In de week van 5 september 2016 verhuizen 240 vogels, reptielen en vissen naar andere Europese dierenparken om plaats te maken voor Burgers’ Mangrove
Koninklijke Burgers’ Zoo verhuist in de week van maandag 5 september 2016 in totaal 240 vogels, vissen en schildpadden naar collega-dierenparken in heel Europa. Een groot deel van de huidige vogelafdeling verdwijnt om plaats te maken voor de bouw van een nieuw ecodisplay: Burgers’ Mangrove. Volgens een strikt bouwschema start precies een week na de vogeltransporten namelijk de sloop van de bestaande dierverblijven op deze locatie. Biologen van het Arnhemse dierenpark zijn maanden bezig geweest om voor alle vertrekkende dieren goede dierenparken te vinden verspreid over Europa: een complexe logistieke uitdaging. Burgers’ Mangrove wordt de grootste overdekte mangrove ter wereld, waar zeekoeien, vlinders, krabben, vogels, vissen en reptielen in grote vrijheid leven. Op de speciale timeline www.burgerszoo.nl/mangrove publiceert Burgers’ Zoo al het nieuws met betrekking tot het nieuwbouwproject Burgers’ Mangrove.
Niet alleen externe transporten
Ook na de uitgaande vogeltransporten blijft Burgers’ Zoo over een omvangrijke vogelcollectie beschikken. In de ecodisplays Bush, Desert en Safari nemen tientallen vogelsoorten een belangrijke positie in deze natuurlijk vormgegeven leefgebieden in. Bovendien blijft een deel van de huidige vogelafdeling bestaan, waar straks onder andere flamingo’s, monniksgieren, tragopanen, neushoornvogels en incagaaien te bewonderen zijn. Tenslotte verhuizen diverse vogelsoorten naar andere delen van het park waar zij in de ecodisplays worden geïntegreerd, zodat de bezoekers een nog completere beleving van deze natuurgebieden krijgen. Zo krijgen de roze pelikanen bijvoorbeeld een nieuw verblijf op de Safari, versterken de oranje voorhoofdvruchtenduiven en de witoorkatvogels de collectie van de Bush en blijft Burgers’ Zoo achter de schermen onder andere kweken met prachtvruchtenduiven.
Maandenlange voorbereidingen
Biologen van Burgers’ Zoo zijn al maandenlang bezig om voor elke vertrekkende vogel-, vis- of reptielsoort de beste bestemming te vinden binnen Europese collega-dierenparken. Sommige diersoorten zijn zeer gewild en makkelijk uit te plaatsen, maar van andere diersoorten zijn er reeds veel dieren in de Europese dierentuinpopulatie aanwezig en is het lastiger om een goede bestemming te vinden. Dankzij de nauwe samenwerking binnen de Nederlandse en Europese dierentuinverenigingen NVD en EAZA zijn uiteindelijk voor alle dieren geschikte dierenparken gevonden. Het plannen van de transporten vormt een aanvullende logistieke uitdaging, maar dankzij nauwkeurige planning en coördinatie is ook deze puzzel opgelost.