Top 10 best bezochte waterparken in Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het nieuwe pretparkseizoen en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de top 10 best bezochte waterparken van Europa in het afgelopen jaar (2015). Vorige week maakte we een lijstje van de 10 best bezochte pretparken in Europa.

 

#10: Nettebad (659K)

Nettebad is gelegen in Osnabrück in Duitsland en mocht vorig jaar 659.000 bezoekers ontvangen. Dat waren er bijna evenveel als de 660.000 van 2014. Nettebad heeft naast de gekende wellness en ontspanningsfaciliteiten ook 4 grote waterglijbanen. Sloop is de spectaculairste slide van het park, hier vallen de bezoekers door middel van een valluik naar beneden.

 

#9-8: Lalandia & Palm Beach (680K)

Lalandia:

Lalandia is gelegen in Billund in Denemarken, niet zo ver van het bekende Legoland park in dezelfde stad. Lalandia mocht in het afgelopen jaar 680.000 bezoekers ontvangen, dat waren er evenveel als in 2014. Het waterpark heeft een wildwater rivier en een tornado slide als belangrijkste glijbanen, maar daarnaast vind je ook een golfslagbad en een Cave Pool waar bezoekers langs de koraalriffen kunnen zwemmen. In hetzelfde complex is er ook nog een binnenspeeltuin, een klimmuur, een winterwereld, een fitness plaats, een bowling ruimte en een grote sportzaal.

 

Palm Beach:

Palm Beach is gelegen in Nürnberg in Duitsland. Palm Beach is een waterpark, wellness centrum en ontspanningsplaats voor jong en oud. Naast de sauna, zonnebanken en gelaatsverzorging mogelijkheden is er ook een gedeelte met waterglijbanen. Het waterpark heeft 11 grote glijbanen. Een van de blikvangers van het park is Pegasus II, een waterglijbaan met twee “loopings” in. In 2014 mocht het park nog 680.000 bezoekers ontvangen.

 

#6-7: Aqualand & Tikibad (700K)

Aqualand:

Aqualand is gelegen in Keulen in Duitsland. Aqualand is eveneens een waterpark, wellnesscentrum en ontspanningsplaats voor jong en oud, ook hier is het mogelijk om water-fitness te beoefenen en alle andere mogelijke activiteiten die met water te maken hebben. Naast de sauna, zonnebanken en gelaatsverzorging mogelijkheden is er ook een gedeelte met waterglijbanen. Het waterpark heeft 7 grote glijbanen, de belangrijkste slides zijn de Space Taifun, Looping, AQUAconda en de Boomerang. Dit jaar bouwde het waterpark maar liefst 2 nieuwe grote waterslides. AQUAcanyon is een slide waar je het gevoel hebt van een berg te glijden en AQUAracer zijn twee slides waar je tegen hoge snelheid naast elkaar naar beneden racet. In 2014 mocht het park nog 700.000 bezoekers ontvangen, de kans lijkt groot dat de bezoekersaantallen in 2016 zullen stijgen door de twee nieuwe grote aanwinsten er bij.

 

Tikibad:

Het Tikibad is het grootste waterparadijs van Nederland en is gelegen in Duinrell. Het Tikibad mocht vorig jaar 700.000 bezoekers ontvangen en scoort daarmee even goed als in 2014. Het waterpark heeft 13 grote glijbanen in allerhande formaten, maar de meeste zijn vooral spectaculair en snel. Het leuke aan het waterpark is dat het niet een of twee leuke slides heeft, maar dat ze eigenlijk allemaal heel leuk zijn. Een van de uniekere slides is de Pelikaanduik waarbij je op het einde van de slide een aantal meters boven het water uitkomt met als gevolg een vrijeval in het water maakt.

 

#5: Miramar (720K)

Miramar is gelegen in Heidenberg in Duitsland en is zowel een wellness centrum saunaparadijs als waterpark. In het wellness centrum kan je genieten van aquafitness, medische wellness en watergymnastiek. In het sauna paradijs zijn er 5 verschillende soorten sauna types die je kan uitproberen maar ook een heerlijke massage behoort tot de mogelijkheden. In het waterpark zijn er naast de lasershow ook nog verschillende waterslides te vinden. Hiervan is de Looping glijbaan de spectaculairste. In 2014 mocht het waterpark nog 720.000 bezoekers ontvangen.

