Diamond ThemePark Awards bepalen beste zoo en beste pretpark

Bij het begin van elk nieuw parkseizoen, worden de Diamond ThemePark Awards bekend gemaakt die verdiend werden in de afgelopen jaargang. Meer dan 47.000 stemmers brachten hun stem uit op hun favoriete park. Deze ranking telde voor 50% mee voor de totaalscore. De andere helft wordt bepaald door de ranking van de Vakjury, die bestaat uit fervente fans uit binnen-en buitenland, die bijna haast wekelijks vanuit hun passie de parken bezoeken en aandacht hebben voor allerlei aspecten die aan bod komen bij de Diamond ThemePark Awards.

 

De Diamond ThemePark Awards richten zich vooral op pretparken en dierenparken uit de Lage Landen. Met zeven Awards is de Efteling de grote winnaar. Het park werd onder meer bekroond als Beste Pretpark uit de Benelux en eindigde in de gelijknamige Europese categorie op de tweede plaats, net na Europa-Park.

 

Het Beste Dierenpark van de Benelux is opnieuw Pairi Daiza. Safaripark Beekse Bergen eindigde na Pairi Daiza als Beste Nederlandse Dierenpark. Beekse Bergen behaalde na Efteling de meeste prijzen, met 4 awards.

 

Gastpark Walibi Belgium won 3 awards en mag zich een jaarlang weer beste Pretpark van België noemen. Aqualibi won de prijs voor beste waterpark van België. Met PULSAR, hun splash coaster, won het park reeds meerdere prijzen (waaronder die van Beste Nieuwe Attractie ter wereld, uitgereikt tijdens de grootste pretparkenbeurs ter wereld). Deze wereldpremière werd ook duidelijk gesmaakt door publiek en jury, want het kreeg de Diamond ThemePark Award voor Beste Waterattractie van België.

 

Ook Bellewaerde, Bobbejaanland, Pairi Daiza en Plopsaland De Panne behaalden 3 prestigieuze awards.

 

Dit jaar werd op zoek gegaan naar het dierenpark met de grootste verdienste: denk maar aan wetenschappelijk onderzoek, voortplantingsprogramma’s in kader van bedreigde en zeer bedreigde diersoorten, externe projecten als ondersteuning van natuurbehoud. CRC (Centre for Research and Conservation) van Zoo Antwerpen werd verkozen als het toonaangevende park hier. Stichting Wildlife van de Libema-parken, met onder meer Beekse Bergen, werd als beste in Nederland onthaald.

De mooiste geboorte werd dit jaar door de jury bepaald. Bij het nomineren werd immers vastgesteld dat er enkele zeer unieke geboortes waren afgelopen jaar, die zowel door pers als door park enorm in de kijker werd gezet. We vonden het dan ook een eer om per uitzondering hiervoor drie parken te belonen (in alfabetische volgorde): de Afrikaanse Olifant in Beekse Bergen, het Amoerluipaard in Bellewaerde en de Reuzenpanda in Pairi Daiza.

 

De Spotlight Award ging dit jaar naar Eric Daman. Deze juryprijs is in het leven geroepen om een Belg of Nederlander te belonen omwille van uitzonderlijke prestaties, niet alleen afgelopen jaar, maar ook over een ganse carrière gezien. Als ontwerper werd Eric meermaals beloond met diverse gerenommeerde onderscheidingen. Zijn recentste creaties zoals onder meer Klugheim en Chiapas in Phantasialand, hebben de juryleden overtuigd om deze prijs dit jaar aan hem toe te kennen.

 

 

Beste Pretpark  (BeNe)

BeNe. Efteling

Be. Walibi Belgium

 

Meest Kindvriendelijke park (BeNe)

BeNe. Plopsaland De Panne

Ne. Efteling

 

Beste Achtbaan (BeNe)

BeNe. Goliath (Walibi Holland)

Be. Anubis the Ride (Plopsaland De Panne)

 

Beste Waterattractie (BeNe)

BeNe. De Vliegende Hollander (Efteling)

Be. Pulsar (Walibi Belgium)

 

Meest Spectaculaire Attractie (BeNe)

BeNe. Sledgehammer (Bobbejaanland)

Ne. Wild Wings (Duinrell)

 

Beste Dierentuin (BeNe)

BeNe. Pairi Daiza

Ne. Safaripark Beekse Bergen

 

Mooiste Dierenverblijf (BeNe)

BeNe. Tijgertempel (Pairi Daiza)

Ne. Okapiverblijf (Diergaarde Blijdorp)

 

Leukste Avontuur in de zoo (BeNe)

BeNe. Bus Safari (Safaripark Beekse Bergen)

Be. Jungle Mission (Bellewaerde)

 

Beste Verdienste (BeNe)

BeNe. CRC (ZOO Antwerpen)

Ne. Stichting Wildlife (Libema)

 

[JURYonly] Mooiste Geboorte (BeNe)

Afrikaanse Olifant (Safaripark Beekse Bergen)

Amoerluipaard (Bellewaerde)

Reuzenpanda (Pairi Daiza)

 

Beste Waterpark (BeNe)

BeNe. Tikibad (Duinrell)

Be. Aqualibi (Walibi Belgium)

 

e-Award (BeNe) (Best website / best social media / best App / …)

BeNe. Efteling

Be. KMDA: ZOO Antwerpen en Planckendael

 

 

Beste Dienstverlening (BeNe)

BeNe. Efteling

Be. Bellewaerde

 

Park met de Beste Shows en Entertainment (BeNe)

BeNe. Bobbejaanland

Ne. Efteling

 

Beste Restaurant / Le Meilleur Restaurant (BeNe)

BeNe. Poort van Azië (Diergaarde Blijdorp)

Be. Prinsessia (Plopsaland De Panne)

 

Beste Halloween

BeNe. Walibi Holland

Be. Bobbejaanland

 

Beste Themapark (EU)

  1. Europa-Park
  2. Efteling
  3. Disneyland Paris

 

Beste Stalen Achtbaan (EU)

Taron (Phantasialand)

 

Beste Houten Achtbaan (EU)

Tonnerre de Zeus (Parc Asterix)

 

Beste Attractie/Show (EU)

Tower of Terror (Walt Disney Studios Park)

 

Beste Nieuw 2016 (EU)

Themed Area Klugheim (Phantasialand)

 

[JURYonly] Spotlight Award

Eric Daman