Top 10 snelste achtbanen ter wereld

Dit jaar opende Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land. De achtbaan werd meteen de snelste achtbaan van Europa, maar hoe scoort hij op wereld niveau? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 snelste achtbanen in de wereld.

 

#10: Millennium Force – Cedar Point (149,7 km/u)

Millennium Force is gebouwd in het millennium jaar 2000, destijds als 3de snelste achtbaan in de wereld en de snelste achtbaan met een volledig circuit (geen shuttle achtbaan dus). Amper 2,5 maanden later verloor het zijn titel al aan de andere millennium achtbaan Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Millennium Force is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point en behaald een snelheid van 149,7km/u. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken. Met zijn hoogte van 94,5 meter is Millennium Force ook de 8ste hoogste achtbaan in de wereld en destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid en indrukwekkende hoogte is de achtbaan ook nog eens de 5de langste stalen achtbaan in de wereld met een lengte van meer dan 2 kilometer. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#9-8: Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land & Fury 325 – Carowinds (152,9 km/u)

Steel Dragon 2000 in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land en Fury 325 in het Amerikaanse pretpark Carowinds zijn beiden even snel en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land:

Steel Dragon 2000 werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Morgan in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land en verbrak bij opening alle records van Millennium Force dat 2,5 maanden eerder opende in Amerika. Het moest de ultieme achtbaan worden op alle vlakken. De achtbaan behaald een snelheid van 152,9km/u en was bij opening (en nu nog steeds) de snelste achtbaan ter wereld met een kettinglift. De achtbaan was met 97 meter eveneens de hoogste achtbaan ter wereld met een volledig circuit en met de lengte van bijna 2,5 kilometer is het nog steeds de langste achtbaan ter wereld, al 17 jaar lang. Steel Dragon 2000 is genoemd naar het jaar waarin die gebouwd werd (2000). In het Verre Oosten was het jaar 2000 het jaar van de draak (Dragon).

 

Fury 325 – Carowinds:

Fury 325 is gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaan bouwer Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Carowinds. De achtbaan behaald een snelheid van 152,9km/u en is daarmee (samen met Steel Dragon 2000) de snelste achtbaan ter wereld met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid heeft de achtbaan een hoogte van 99,1 meter wat het de hoogste achtbaan ter wereld maakt met een lifthill. Net zoals Steel Dragon 2000 heeft Fury 325 een zeer lang parcours van meer dan 2 kilometer en staat daarmee in de top 5 van langste achtbanen ter wereld.

 

#7-6: Tower of Terror II & Superman: Escape from Krypton (160,9 km/u)

Tower of Terror II in het Australische pretpark Dreamworld en Superman: Escape from Krypton in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain hebben beiden een even hoge snelheid.

 

Tower of Terror II – Dreamworld:

Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gebouwd in het Australische pretpark Dreamworld en is de snelste achtbaan van Oceanië. Tower of Terror II behaald een snelheid van 160,9km/u in 7 seconden en was destijds de snelste achtbaan ter wereld. Met een hoogte van 115 meter komt de achtbaan in het select clubje van de 5 achtbanen die hoger zijn dan 100 meter. Bezoekers worden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering is de baan wel hoger dan dat het treintje effectief komt, de eigenlijke val is hierdoor ‘maar’ 100 meter. In 2010 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain:

Superman: Escape from Krypton is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelijkaardig aan Tower of Terror II en opende in het zelfde jaar (1997) in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain nadat de opening door problemen een jaar werd uitgesteld. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en behaald een snelheid van 160,9km/u in 7 seconden. De achtbaan is 11,5 meter hoger dan Tower of Terror II en is daarmee 126,5 meter hoog, de feitelijke afdaling is met 100 meter gelijk aan zijn Australische broer. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. In 2011 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#5-4: Do-Dodonpa – Fuji-Q Highland & Red Force – Ferrari Land (180 km/u)

Do-Dodonpa in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland en Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land zijn beiden even snel en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Do-Dodonpa – Fuji-Q Highland

Do-Dodonpa is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening (eind 2001) met 172 km/u het wereldrecord van “snelste achtbaan ter wereld” van Tower of Terror en Superman: Escape from Krypton. Dodonpa is nog steeds de snelste achtbaan van Oost-Azië. In 2017 werd de 52 meter hoge tophat vervangen door een 49 meter hoge verticale looping. Hierbij werd de snelheid van 172 km/u opgetrokken naar 180 km/u. Do-Dodonpa is de snelst accelererende achtbaan ter wereld en behaald zijn topsnelheid in amper 1,8 seconden. Hiermee wordt een gemiddeld versnelling van 27,78 m/s² behaald. S&S Worldwide gebruikt voor de lancering gecompenseerde lucht. Naast het record van de krachtigste gelanceerde achtbaan ter wereld, heeft Do-Dodonpa door het toevoegen van de looping ook nog twee nieuwe wereld records in handen. Het is de snelste achtbaan in de wereld die overkop gaat en de achtbaan met de hoogste verticale looping op deze planeet. Hieronder een filmpje van de achtbaan nog van voor die een looping had. 

 

Red Force – Ferrari Land

Dit jaar opende Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land, de achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 180 km/u wat het de snelste achtbaan van Europa maakt. Red Force is met 112 meter eveneens de hoogste achtbaan van Europa.

 

#3: Top Thrill Dragster – Cedar Point (193,1 km/u)

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point dat als enige pretpark twee achtbanen in deze top 10 heeft staan. Bezoekers worden in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd waardoor Top Thrill Dragster de 3de snelste achtbaan ter wereld is. Met zijn hoogte van 128 meter is het bovendien de 2de hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster heeft 25 miljoen dollar gekost en is in het thema van een drag race. Door de heupbeugels die de achtbaan heeft is er een groot vrijheidsgevoel waardoor veel achtbaanfans Top Thrill Dragster verkiezen boven de 2 jaar later geopende grotere broer Kingda Ka.

 

#2: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (206 km/u)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka is gebouwd in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en was de eerste achtbaan ter wereld die met 206km/u de magische grens van de 200km/u overschreed. De achtbaan wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206km/u gelanceerd, wat het de snelste achtbaan van Amerika maakt. Buiten de indrukwekkende snelheid is deze achtbaan met een hoogte van maar liefst 139 meter al 12 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld.

 

#1: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (240 km/u)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Formula Rossa is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides die maar liefst de volledige top 3 van snelste achtbanen ter wereld gebouwd heeft. Formula Rossa behaald zijn snelheid van 240km/u in 4 seconden tijd en is daarmee al 7 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de record brekende achtbaan. De achtbaan gaat niet alleen snel maar is ook de 7de langste achtbaan ter wereld met een lengte van 2 kilometer. In onderstaande video is tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso en diens ploegmaat Felipe Massa te zien tijdens de officiële opening van Formula Rossa. De grote impact van de versnelling kan je duidelijk zien op de gezichten van beide heren.

 

 

De toekomst:

In 2015 kwam er met Fury 325 in Carowinds een nieuwe achtbaan binnen in de top 10. In 2017 kwam daar door Red Force in Ferrari Land een nieuwe achtbaan bij. Door de komst van Red Force heeft Leviathan in Canada’s Wonderland de top 10 verlaten. Verder was er door de ombouw van Do-Dodonpa ook nog een tweede wijziging in 2017. Momenteel zijn er nog geen andere bevestigde projecten bekend gemaakt die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden, al zijn er wel een aantal pretparken die plannen hebben om een snelle spectaculaire achtbaan te bouwen in de toekomst.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.