Duurzaamheid staat centraal bij de bouw van het nieuwe themagebied van Koninklijke Burgers’ Zoo: ’s werelds grootste overdekte mangrove
Burgers’ Zoo heeft dinsdag 29 november 2016 het laagste punt bereikt van het bouwproject Burgers’ Mangrove op vijf meter diepte ten opzichte van het huidige maaiveld. Deze symbolische mijlpaal is bereikt bij het uitgraven van het zeekoeienbassin dat een inhoud van één miljoen liter water kent. Het bassin moet op een stevig fundament rusten en er moet bovendien ruimte worden gemaakt voor de helofytenfilter met mangrovebomen, vandaar dat er niet slechts 1000 kubieke meter is uitgegraven, maar zelfs al meer dan 1500 kubieke meter zand. Deze enorme hoeveelheid zand wordt op duurzame wijze hergebruikt. Op de savannevlakte van de Safari is over tientallen meters een heuvel van anderhalve meter hoog aangelegd, waarmee de interne wens in vervulling is gegaan om het landschap op die locatie verder te variëren. Duurzaamheid staat in het volledige bouwproject centraal en kenmerkt zich door diverse innovatieve toepassingen.
Het laagste punt is bereikt!
Dinsdag 29 november 2016 heeft het bouwteam van Burgers’ Zoo het laagste punt bereikt bij de aanleg van het omvangrijke zeekoeienbassin. Het laagste punt bevindt zich op vijf meter diepte ten opzichte van het huidige maaiveld. Het zeekoeienbassin heeft straks een inhoud van één miljoen liter water, waarvoor 1000 kubieke meter zand moest worden uitgegraven plus 200 kubieke meter voor de helofytenfilter met de mangrovebomen. Het bassin moet echter ook op een stevig fundament rusten en er moet extra zand worden uitgegraven voor tijdelijke taluds zodat de grond niet naar beneden rolt, dus in totaal hebben graafmachines nu al meer dan 1500 kubieke meter zand verplaatst. Deze complete hoeveelheid zand is hergebruikt op de savannevlakte van de Safari. De verwachting is dat in totaal straks 3000 kubieke meter zand moet worden verplaatst.
Energiegebruik gehalveerd door WKO-installatie
Burgers’ Zoo sluit Burgers’ Mangrove aan op de bestaande WKO-installatie (warmte- en koude opslag) in het park, waarmee Safaristallen, Safari Meeting Centre en delen van de Ocean en de Bush reeds worden verwarmd en gekoeld. Het overschot aan warmte in de zomer wordt in een ondergronds waterreservoir opgeslagen en hetzelfde gebeurt in een tweede waterreservoir met het overschot aan koude in de winter. Met deze toepassing is het energiegebruik gereduceerd tot minder dan 25% ten opzichte van gebruikelijke verwarming en koelinstallaties.
Diverse aanvullende duurzame toepassingen
Het bouwproject is zodanig vormgegeven, dat water door gebruik te maken van zwaartekracht vanzelf vanaf het hoogste punt naar het diepste punt stroomt. Dit diepste punt bevindt zich in de kelders van de filterinstallatie, waardoor het water maar één keer omhoog gepompt hoeft te worden om via de filterinstallatie terug in het zeekoeienbassin te stromen. Burgers’ Zoo maakt gebruik van een helofytenfilter: mangroveplanten nemen op natuurlijke wijze een deel van het filterproces voor hun rekening, waarbij de wortels onder andere stikstof binden en giftig nitraat omzetten naar niet giftig nitriet. Op het dak van de Ocean en het Safari Meeting Centre komen zonnepanelen. Al het hout dat in het bouwproces wordt gebruikt, is volledig FSC-gecertificeerd. Zelfs de bomen die voor het bouwproject gekapt moesten worden, zijn bijna allemaal hergebruikt als klimstructuur in dierverblijven verspreid over het park. Bovendien plant het Arnhemse dierenpark nieuwe bomen en planten aan rondom Burgers’ Mangrove ter compensatie van de gevelde bomen. Naast deze verzameling duurzame toepassingen implementeert Burgers’ Zoo nog diverse andere kleinere en grotere duurzame initiatieven in het nieuwbouwproject. Sinds de oprichting in 2004 mag het Arnhemse dierenpark de gouden standaard van The Green Key voeren, een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijk en duurzaam ondernemen in de recreatiesector.