Top 10 langste achtbanen van Nederland

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Het is goed weer buiten en alle parken zijn geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende pretparkuitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je pretparkdromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 langste achtbanen van Nederland. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 hoogste achtbanen van Nederland.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: Thunder Loop – Attractiepark Slagharen (592m)

Thunder Loop werd gebouwd in 1979 door de Duitse achtbaanbouwer Schwartzkopf in Attractiepark Slagharen. De achtbaan is 592 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 42 seconden. Thunder Loop behaalt een snelheid van 77km/u en is 24,5 meter hoog. De achtbaan heeft 1 inversie en een capaciteit van 1700 personen per uur. Na het verwijderen van Münchner Bahn in 1986, die opgebouwd stond op het terrein van de Beekse Bergen, werd Thunder Loop de snelste achtbaan van Nederland. Dit bleef ze tot 1994. Bij opening was de achtbaan 2 jaar lang de hoogste achtbaan. Tevens was het Nederlands eerste achtbaan met een inversie. Thunder Loop zal dit jaar haar laatste rondjes rijden om plaats te maken voor een nieuwe spectaculaire achtbaan die in 2017 moet openen.

 

#9: Booster Bike – Toverland (600m)

Booster Bike werd gebouwd in 2004 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Toverland. Passagiers leggen het parcours van 600 meter af op een treintje bestaande uit motorzitjes. Een ritje duurt 1 minuut en 8 seconden. Booster Bike wordt gelanceerd tot een snelheid van 75km/u en is 15 meter hoog. Deze achtbaan kreeg in 2016 nog een grondige revisie om zo weer heel wat jaren plezier te kunnen aanbieden.

 

#8: Condor – Walibi Holland (662m)

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Suspended Coaster heeft een lengte van 662 meter en een ritje duurt 2 minuten en 2 seconden. Condor behaalt een topsnelheid van 80km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#7: Lost Gravity – Walibi Holland (680m)

Lost Gravity werd dit jaar (2016) gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan heeft een lengte van 680 meter en een ritje duurt 2 minuten en 23 seconden. Lost Gravity behaalt een topsnelheid van 87km/u en is 32 meter hoog. Lost Gravity is de 4de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 3de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje gaan de bezoekers 2 maal over kop, de buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

#6: Python – Efteling (750m)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 750 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaalt een maximale snelheid van 75km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer over kop en wordt er een maximale G-kracht bereikt van 3,5G.

 

#5: Joris en de Draak – Efteling (787,9m)

Joris en de Draak bestaat uit twee duellerende houten achtbanen, gebouwd in de Efteling in 2010 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. Beide achtbanen zijn 787,9 meter lang. Een ritje duurt ruim 2 minuten. Beide banen zijn 22,1 meter hoog en behalen een maximale snelheid van 75km/u. De linkse achtbaan heeft de naam Water gekregen, de rechtse de naam Vuur.

 

#4: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland (996m)

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan is 996 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. Xpress: Platform 13 behaalt een topsnelheid van 90km/u en is 25,8 meter hoog. Tijdens de rit krijgen bezoekers een G-kracht van 5G te verduren en gaan ze door 3 inversies.

 

#3: Robin Hood – Walibi Holland (1035m)

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De houten achtbaan is 1035 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 25 seconden. Robin Hood behaalt een topsnelheid van 80km/u en is 32 meter hoog.

 

#2: Troy – Toverland (1077,2m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut e 50 seconden. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoestte een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (1214m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan is al 14 jaar lang, de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux. Goliath is 1214 meter en bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops. De achtbaan behaalt een snelheid van 106km/u en is 46,8 meter hoog.

 

 

De toekomst:

Dit jaar kwam er nog een nieuwe achtbaan in de top 10. Toch staan er ook verschillende oude achtbanen in deze lijst zoals Thunder Loop (1979) en Python (1981) en kwamen er in de afgelopen 10 jaar maar 3 nieuwe lange achtbanen bij.

Deze lijst zal volgend jaar sowieso veranderen omdat Attractiepark Slagharen heeft aangekondigd de oudste baan van deze lijst te slopen. Het icoon van het park, Thunder Loop, zal wegens te hoogoplopende onderhoudskosten vervangen worden door een nieuwe achtbaan die nog spectaculairder zal worden dan Thunder Loop. Hierdoor zal Thunder Loop uit de lijst verdwijnen en mogelijk vervangen worden door de nieuwe achtbaan.

 

Best scorende parken:

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van lange achtbanen in Nederland. Met 5 noteringen hebben zij de helft van deze lijst in hun park staan. De Efteling en Toverland scoren beide met 2 achtbanen en Attractiepark Slagharen vervolledigt de lijst met 1 notering.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.