Top 10 best bezochten pretparken in Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de top 10 best bezochte pretparken van Europa in het afgelopen jaar (2016).

 

#10: Legoland Windsor (2,18M)

Legoland Windsor is gelegen in Engeland en is het best bezochte Legoland Park van de 3 Europese Legoland parken. Vorige jaar mocht het park 2.183.000 bezoekers ontvangen wat een lichte daling betekende van 3,0% ten opzichte van het jaar voordien. Hierdoor daalt het park van de 9de naar de 10de plaats in de top 10 van best bezochte Europese pretparken. Het is de eerste keer in meer dan 10 jaar dat het park dalende bezoekersaantallen heeft.

Drie van de belangrijkste attracties in Legoland Windsor zijn: De familie achtbaan “Dragon”, de Log Flume (de boomstammetjes) “Pirate Falls Treasure Quest” en de Rapid River (ook wel de ronde bootjes genoemd) “Viking River Splash”.

 

#9: Puy Du Fou (2,22M)

Puy Du Fou is een themapark in Frankrijk dat ieder jaar meer en meer bezoekers over de vloer krijgt. Dit themapark draait volledig rond grote spectaculaire shows over allerlei gebeurtenissen in de geschiedenis zoals de verschillende veldslagen en veroveringen. Het themapark heeft geen traditionele attracties zoals achtbanen of thrill rides.

In 2016 mocht Puy Du Fou opnieuw meer bezoekers ontvangen dan het jaar ervoor en is daarmee de grootste stijger in de top 10. Het themapark ontving 2.220.000 bezoekers in 2016 en dat betekent een stijging van 8,3% ten opzichte van 2015. In 2010 ontving het park nog 1.470.000 bezoekers, dit toont een enorme hedendaagse groei aan. Met deze goede resultaten springt het themapark voor het eerst de top 10 binnen en dat meteen op de 9de plaats.

Drie belangrijkste shows in Puy Du Fou zijn: De Vikingshow “Les Vikings”, de roofvogelshow met meer dan 200 vogels “Le Bal Des Oiseaux Fantômes” en het grootste openluchtspektakel ter wereld “Cinéscénie” dat zich afspeelt op een oppervlakte van 23 hectare en waar 2.400 acteurs, 130 paardrijders, 80 technici en 500 werknemers aan meedoen om de volledige show in het midden van de nacht op te voeren.

 

#8: Gardaland (2,88M)

Gardaland is gelegen in Italië en is het best bezochte pretpark van Italië. Vorig jaar mocht het park 2.880.000 bezoekers ontvangen, 1,1% meer dan het jaar voordien. Ook in 2015 en 2014 mocht het park stijgende bezoekersaantallen noteren.

De belangrijkste achtbanen van het park zijn: De Wing Coaster “Raptor”, de Dive Coaster “Oblivion The Black Hole” en de hangende achtbaan “Blue Tornado”.

 

#7: Liseberg (3,07M)

Liseberg is gelegen in Zweden en mocht vorig jaar 3.070.000 bezoekers ontvangen. Dit is een stijging van 0,6% ten opzichte van het jaar er voor. Liseberg is het best bezochte pretpark van Zweden.

Liseberg heeft als belangrijkste attracties: De vrijeval toren “AtmosFear”, de multi launch coaster “Helix” en de terreincoaster “Lisebergbanan”.

 

#6: PortAventura Park (3,65M)

PortAventura Park is gelegen in Barcelona en is het best bezochte pretpark van Spanje. Vorig jaar mocht het park 3.650.000 bezoekers ontvangen wat een stijging betekende van 1,4% ten opzichte van het jaar er voor, hiermee zet het park de stijgende lijn van 2015 en 2014 verder.

Wat je zeker niet mag missen in PortAventura Park zijn: De looping achtbaan “Dragon Khan”, de megacoaster “Shambhala” en de vrijevaltoren “Hurakan Condor”.

 

#5: Tivoli Gardens (4,64M)

Tivoli Gardens is het best bezochte pretpark van Denemarken en mocht vorig jaar 4.640.000 bezoekers ontvangen, dit is 2,0% minder dan het jaar voordien. Maar de jaren voordien stegen de bezoekers aantallen wel goed van 3.696.000 bezoekers in 2010 naar 4.733.000 bezoekers in 2015.

De topattracties van Tivoli Gardens zijn: De oudste nog werkende achtbaan van Europa “Rutschebanen”, de 80 meter hoge Star Flyer “Himmelskibet” en de thrill ride “Vertigo”.

 

#4: De Efteling (4,76M)

De Efteling mocht vorig jaar 4.764.000 bezoekers ontvangen en is daarmee het best bezochte pretpark van de Benelux. Het park doet daarmee 1,8% beter dan vorig jaar en steekt zo Tivoli Gardens voorbij in de ranking.

Wat je zeker niet mag missen in de Efteling is: Het Sprookjesbos, de Dive Coaster “Baron 1898” en de houten achtbaan “Joris en de Draak”.

