De geschiedenis van: Erlebnispark Tripsdrill

Erlebnispark Tripsdrill is gelegen tussen de bossen en wijnbergen in de Duitse Zwaben streek, meer bepaald in Cleebronn. Het park werd opgericht in 1929, wat het oudste recreatiepark van Duitsland maakt. Het park is volledig uniek, geen kale attracties, maar attracties met een thema en aankleding die verwijst naar het leven en de oude gebruiken van de streek.

 

1929 tot 1960: Het ontstaan van het park

De geschiedenis van het park neemt ons mee naar de achttiende eeuw. Een legende verteld dat in die tijd oude vrouwen uit de omgeving naar een molen trokken, waar ze gemalen zouden worden en zo weer jong zouden zijn. Jammer genoeg bleek die zoektocht naar de molen vruchteloos te zijn, maar dit gaf de ondernemer Eugen Fischer wel het idee om in 1929 zelf een oudewijvenmolen te bouwen. De molen bevatte een glijbaan en wordt beschouwd als het begin van het park.

De taverne die Fisher uitbaatte en de naastgelegen molen worden een echte toeristische trekpleister. De gasten kwamen elke zondag dansen op de muziek van lokale bandjes. Maar de ontwikkelingsplannen van Eugen Fisher worden onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Hij moet meevechten en keert jammer genoeg niet terug.

Kurt Fisher neemt het familiebedrijf over. Maar in 1946 treft een brand de Altweibermühle. De familie Fisher verliest hierbij alles, behalve de moed om opnieuw te beginnen.

Op 7 mei 1950 openen ze de huidige Altweibermühle, een Zwabische dichter houdt op deze dag een toespraak.

In 1957 werd naast de Altweibermühle een dierenpark geopend. In het park leven 300 dieren, zoals: beren, apen, geiten, schapen, zebra’s en pony’s.

1960 tot 1970: de eerste attracties komen in het park

In 1960 werd de eerste attractie geopend, op het grasveld naast de Altweibermühle. Deze attractie bestond uit traplocomotieven.

In 1962 opende het museum Trillarium. In het begin werden hier wapens tentoongesteld uir de 17de en 18de eeuw. In 1965 wordt een collectie regionale en industriële stukken toegevoegd.

1970 tot 1980: Een nieuwe molen en heel wat andere attracties worden geopend

De tegenhanger van de Altweibermühle, de Altmännermühle wordt geopend in 1970 naast de oude molen. Deze oudemannenmolen bevat een hindernissenparcours met 12 hindernissen die je moet overwinnen.

1972 is het jaar dat men het Wildpark opende. Dit wildpark is op tien minuten wandelen van het avonturenpark gelegen. Op een gebied van 35 hectare leven Sika herten, damherten, wilde zwijnen, moeflons, wilde ossen en wilde paarden. Later komen daar nog lynxen, wolven en beren bij.

In 1976 wordt het dierenpark uitgebreid en komt er een kinderboerderij. Ondertussen bezit men meer dan 1000 dieren. In het avonturenpark wordt het Vinarium geopend. In dit wijnmuseum vindt men wijnpersen en men alles leren over het wijn maken. In de kelder kunnen zelfs streekwijnen geproefd worden.

In 1979 opent men de Heiratsmarkt (trouwmarkt). Hieraan werd twee jaar gebouwd. Oude tradities kunnen nu opnieuw worden beleefd in een gebied van twee hectare. Rond het jaar 1500 was dit de plaats van de Katharinenmarkt, in de streek bekent als de trouwmarkt, waar jonge mannen en vrouwen de vrije dag van de bedienden vierden aan het einde van het weideseizoen.

1980 tot 1990

In 1981 wordt een openluchtmuseum geopend, deze komt naast het wijnmuseum te liggen. In de attractie Fröhlicher Weinberg kan men in een wijnvat een rondritje maken.

Het museum krijgt er in 1983 en 1984 twee attracties bij. De Wiegen-Hochbahn en de Kaffeetassenfahrt. Deze laatste is een theekopjes-attractie gebouwd in de grootste koffiemolen ter wereld.

Het Vinarium wordt in 1986 uitgebreid met historische wijnpersen, die de grootste wijnperscollectie van Duitsland wordt, met meer dan 50 houten spindelpersen. Ook het park groeit en wordt 45 hectare groot.

Tussen 1987 en 1991 openen opnieuw zes attracties, waaronder de eerste achtbaan Rasender Tausendfüßler. Deze achtbaan, in het Nederlands racende duizendpoot, werd gebouwd door Zierer.

Verder opent de trapmonorail Schmetterlingsflug, het rondritje Moggelesbahn, de waterdraaimolen Enten-Wasserfahrt en de Koggemolen Schlappen-Tour.

De jaren 1990

Het Bauern- und Viehstalltheater (boeren- en staltheater) en het voeren van de wolven in Wildpark zorgen voor nog meer verscheidenheid in het aanbod van attracties in Tripsdrill.

In 1995 koopt men opnieuw 15 hectare grond bij om het park nog meer uit te breiden. Men neemt ook Emanuel Mongon (Imaginvest, Parijs) in dienst.

