je hier bekijken.

 

#2: Voyage – Holiday World (1963,5 m)

Voyage is gebouwd in 2006 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. Met zijn lengte van 1963,5 meter is het de tweede langste houten achtbaan ter wereld, een ritje op deze achtbaan duurt 2 minuten en 45 seconden. De Voyage behaald een snelheid van 107,8 km/u wat het de 7de snelste houten achtbaan ter wereld maakt en met een hoogte van 48,5 meter is het ook de 7de hoogste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft 8,5 miljoen dollar gekost.

 

#1: Beast – Kings Island (2243,0 m)

The Beast is een legendarische houten achtbaan in het Amerikaanse pretpark Kings Island gebouwd in 1979 door Charlie Dinn. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. De achtbaan is al 38 jaar lang, met een lengte van 2243 meter, de langste houten achtbaan ter wereld. Een ritje op The Beast duurt maar liefst 4 minuten en 10 seconden. The Beast behaald een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die behaald wordt door tunnels onder de grond. De achtbaan heeft 2 lifthills, 3 tunnels en koste 4 miljoen dollar.

 

 

Het verleden:

Er zijn vijf houten achtbaan die in deze lijst hadden kunnen staan mochten ze nog in werking zijn geweest.

 

Son Of Beast – Kings Island (2143,4 m)

The Beast was zo populair en legendarisch dat het in 2000 een opvolger kreeg, Son Of Beast. Son Of Beast was de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd en was 2143,4 meter lang. Nooit in de wereld was er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Het was de eerste houten achtbaan met een inversie en nog steeds de enige houten achtbaan met een looping. Son Of Beast was 66,4 meter hoog en behaalde een snelheid van 126,2 km/u, een ritje op de achtbaan duurde 2 minuten en 20 seconden. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de baan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd.

 

Mean Streak – Cedar Point (1654,1 m)

Mean Streak werd gebouwd in 1991 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Dinn Corporation in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan is 1654,1 meter lang wat het de 4de langste houten achtbaan van de wereld maakt. Een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten en 13 seconden. De achtbaan is 49,1 meter hoog en was bij opening de hoogste houten achtbaan ter wereld. Mean Streak heeft een snelheid van 104,6 km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van de wereld. De record brekende achtbaan koste 7,5 miljoen dollar. Eind 2016 werd de achtbaan gesloten om volledig omgebouwd tot worden door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Tijdens dit proces zal de achtbaan veel hoger en sneller gemaakt worden en omgedoopt worden tot een hybride (stalen) achtbaan.

 

Big Dipper Fairmount Park (1637,4 m)

Big Dipper werd gebouwd in 1923 in het Amerikaanse pretpark Fairmount Park. De achtbaan was 1637,4 meter lang en had een hoogte van 26,2 meter. Op 25 maart 1932 werd Big Dipper vernielt door een brand.

 

Hochschaubahn – Wiener Prater (1609,3 m)

Hochschaubahn werd gebouwd in 1909 door LaMarcus A. Thompson in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. De achtbaan had een lengte van 1609,3 meter en een ritje duurde ongeveer 8 minuten.

 

Texas Giant – Six Flags Over Texas (1499,6 m)

Texas Giant werd gebouwd in 1990 door de Amerikaanse achtbaanbouwer de Dinn Corporation in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas. De achtbaan had een hoogte van 43,6 meter en een daling van 41,8 meter. Tijdens het 1499,6 meter lange achtbaanparcours werd er een snelheid van 99,8 km/u behaald. De achtbaan werd in 2009 gesloten om plaats te maken voor de aller eerste rollercoaster van Rocky Mountain Construction die de oude Texas Giant omvormde naar de New Texas Giant.

 

 

Evolutie:

Veel nieuwe achtbanen zijn er de laatste jaren niet bijgekomen. Vorig jaar (2016) opende nog wel Python in Bamboo Forest (Nanchang Wanda Park) die na 5 jaar nog eens voor vernieuwing zorgde in deze top 10. Op het einde van vorig seizoen moesten we echter afscheid nemen van een achtbaan omdat Mean Streak (Cedar Point) wordt omgebouwd tot een stalen hybride achtbaan. Hierdoor is Hades 360 (Mt. Olympus Water & Theme Park) na 1 jaar afwezigheid terug de top 10 binnengekomen.

The Beast is al 38 jaar lang de langste houten achtbaan ter wereld. Er zijn nog geen projecten bekend gemaakt die deze heerschappij kunnen breken. Waarschijnlijk is het dan ook eerder de tijd dan een andere achtbaan die The Beast zal verslaan.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.