 

#4: Siam Park (865K)

Siam Park is gelegen in Tenerife (Spanje) en is het mooiste waterpark van deze top 10. Vorig jaar behaalde het park 865.000 bezoekers, dat waren er 1,8% meer dan in 2014. Het park heeft gigantische grote beelden van mysterieuze wezens verspreid over het domein staan. Ook een aantal mega slides zijn terug te vinden zoals een water coaster slide met 4 trechters, een speedslide die door een haaien kooi gaat en verschillende banden glijbanen met zeer grote drops.

 

#3: Aquapalace (1,0M)

Aquapalace is gelegen in Praag en is het best bezochte waterpark van Tsjechië. In 2015 mocht het waterpark 997.000 bezoekers ontvangen, dat waren er maar liefst 18% meer dan in 2014. Naast het sauna, Spa en wellness gedeelte, heb je natuurlijk ook het waterpark met verschillende slides. Het waterpark heeft veel slides, maar de meeste zijn familie gericht.

 

#2: Tropical Islands (1,1M)

Tropical Islands is gelegen in Krausnick in Duitse hoofdstad Berlijn en is het grootste indoor waterpark ter wereld, is 24u per dag open, 7 dagen op 7 en is gebouwd in een oude sovjet bunker die eigenlijk bedoeld was om zeppelins te bouwen. Ook Tropical Islands mocht in 2015 een grote stijging aan bezoekers optekenen. Vorig jaar kwamen er 10% meer bezoekers zwemmen waardoor het totaal aantal gasten opliep tot 1.100.000. Het park heeft buiten de wellness ook een regenwoud, mini golf en je kan er zelfs een rondvaart maken met een luchtballon. Zo hoog is het gebouw . Het waterpark heeft een aantal waterglijbanen uit edelstaal (waarvan ook rodelbanen gebouwd worden) en dit zorgt niet alleen voor een soepele afdaling, het glijd ook nog eens fantastisch goed waardoor hoge snelheden, op relatief softe baantjes, behaald kunnen worden.

 

#1: Therme Erding (1,2M)

Therme Erding is het best bezochte waterpark van Europa. Het is gelegen in Erding, niet zo ver van Munchen in Duitsland en het waterpark heeft buiten het gigantische indoor gedeelte, ook nog een outdoor gedeelte. Het park had in 2015 een gigantische stijging in bezoekersaantallen met maar liefst 23,5%, goed voor 1.235.000 bezoekers, hiermee is het waterpark niet alleen de nummer 1, maar ook nog is de sterkste stijger van de top 10. Naast het indrukwekkend aanbod van wellness, spa, sauna’s, oases en meer, is er ook een gigantisch aanbod aan waterglijbanen, het meeste van heel Europa. Galaxy Erding (de benaming voor het avonturen gedeelte met de slides), heeft maar liefst 26 waterglijbanen voor in totaal meer dan 2,5 kilometer aan glijplezier. De glijbanen zijn opgedeeld in 3 niveaus: familie, actie en extreem. Magic Eye, is met zijn 360 meter de langste gesloten waterglijbaan ter wereld. Op de Speed Racer slides kan je een één tegen één duel houden met gechronometreerde tijden. Op de Black Mamba worden de officiële Duitse kampioenschappen gehouden voor waterslide racing. Naast de vele indrukwekkende en leuke waterglijbanen houd het waterparadijs ook regelmatig grote evenementen waar live bands komen optreden. Deze kan je dan vanuit de cocktailbar in het water beluisteren terwijl je heerlijk achterover ligt in een water ligstoel met ontspannende broebels. Actie, spanning en ontspanning gegarandeerd.

 

Na woord:

Opvallend is dat maar liefst 6 van de 10 best bezochte waterparken van Europa zich in Duitsland bevinden en dus veel minder in de warme landen zoals Italië, Spanje en Portugal. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat in die landen meer outdoor waterparken te vinden zijn die niet het hele jaar open zijn en dat is bij indoor waterparken wel het geval. De meeste bezoekerscijfers blijven in 2015 vrij stabiel ten opzichte van 2014, alleen de top 3 kende een enorme toenamen aan bezoekers.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van het Global Attractions Attendance Report en de Theme Index van 2015, die gemaakt is door de Themed Entertainment Association (TEA) en de economische afdeling van AECOM.