In 1996 komen de zonen van Kurt Fischer: Helmut, Roland en Dieter Fischer, aan het roer van het park te staan. In dit jaar opent ook de wildwaterbaan Waschzuber-Rafting. Deze Rapid River wordt gebouwd door Hafema.

Verder wordt het park een GmbH & Co (commanditaire vennootschap met persoonlijk aansprakelijke vennoot).

In 1997 wordt het thema rond Waschzuber-Rafting verder afgewerkt. De wachtrij wordt een washuis in de stijl van 1808 en wordt voorzien van antieke was benodigdheden uit grootmoeders tijd.

In 1998 opent een nieuwe achtbaan met G’sengte Sau. Deze werd gebouwd door Gerstlauer en was de eerste Bobsled coaster voor dit bedrijf. De extreme inlineskater, Dirk Auer, opent de achtbaan en wordt de eerste persoon die ooit op inlineskates op een achtbaan reed.

Avonturenpark Tripsdrill ontvangt ook de IAAPA Award uit de VS voor het beste PR werk ter gelegenheid van de lancering van de achtbaan.

 

De jaren 2000: Heel wat nieuwigheden en grote investeringen

In het jaar 2000 opende het kasteel Rauhe Klinge. Dit kasteel bevat twee attracties, de in 1998 geopende G’sengte Sau en een logflume, die later zou openen.

Het is op G’sengte Sau dat Dirk Auer in de populaire show Wetten dass…? in 2001 zijn eigen record verbetert. Met een glas bier in zijn hand, dat na zijn rit nog voor twee derde gevuld was, reed hij op inline skates over de G’sengte Sau.

Verder wordt in 2001 een berenverblijf geopend voor de drie beren Katja, Sozja en Shanja. Zij krijgen een verblijf van 2500 m2. Het dierenpark van Tripsdrill wordt in totaal met 17 hectare uitgebreid.

In 2002 openen de Jungbrunnen von Tripsdrill (verjongingsbronnen), met een bijbehorende tentoonstelling in het gedeelte waar men in de rij staat voor de rit met een badkuip, evenals sanitaire faciliteiten in historische architecturale stijl.

In 2003 openen twee nieuwe attracties in de buurt van de Altweibermühle. Mühlbach werd een kinder-logflume, met als thema een bloemverwerking. De bootjes zijn dan ook vormgegeven als meelzakken. Ook de vrije val attractie Donnerbalken opent in dit jaar. Verder krijgt het wildpark de grootste volière voor adelaars en gieren van Duitsland.

In 2004 wordt het park 75 jaar oud. Dit wordt gevierd met de opening van het Mühlental gebied, dat rond de molen gecreëerd werd. Bij Donnerbalken wordt een tweede boom geopend en de Splash Battle Spritztour für Seefahrer opent.

In 2005 opent het park een interactieve zeepkistenrace. Seifenkisten-Rennen is een attractie die het park zelf ontwierp, dit nam twee en half jaar in beslag. Een patent werd aangevraagd door het park. Bij deze attractie neem je plaats in een zeepkist en kan je tegen elkaar racen aan een topsnelheid van 14 km/u.

De Maibaum, een speciale draaimolen opent in 2006. Deze werd gebouwd in de authentieke dorpsstraat. In 2007 wordt hieraan nog meer thematisering aangebracht in de vorm van wapenrokken en symbolen van gilden.

In 2008 opent de eerste houten achtbaan in Zuid Duitsland. Deze achtbaan werd vervaardigd door Gerstlauer in samenwerking met plaatselijke houtbewerkers. Het dennenhout is afkomstig uit et Duitse Hessen. De achtbaan bootst een zaagmolen na, een thema at doorheen de wachtrij uitgewerkt werd. De treintjes zijn vormgegeven als grote zagen.

Vanaf 2010 begint Tripsdrill met het aanbieden van verblijfsmogelijkheden. De eerste zijn vijf pipowagens. In 2011 komen er ruime boomhutten. Verder opent in 2010 in het Wildpark een valkenhuis met 13 volières en een tribune voor roofvogeldemonstraties.

In 2012 krijgt het Wildpark, omwille van de 40ste verjaardag een groot, spectaculair klimparcours.

2013 is het jaar dat de grootste achtbaan van het park geopend wordt. Karacho is een gelanceerde achtbaan, van het type Infinity Coaster, gebouwd door Gerstlauer. Deze achtbaan bevat vier inversies en behaalt een snelheid van 100 km/u op 1.6 seconden.

Murmelturm opent in ditzelfde jaar, een indoor speelgebied voor kinderen van ongeveer 1.000 m2.

In 2014 en 2015 worden opnieuw 15 nieuwe boomhutten geopend.

In 2016 opent men het themagebied Karle Kolbenfresser, dat rond de achtbaan Karacho ontstond. In dit gebied kan men lekker eten in het restaurant Werkskuche. Ook opende in het gebied de attractie Heißer Ofen.

In 2017 werd de Altweibermühle volledig gerenoveerd. Verder opende de attractie Höhenflug. Deze Sky Fly werd gebouwd door Gerstlauer.

Bron: Tripsdrill

Foto’s: Bob Van Dyck – Themeparkfreaks, Dries Defever – Themeparkfreaks, Matthieu Sayoen – Themeparkfreaks