Top 10 hoogste stalen achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Het is goed weer buiten en alle parken zijn geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantiedromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 hoogste stalen achtbanen van Europa. Vorige week maakte we een lijstje van de 10 snelste stalen achtbanen van Europa.

 

#10: Odyssey – Fantasy Island (50,9 meter)

Odyssey werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De Inverted Coaster heeft een hoogte van 50,9 meter en een daling van 43 meter. Tijdens de rit van 891,2 meter behaalt de achtbaan een maximale snelheid van 101,4 km/u. Odyssey heeft 5 inversies en bezoekers krijgen tot 4,8 G-krachten te verwerken.

 

#9: Expedition GeForce – Holiday Park (53 meter)

Expedition GeForce werd in 2001 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelegen in het Duitse pretpark Holiday Park en heeft een hoogte van 53 meter. Expedition GeForce heeft een snelheid van 120 km/u en verbrak bij opening het 7 jaar oude record snelste achtbaan van Europa van de Big One in Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd sinds de opening al 14 keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards die georganiseerd worden door het maandelijks pretparkmagazine Amusement Today. Expedition GeForce heeft een first drop van 82 graden en is 1220 meter lang.

 

#8: iSpeed – Mirabilandia (55 meter)

iSpeed werd in 2009 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is in het Italiaanse Mirabilandia gebouwd en heeft een hoogte van 55 meter. iSpeed wordt in 2,2 seconden tot een snelheid van 100 km/u gelanceerd en behaalt een maximale snelheid van 120 km/u, wat het de 6de snelste achtbaan van Europa maakt. iSpeed is 1 kilometer lang, heeft 2 inversies en is daarmee de snelste multi-inversie achtbaan van Europa.

 

#7: Stunt Fall – Parque Warner Madrid (58,4 meter)

Stunt Fall is gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De Inverted Coaster is 58,4 meter hoog en heeft een drop van 53,9 meter. Stunt Fall behaalt een snelheid van 105,6 km/u en heeft 3 inversies. De achtbaan is 367 meter lang en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd. Het is zowel de hoogste als de snelste Inverted Coaster van Europa. Stunt Fall heeft twee drops van 90 graden en bereikt een maximale G kracht van 4,5. De achtbaan heeft 20 miljoen euro gekost.

 

#6: Divertical – Mirabilandia (60m)

Divertical is de hoogste en snelste watercoaster ter wereld en werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. Divertical heeft een hoogte van 60 meter en een snelheid van 110km/u. De rit begint met een boottochtje door het water gevolgd door een optakeling van de lift tot 60 meter hoogte. Hierna volgt een grote drop met een splash in het water gevolgd door een achtbaangedeelte die uitmondt met een drop in het water.

 

#5: Stealth – Thorpe Park (62,5 meter)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4,5 G-krachten verwerkt.

 

#4: Big One – Blackpool Pleasure Beach (64,9 meter)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en een drop van 62,9 meter wat het bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa maakte. Bij opening pakte de achtbaan het record voor snelste achtbaan van Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaalt een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat het de 2de langste achtbaan van Europa maakt.

 

#2-3: Schwur des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa Park (73 meter)

Silver Star – Europa Park

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan verbrak bij opening het record van hoogste achtbaan van Europa met een hoogte van 73 meter en een drop van 67 meter. Dit record stond al 8 jaar lang op de naam van de Big One in Blackpool Pleasure Beach en Silver Star zou ook 10 jaar lang dit record vasthouden. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en is 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 3de snelste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hansa Park

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan heeft een verticale lifthill die 73 meter hoog is en die is gebouwd in een 79 meter hoge toren. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan behaalt een snelheid van 127 km/u, is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereldunieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 3de snelste achtbaan van Europa.

 

#1: Shambhala – PortAventura Park (76 meter)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een hoogte van 76 meter en verbrak bij opening met 3 meter het 10 jaar oude hoogte record van Silver Star. Ondanks het hoogte verschil van maar 3 meter is de first drop van Shambhala (78 meter) wel 11 meter dieper dan die van Silver Star. Shambhala heeft een snelheid van 134 km/u wat het de 2de snelste achtbaan van Europa maakt. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost.

 

 

Het verleden:

Vertigo is de 7de hoogste achtbaan ooit gebouwd in Europa en is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium. De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een hoogte van 55 meter en een snelheid van 60 km/u. Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot 14de juni 2007. Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op 8 mei 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme. Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste.

 

De toekomst:

In 2017 zal het Spaande PortAventura Resort een tweede pretpark openen genaamd Ferrari Land. In dit nieuw pretpark zal een achtbaan open met een hoogte van 112 meter wat het de hoogste achtbaan van Europa zal maken. Door de nieuwe achtbaan zal het PortAventura Resort de volledige Europese top 3 van snelste achtbanen in handen krijgen. De achtbaan zal een snelheid van 180 km/u behalen en zal het best te vergelijken zijn met Stealth. De achtbaan wordt de 5de hoogste ter wereld en ook de 4de snelste ter wereld. Aangezien dit de top 10 lijst is van 2016, is deze achtbaan nog niet in de lijst opgenomen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.