Snelste houten achtbaan van Europa zal binnenkort heropenen!

Er is zeer goed nieuws uit het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården. De houten achtbaan Wildfire die eind vorig jaar gesloten moest worden wegens problemen met de bouwvergunning zal binnenkort heropenen. Wildfire is niet alleen de snelste houten achtbaan van Europa, het is ook de enige houten achtbaan met inversies in Europa.

 

Wildfire, door vele pretparkfans uitgeroepen tot beste houten achtbaan in de wereld, moest eind vorig jaar plotseling gesloten worden omdat de bouwvergunning van de achtbaan opnieuw was ingetrokken. Deze hallucinante beslissing werd genomen maanden nadat de achtbaan al geopend was voor het publiek. Tot overmaat van ramp dreigde de 11 miljoen kostende houten achtbaan zelf afgebroken te moeten worden.

Maar nu is er goed nieuws gekomen vanuit het Zweedse pretpark. Op hun website staat dat de achtbaan binnenkort terug opnieuw zal openen voor het publiek. Een exacte datum staat er niet bij, maar het lijkt alsof het een kwestie van dagen wordt.

Momenteel is er nog een rechtszaak lopende over Wildfire. Het nieuwe bestemmingsplan ligt nu op de tafel bij de bevoegde instanties en daar wordt binnenkort een uitslag van verwacht. Het lijkt er nu op dat Kolmården er vanuit gaat dat deze uitslag positief zal zijn. Maar het is zo goed als zeker dat de tegenpartijen in beroep zullen gaan indien het bestemmingsplan wordt goedgekeurd.

Maar de advocaten van Kolmården zullen proberen te verkrijgen dat Wildfire geopend mag worden tijdens deze procedureslag, omdat het niet bewezen is dat de achtbaan negatieve invloed heeft op de omgeving. Als de achtbaan niet open mag tijdens de procedure, dan zal Wildfire ten vroegste pas in 2018 een heropening kennen er vanuit gaan dat Kolmården ook in beroep gelijk krijgt.

 

Wildfire heeft al een verschrikkelijk lange geschiedenis van problemen achter de rug. Het project werd voor het eerst aangekondigd in 2014. In februari van 2015, net voor de start van de bouwwerkzaamheden werd de bouwvergunning ingetrokken. In juli van dat zelfde jaar werd de bouwvergunning uiteindelijk opnieuw goedgekeurd en ging de bouw van start.

Maar in de wintermaanden slaagde het weer helemaal om en werden omstandigheden te slecht om nog te kunnen werken. De bouw lag noodgedwongen weken stil. Toen de werkzaamheden eindelijk verder konden brak er een algemene staking uit in de Zweedse bouwsector waardoor de bouw opnieuw vertraging opliep.

Het team van RMC gaf niet op en wist de achtbaan toch nog op tijd te voltooien. Maar op het allerlaatste moment, enkele uren voor de officiële opening voor de internationale pers, werd de opening alsnog uitgesteld wegens technische problemen die tijdens de testritten aan het licht kwamen.

Uiteindelijk kon de achtbaan eind juni 2016 dan toch geopend worden, de commentaren van de fans waren oorverdovend enthousiast. Vele spreken van de beste houten achtbaan ter wereld. Maar dan sloeg het noodlot opnieuw toe. In oktober van dat zelfde jaar werd Wildfire op bevel van de rechter gesloten nadat de bouwvergunning, maanden na de opening van de achtbaan, werd ingetrokken.

De achtbaan dreigde te moeten worden afgebroken en fans over de hele wereld waren in rep en roer. Internationaal protest brak uit, maar Wildfire moest gesloten blijven. Ondertussen beloofde Kolmården er alles aan te doen om de achtbaan snel terug opnieuw open te krijgen.

In januari kwam dan het verlossende nieuws dat de achtbaan niet zal moeten afgebroken worden, maar het werd wel duidelijk dat het wel eens tot 2018 zou kunnen duren voor de houten achtbaan terug opnieuw geopend mag worden. Maar Kolmården laat weten dat de achtbaan dan toch snel zal openen.

De volledige woelige geschiedenis van de achtbaan kan je hier terugvinden.

 

UPDATE:

Ondertussen is bevestigd dat de achtbaan morgen (dinsdag 20 juni) terug opnieuw zal openen!

 

 

Bron: Kolmården