Top 10 langste achtbanen van Duitsland

De langste achtbanen van België en Nederland kennen we ondertussen, maar hoe zit het met de lange achtbanen van ons buurland Duitsland? We zochten uit welke de langste achtbanen van Duitsland zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Wodan Timbur Coaster – Europa-Park (1050 m)

Wodan Timbur Coaster werd geopend in 2012 in Europa-Park en gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. De houten achtbaan heeft een lengte van 1050 meter en een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten en 25 seconden. De rollercoaster heeft een snelheid van 100 km/u en een hoogte van 40 meter. Wodan Timbur Coaster is zowel de 3de hoogste als de 3de snelste houten achtbaan van Europa.

 

#9: Blue Fire Megacoaster – Europa-Park (1056 m)

Blue Fire Megacoaster werd geopend in 2009 in Europa-Park en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De rollercoaster heeft een lengte van 1056 meter en een ritje duurt 2 minuten en half. De gelanceerde achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u in 2,5 seconden. Blue Fire Megacoaster is 38 meter hoog en heeft 4 inversies.

 

#8: Bandit – Movie Park Germany (1099 m)

Bandit werd in 1999 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in Movie Park Germany. De achtbaan is 1099 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. Bandit bereikt een snelheid van 80 km/u en is 27,8 meter hoog.

 

#7: Temple of the Night Hawk – Phantasialand (1174 m)

Temple of the Night Hawk werd gebouwd in 1988 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Phantasialand. De achtbaan is 1174 meter lang en heeft 3 lift hills. Een ritje op de achtbaan duurt maar liefst 4 minuten en dit gebeurt volledig in het donker. De maximale snelheid van Temple of the Night Hawk is 46,5 km/u en de achtbaan heeft een maximale hoogte van 11,7 meter. Er kan een capaciteit van 1800 personen per uur bereikt worden. Temple of the Night Hawk is de langste achtbaan ter wereld waarbij de rit in volledige duisternis verloopt.

 

#6: Expedition GeForce – Holiday Park (1220 m)

Expedition GeForce werd geopend in 2001 in Holiday Park en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De rollercoaster is 1220 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. De achtbaan bereikt een snelheid van 120 km/u en is 53 meter hoog. Expedition GeForce werd sinds de opening al 14 keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards die georganiseerd worden door het maandelijks verschijnende pretparkmagazine “Amusement Today”.

 

#5: Schwur Des Kärnan – Hansa Park (1235 m)

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Hansa Park. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en een hoogte van 73 meter. De achtbaan heeft een verticale lift hill die zich in een 79 meter hoge toren bevindt. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste en tot nog toe de enige achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereldunieke element werd tot op de dag van de opening geheimgehouden en was een complete verrassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 3de hoogste achtbaan van Europa.

 

#4: Colorado Adventure – Phantasialand (1280 m)

Colorado Adventure werd gebouwd in 1996 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Phantasialand. De achtbaan is 1280 meter lang en een ritje duurt bijna 3 minuten. Colorado Adventure heeft een maximale snelheid van 50 km/u en is 26 meter hoog. De achtbaan heeft 3 lift hills, kan met 5 treinen rijden en kan daardoor een waanzinnige capaciteit van 2300 personen per uur behalen.

 

#3: Taron – Phantasialand (1320 m)

Taron werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Phantasialand. De achtbaan is de snelste multi-launch-coaster ter wereld en bevat in totaal 2 lanceringen. Taron is 1320 meter lang en een ritje duurt ruim anderhalve minuut. Tijdens de lanceringen bereikt de trein een maximale snelheid van 117 km/u en wordt een hoogte van 30 meter bereikt.

 

#2: Colossos – Heide Park (1344 m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan die gebouwd werd in 2001 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Heide Park Resort. Colossos heeft een lengte van 1344 meter en een ritje duurt 2 minuten en 25 seconden. De achtbaan bereikt een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. Colossos heeft een hoogte van 60 meter wat het de hoogste houten achtbaan van de wereld maakt. De achtbaan is sinds de zomer van 2016 buiten werking, het is niet duidelijk wanneer deze terug zal opengaan.

 

#1: Silver Star – Europa-Park (1620 m)

Silver Star werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in Europa-Park. De achtbaan heeft een lengte van 1620 meter en een ritje duurt 4 minuten. Silver Star verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127 km/u en is 73 meter hoog.

 

 

Het verleden:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Duitsland ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische racecircuit Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een pneumatische lancering een snelheid halen van 216,9 km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9 km/u in 2,5 seconden niet aan kon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160 km/u die behaald werd in 2 seconden. De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. De achtbaan heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost, waardoor elke inzittende een ritje gemaakt heeft van ongeveer 1250 euro. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen. In juni van 2017 verklaarde de directeur van de Nürburgring dat ze de piste voor de achtbaan te heropenen opnieuw op tafel hebben gelegd. De mogelijke heropening zou ten vroegste voor 2018 zijn.

 

De toekomst:

De laatste jaren kwamen er verschillende nieuwe achtbanen in de top 10 binnen. Zo opende in 2015 Schwur des Kärnan in Hansa Park en in 2016 werd dan weer Taron geopend in Phantasialand. Voor de toekomst zijn er nog geen veranderingen bekend, maar Phantasialand heeft wel een Flying Coaster aangekondigd voor 2018 en deze zou mogelijk wel in de lijst kunnen komen.

Opvallend is dat Europa-Park en Phantasialand elk 3 keer voorkomen in de lijst. Hansa Park, Holiday Park, Movie Park Germany en Heide Park Resort komen elk 1 keer voor.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.