 

#3: Walt Disney Studios Park (4,97M)

Walt Disney Studios Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort in Franrijk. Vorig jaar mocht het park 4.970.000 bezoekers ontvangen en scoorde daarmee ‘maar’ 1,6% minder goed dan het jaar ervoor. Door de vele renovaties in het park en de aanslagen in de Franse hoofdstad vallen deze daling in bezoekersaantallen zeer goed mee.

De belangrijkste attracties van Walt Disney Studios Park zijn: De darkride “Ratatouille”, de vrijeval toren “Tower of Terror” en de gelanceerde achtbaan “Rock ‘n’ Roller Coaster”.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

#2: Europa-Park (5,60M)

Europa-Park mocht vorig jaar 5.600.000 bezoekers ontvangen. Hiermee stegen de bezoekersaantallen van het park met 1,8% ten opzichte van het jaar voordien. Europa-Park is het best bezochte pretpark van Duitsland en het 20ste best bezochte pretpark van Europa.

De achtbanen die je zeker niet mag missen in Europa-Park zijn: de gelanceerde achtbaan “Blue Fire”, de megacoaster “Silver Star” en de houten achtbaan “Wodan Timbur Coaster”.

 

#1: Disneyland Park (8,40M)

Disneyland Park is het best bezochte pretpark van Europa en staat wereldwijd op een 13de plaats. Het park moest het afgelopen jaar door de vele renovatiewerken en aanslagen wel echter een zware klap verwerken in de bezoekersaantallen. Deze daalde maar liefst met 14,2% waardoor er slecht nog 8.400.000 bezoekers het park bezochten. De bezoekerscijfers staan in schril contrast met het recordjaar 2009 toen het park nog 12.740.000 bezoekers over de vloer kreeg. Disneyland Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort net zoals Walt Disney Studios Park dat we al tegen kwamen op de 3de plaats.

De belangrijkste attracties van Disneyland Park zijn: De darkride “Pirates of the Caribbean”, de gelanceerde achtbaan “Hyper Space Mountain” en familie achtbaan “Big Thunder Mountain”.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

 

Na woord:

Puy Du Fou komt voor het eerst de top 10 binnen en sprint in 2016 van 11de naar een 9de plaats in de ranglijst. Legoland Billund in Denemarken tuimelt zo uit de top 10 en staat nu op een 11de plaats. Legoland Windsor zakt zo ook weg van de 9de naar de 10de plaats. Daarnaast wist de Efteling dit jaar haasje over te doen met Tivoli Gardens.

Maar het zijn eigenlijk vooral de cijfers van de Disneyland Park die opvallen. Disneyland Park haalde historisch weinig bezoekers. In de laatste 10 jaar was er geen enkel jaar dat nog maar in de buurt kwam van dit zeer mager jaar. Sinds 2009 verloor het park meer dan een derde van haar bezoekers en dat is dan ook keihard te voelen in eindresultaten.

 

Snelst groeiende parken:

De beste stijger in de top 20 is al voor het 3de jaar op rij Parque Warner Madrid in Spanje. In 2016 mocht het park een stijging noteren van 9,7%, in 2015 was het een stijging van 12,4% en in 2014 was dit zelfs een stijging van 25,9% ten opzichte van het jaar ervoor. Hierdoor kwam het park toen voor het eerst in de top 20 te staan. In 2015 schoof het park van de 20ste plaats op naar de 17de plaats en dit jaar schuift het verder op naar de 16de plaats.

Phantasialand in Duitsland scoort met het nieuwe themagebied Klugheim (dat opende in 2016) 5,6% beter dan in 2015. Hiermee kregen ze met 1.980.000 bezoekers net geen 2 miljoen bezoekers over de vloer. Het resultaat is een absoluut record in de geschiedenis van het park. Ook Futuroscope in Frankrijk mocht 5,6% meer bezoekers ontvangen in 2016. Hiermee ligt het met 1.900.000 bezoekers eveneens niet ver van de grens van de 2 miljoen bezoekers per jaar. Ook voor dit park een absoluut bezoekersrecord.

 

Licht herstel voor Alton Towers:

Alton Towers in Engeland herstelt dan weer zeer licht van de zware klappen die het kreeg in 2015. Toen verloor het park in 1 klap maar liefst 25% van haar bezoekers door een tragisch ongeval dat gebeurde op de achtbaan The Smiler. In 2016 kreeg Alton Towers 1.980.000 bezoekers over de vloer, dit is een stijging van 2,9% ten opzichte van 2015, maar nog zeer ver verwijderd van de 2.575.000 bezoekers die het park in 2014 mocht ontvangen.

 

Algemene trend:

Ondanks dat 16 parken uit de top 20 positieve resultaten kenden, mochten de 20 meest succesvolle pretparken van Europa in 2016 samen 1,1% minder bezoekers ontvangen dan in 2015. Hierdoor ontvingen de 20 best bezochte parken 60,5 miljoen bezoekers in 2016. De algemene daling komt er dus voornamelijk door het slechte resultaat van Disneyland Park. Ook de andere Disneyparken in de wereld scoorden het afgelopen jaar opvallend slecht.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 1 juni 2017 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2016 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.